Já to pořád říkám: „Luštěniny jsou zázrak, který má široké pole působnosti.“ O čemž vlastně vypovídá i dnešní recept, kde jsem rozmixovala fazole do sladkého brownies. Tak dobrého a vláčného, jako jeho „nezdravá“ alternativa plná cukru a másla.

Brownie jsem pekla na Zélandu hned několikrát. Jedná se totiž o rychlý, vydatný a čokoládou napěchovaný dezert, který jsme si se Standou zamilovali. Posledně jsem zkusila obměnu se sezónním ovocem, a páni, to byla dobrota! Využila jsem tak naplno kuchyňku, kterou jsme měli k dispozici na sadu společně s dalšími 40 cestovateli, a po brownies se pokaždé zaprášilo. Obzvlášť zachutnalo se silnou černou kávou a během horkých dní i s mojí veganskou alternativou zmrzliny.

Zdravé mlsání mám stejně nejradši. A tím je rozhodně i dnešní fazolové brownies. Na přípravu lze použít hned několik druhů fazolí, připadaně jejich mix, ovšem nejvhodnější jsou černé nebo kidney. Fazole vytvoří báječný základ, který jsem doplnila o přezrálý banán, takový ten který byste už nejradši vyhodili, a jako alternativu cukru jsem použila datle.

Koření je nezbytnou součástí mojí kuchyně i během pečení, a pokaždé sáhnu do mého košíčku plného voňavých pokladů. Skvěle se hodí například skořice, zázvor, hřebíček a koriandr.

Suroviny

na 1 koláčovou formu / příprava 10 minut + 30 minut pečení

  • 1 konzerva scezených černých fazolí
  • 100 g roztavené kvalitní čokolády
  • 3 vrchovaté lžíce datlového karamelu nebo medu + více podle chuti
  • 3 lžíce kokosového oleje v tekutém skupenství
  • ½ hrnku kakaa
  • 1 přezrálý banán nebo ½ hrnku jablkového pyré
  • 2 lžíce soleného arašídového másla
  • 1 lžíce vanilkového aroma
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • ½ lžičky skořice
  • 2 lněná vajíčka (rozmíchané 2 lžíce mletých lněných semínek se 6 lžícemi vody)

ostatní

  • kvalitní čokoláda a ořechy podle chuti
  • pečící papír
  • forma cca 20×20 cm
Postup
  1. Všechny ingredience kromě prášku do pečiva a lněného vajíčka dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Nakonec přimícháme i prdopeč, lněné vajíčko a podle chuti nakrájenou čokoládu.
  2. Přendáme do pečící formy vyložené papírem, posypeme ořechy, čokoládou a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 20 – 30 minut podle preferované konzistence.

TIP! Pokud jste stejně jako já milovníky arašídového másla, kromě čokolády a ořechů ozdobte brownies před pečením právě arašídovým máslem, které přidávám i do banánové zmrzliny.

One thought on “Brownies z černých fazolí slazené datlemi”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *