Další vydatná polévka, která v období před nákupem, kdy zeje naše špajzka prázdnotou, až na pár stálic jako je miso pasta, zbytky zeleniny a vajíčka, je tu. A právě v tom spočívá tajemství přípravy – kořeněný miso základ skvěle doplní jakýkoliv druh nudlí a krátce spařené zeleniny.
Miso přidávám do polévek moc ráda, jelikož ji příjemně zahustí a zároveň ochutí. Mnohdy ani nesáhnu po slánce a přidám pouze lžíci tohoto fermentovaného zázraku. V dodávce mi navíc vydrží i bez ledničky, takže se jedná o další ingredienci, která má své čestné místo v naší Vanilce.
Suroviny
na 3 – 4 porce / příprava 30 minut
- 5 na plátky nakrájených žampiónů
- 1 lžíce nasekaného zázvoru
- 1 lžíce nasekaného česneku
- 1 nasekaná chilli paprička
- 1 lžička koriandrových semínek
- 1 lžíce čínského koření
- 2 vrchovaté lžíce miso pasty
- 1 lžíce chilli pasty (lze vynechat)
- sezamový olej
- sojová omáčka
na podávání
- mrkev nakrájená pomocí škrabky
- nudle
- krátce podušená zelenina podle chuti (mangold, fazolky, brokolice…)
- jarní cibulka
- sezamová semínka
- vajíčko
Postup
- Na sezamovém oleji si osmahneme žampiony se zázvorem, česnekem a chilli papričkou. Nakonec přidáme koriandr, čínské koření, párkrát promícháme a zalijeme litrem vody. Dochutíme miso a chilli pastou, sójovou omáčkou a necháme projít bodem varu.
- Podáváme s uvařenými nudlemi, mrkví nakrájenou pomocí škrabky, spařenou zeleninou podle chuti, vajíčkem, ozdobené sezamem a jarní cibulkou.