Kam se hrabou nějaké gastronomické speciality na starý dobrý chleba ve vajíčku. Tuto pochoutku mám navždy spojenou s pardubickými snídaněmi v mé rodné hroudě, kdy jsme doma neměli nic jiného, nežli pár vajec, starý chleba, kečup, hořčici, nakládané okurky, cibuli a někdy dokonce i rajče. Vesměs suroviny, které najde každý z vás doma, i když lednička zeje prázdnotou.

Během různých návštěv u mých kamarádů v Čechách jsem se setkala s několika variantami, ale nedám dopustit na naší „Mádrovskou“ přípravu, kdy se nejprve chleba z jedné strany opeče a neopečenou stranou se spojí s vaječnou omeletou. Takže na jedné straně vytvořím křupavou topinku a na druhé měkoučkou vaječnou část.

A co ještě nemůžu této snídani odepřít, je její zázračná schopnost vyléčit kocovinu. Tedy alespoň na moji to zabírá. Takže až budete po pátečním mejdanu nadávat, že je lednice prázdná, zabijte dvě mouchy jednou ranou a udělejte si poctivý chleba ve vajíčku.

Suroviny

pro 2 – 4 osoby / příprava 20 minut

  • 6 krajíců staršího chleba
  • 4 vejce
  • sůl a pepř
  • olej

na podávání

  • hořčice
  • kečup
  • cibule nebo jarní cibulka
  • rajče + další zelenina dle chuti
  • nakládaná okurka
Postup

  1. Nejprve si opečeme chleba. Krajíce vybírejte tak, aby co nejvíce pasovali do pánvičky. Správně by se měli vejít na jednu větší pánvičku zhruba 3 – 4 krajíce. Chleba vesměs připravíme stejně jako topinku – na 2 lžících rozpáleného oleje opečeme dozlatova chleba, ovšem pouze z jedné strany a dáme stranou (opečenou částí navrch, aby nám nezvlhla).
  2. Mezitím, co opékáme chléb, si v míse rozkvedláme 2 vejce, osolíme a opepříme.
  3. Cibuli nakrájíme na kolečka, rajče na plátky a okurku na kolečka nebo podélné plátky.
  4. Jakmile budeme mít opečené všechny krajíce, plamen zmírníme na minimum, pánvičku potřeme olejem a vylijeme do ní připravená vejce. Ihned poklademe chlebem, opečenou stranou vzhůru (pokud možno chleby skládejte tak, jako při opékání). Opékáme, dokud nám vajíčko neztuhne. Poté vařečkou oddělíme jednotlivé krajíce od sebe. Postup opakujeme i u dalších krajíců, s tím, že opět rozkvedláme další 2 vejce se solí a pepřem.
  5. Vaječnou stranu chleba natřeme hořčicí, poklademe zeleninou, okurkou a pokapeme kečupem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *