Další vydatná polévka, která v období před nákupem, kdy zeje naše špajzka prázdnotou, až na pár stálic jako je miso pasta, zbytky zeleniny a vajíčka, je tu. A právě v tom spočívá tajemství přípravy – kořeněný miso základ skvěle doplní jakýkoliv druh nudlí a krátce spařené zeleniny.

Miso přidávám do polévek moc ráda, jelikož ji příjemně zahustí a zároveň ochutí. Mnohdy ani nesáhnu po slánce a přidám pouze lžíci tohoto fermentovaného zázraku. V dodávce mi navíc vydrží i bez ledničky, takže se jedná o další ingredienci, která má své čestné místo v naší Vanilce.

Suroviny

na 3 – 4 porce / příprava 30 minut

  • 5 na plátky nakrájených žampiónů
  • 1 lžíce nasekaného zázvoru
  • 1 lžíce nasekaného česneku
  • 1 nasekaná chilli paprička
  • 1 lžička koriandrových semínek
  • 1 lžíce čínského koření
  • 2 vrchovaté lžíce miso pasty
  • 1 lžíce chilli pasty (lze vynechat)
  • sezamový olej
  • sojová omáčka

na podávání

  • mrkev nakrájená pomocí škrabky
  • nudle
  • krátce podušená zelenina podle chuti (mangold, fazolky, brokolice…)
  • jarní cibulka
  • sezamová semínka
  • vajíčko
Postup
  1. Na sezamovém oleji si osmahneme žampiony se zázvorem, česnekem a chilli papričkou. Nakonec přidáme koriandr, čínské koření, párkrát promícháme a zalijeme litrem vody. Dochutíme miso a chilli pastou, sójovou omáčkou a necháme projít bodem varu.
  2. Podáváme s uvařenými nudlemi, mrkví nakrájenou pomocí škrabky, spařenou zeleninou podle chuti, vajíčkem, ozdobené sezamem a jarní cibulkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *