Od kuchtění dušeného lilku na nádherné pláži Ocean Beach mi zbyla rýže. Popravdě jsem účelně uvařila o dva hrnky více (Standa se postaral o to, že mi zbyl stěží jeden a půl), abych mohla uvařit tuhle rychlou dobrotu z jedné pánve.

Naše dodávka nás tentokrát dovezla do kouzelné zátoky Kowharewa Bay, kde jsme se rozhodli kempovat. Po výšlapu nejvyšší hory celé oblasti, hory Manaia, navíc přijde vhod takové rychlé, jednoduché a chuťově nabyté jídlo.

Využila jsem tedy den stranou rýží, která je mimochodem na přípravu smažené rýže tou nejlepší, a smíchala ji se zeleninou a čínským kořením. Popravdě nemám tušení, jestli je k dostání i u nás. Na Zélandu ho seženete téměř v každém supermarketu, ale vyrobit se dá i po domácku – stačí rozemlet fenykl, badyán, skořici, zázvor a hřebíček (správný poměr vám poradí chytrý strýček Google).

Kombinace čínského koření dodá rýží nasládlou voňavou příchuť, kterou jsem ještě podtrhla rozinkami a arašídy. A jelikož miluju sladkokyselou kombinaci, jako přílohu jsem zvolila nakyslý zelný salát.

Suroviny

na 2 porce / příprava 10 – 15 minut

  • 1 ½ hrnku uvařené rýže
  • 1 najemno nakrájená cibule
  • 1 mrkev nakrájená na kostičky
  • 1 řapík celeru nakrájený na kostičky
  • 3 žampiony nakrájené na kostičky
  • 1 hrnek nakrájeného zelí
  • 1 nasekaný stroužek česneku
  • 1 lžička nasekaného zázvoru
  • 3 lžíce arašídů
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 lžička mletého čínského koření 5 chutí (mix fenyklu, badyánu, skořice, zázvoru a hřebíčku)
  • 2 – 3 lžíce sójové omáčky
  • sezamový olej
  • jarní cibulka na podávání

na zelný salát

  • 2 hrnky nakrájeného zelí
  • 1 nastrouhaná mrkev
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
Postup
  1. Nejprve si připravíme salát, jelikož smažená rýže je hotová během chvilky. V míse si smícháme nakrájené zelí a nastrouhanou mrkev se solí. Důkladně pomačkáme, dokud nám zelenina nezačne měknout a pouštět šťávu. Poté přimícháme ocet, olej a pepř. Dochutíme a dáme stranou.
  2. Na oleji si osmažíme nejprve dosklovata nakrájenou cibuli, poté postupně přidáváme ostatní suroviny – mrkev, řapíkatý celer, žampiony a za občasného míchání smažíme cca 5 minut. Nakonec přidáme zelí a smažíme další minutku.
  3. Dále přidáme nasekaný česnek, zázvor, arašídy, rozinky a opět chvíli prosmažíme. Nakonec přisypeme koření párkrát promícháme a zacákneme sójovou omáčkou. Přidáme uvařenou rýží a důkladně promícháme, dochutíme a za stálého míchání ještě minutku prosmažíme.
  4. Pánvičku odstavíme a zamícháme nakrájenou jarní cibulku. Servírujeme se zeleným salátem.

TIP! Smažená rýže skvěle chutná i s volským okem nebo do základu vyklepnutým vejcem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *