Koriandr zná většina z nás jako koření, které v kuchyni obohatí potraviny o zajímavou, exotičtější příchuť. Ale koriandr bychom si měli vážit nejen za to, že přidává dobrou chuť jídlu, ale hned z několika dalších důvodů. Pojďte se o tom přesvědčit sami.

1. Zázračná starobylá bylina

Koriandr byl objeven archeology v hrobce egyptského faraona Tutanchamona, tedy před více jak tři tisíci lety. Významnou úlohu hrál v antické medicíně od Středomoří, přes Střední Východ až po Asii. Číňané mu dokonce připisují zázračné účinky, které podporují nesmrtelnost a byl opěvován v sanskrtu i v řeckých spisech. V dnešní době se koriandr používá po celém světě, přičemž je spousta zemí, které by se bez koriandru neobešli!

2. Využití koriandru

Koriandr je bylinka, která se dá použít úplně celá, přičemž každá jeho část si najde uplatnění někde jinde. Plody neboli semena se převážně používají jako medicína, kořen má podobné uplatnění jako zázvor a v neposlední řadě listy koriandru jsou nedílnou součástí mnoha pokrmů.

3. Široké uplatnění v kuchyni

Vesměs celá rostlina koriandru najde své právoplatné uplatnění pod pokličkou světové gastronomie. Dají se z něho vykouzlit báječné pokrmy o čemž i svědčí kuchyně indická či mexická. Koriandr můžeme přidávat do polévek, dušených pokrmů se zeleninou i masem, k rybám, do ovocného chutney, zeleninových salátů, či k ochucení příloh jako jsou brambory a rýže. Semínka a kořen se hodí zejména k dušení, kdežto lístky koriandru se vždy přidávají až na závěr, aby neztratily chuť a aroma.

Skladování čerstvého koriandru

Jelikož se koriandr prodává po vcelku velikých trsech a jedná se o velice aromatickou bylinku, často se vám může stát, že ho nestihnete zpracovat. Sušené lístky se nepoužívají, jediná možnost je ho tedy zamrazit, nebo ještě lépe – připravit si z něho pastu.

Koriandrová pasta

Zbytek koriandru, včetně stonků, dohladka rozmixujeme s trochou citronu, solí a olivovým olejem. Přendáme do malé zavařovací skleničky. Takto připravená pasta nám vydrží až několik týdnů v lednici. Používat ji můžete do omáček či do tvarohu jako pomazánku na chleba.

4. Léčivé účinky

Léčivé účinky koriandru se využívají již od pradávných dob a to zejména pro své protizánětlivé účinky. Dále jako pomocník při léčení dlouhého seznamu nemocí, včetně neštovic, průjmu, aftu, anémie, poruch trávení, menstruačních poruchy, zánětu spojivek, kožních onemocnění, poruch hladiny krevního cukru, očních problémů, osteoporózy, artritidy, revmatismu, bolesti hlavy, bolesti i ztuhlosti svalů.

Koriandr má také silný podpůrný účinek na játra a je úžasným zdrojem draslíku, vápníku, manganu, železa a hořčíku. Z vitamínů je to kyselina listová, riboflavin, niacin, vitamin A, beta karoten, vitamin K a notná dávka vitaminu C. Zjednodušeně řečeno obsahuje vše nezbytné pro optimální zdraví.

Domácí medicína

Koriandr je díky své lahodné chuti a vůni vhodný i k výrobě léčivého vína. Do 1 l červeného vína nasypte cca 3 až 4 polévkové lžíce semínek koriandru a nechte 10 dnů vyluhovat. Užívají se 1 až 4 polévkové lžíce denně. Do vína můžete přisypat i anýz a fenykl.

5. Příprava kosmetiky

Výtažky z rostliny mají blahodárné účinky na pokožku a je možné je najít v různých kosmetických prostředcích. Ovšem kosmetiku z koriandru nemusíte hledat v regálech supermarketů, ale jednoduše si ji můžete připravit i doma. Z jedné lžíce semínek nebo dvou lžic lístků, které zalijete horkou vodou a necháte 20 minut vylouhovat, vytvoříte léčivý vývar na omývání pokožky, který se hodí například při problémech s akné.

Blahodárná tinktura

Zavařovací sklenici naplníme do půlky rozdrcenými semínky a lehce pokropíme 40 % lihem. Zalijeme olivovým olejem, uzavřeme a necháme na tmavém místě týden louhovat. Tinkturu podáváme po lžicích jednou až dvakrát denně nebo ji lze používat jako kosmetický přípravek proti lámavosti a vypadávání vlasů.

6. Jednoduché pěstování

Koriandr je velice vděčná bylinka, kterou můžete jednoduše pěstovat v bytě, na balkoně i na zahradě. Jedná se o letničku, kterou je nejlepší předpěstovat v březnu nebo v dubnu do nádob, které si můžeme ponechat doma, nebo je pak umístit na balkon či vysázet ven na záhon. Listy můžeme sklízet poměrně brzy, na semena si počkáme až do srpna. V dnešní době jsou významnými pěstiteli zejména Čína, Indie, Pákistán, Sýrie, Rusko, Gruzie, země Střední Evropy, Maroko a Etiopie.

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments