Středomořská kuchyně se neobejde bez lilku, a právě kvůli tamním barevným, po bylinkách vonícím jídlům, nedám na lilek dopustit! Bohužel na Zélandu stojí jeden kus téhle temně fialové tykve, co u nás kilo, takže neexperimentuju tolik jako za našich pracovních sezón. A co si budeme, lilek je stejně nejlepší z trouby nebo grilu, který v naší pojízdné kuchyni nemám. Tudíž většinou, když se mi pod ruku dostanete pěkný, cenově dostupný kousek, dusím lilek pěkně pod pokličkou. Je to velmi rychlá příprava a do hrnce můžete přihodit další oblíbenou/sezónní zeleninu. Ale na co nikdy nezapomeňte, je hromada bylinek. Bez těch to prostě nejde! Nejradši používám čerstvé, ale mnohdy se během cestování musím spokojit se sušenou alternativou.

Většina lilkových receptů je zbytečně složitá a časově náročná kvůli prosolování. U mojí verze přípravy spočívá kouzlo rychlé přípravy v dušení se solí, díky které lilek zvláční během pár minut.

Pokud máte po ruce šťavnatá čerstvá rajčata, určitě jimi vyměňte konzervu. Ovšem v časové tísni, s omezenými prostředky a mimo sezónu je prostě nevyhnutelné konzervu použít. A právě proto je tento recept na lilek jeden z mých nejoblíbenějších!

Suroviny

na 3 – 4 porce / příprava 30 minut

  • 1 lilek
  • 1 konzerva krájených rajčat (nebo hrnek nakrájených rajčat)
  • 1 konzerva cizrny (nebo hrnek uvařené)
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžíce mletého římského kmínu
  • 1 lžíce sušenych bylinek (oregano, bazalka…)
  • olivový olej
  • sůl a pepř
Postup
  1. Lilek nakrájíme na kostky a zprudka osmažíme na olivovém oleji, poté vydatně prosolíme, stáhneme plamen a přiklopené dusíme za občasného míchání do změknutí – cca 10 minut.
  2. Přidáme na tenké plátky pokrájenou cibuli a česnek, bobkový list, osolíme, opepříme a opět přiklopené podusíme dalších 10 minut.
  3. Nyní přidáme konzervu rajčat, mletý římský kmín, bylinky a opět přiklopené dusíme, dokud se nezredukují rajčata.
  4. Nakonec přidáme cizrnu, dochutíme a podáváme s rýží.

avatar