Kadeřávek je báječná nevšední surovina, o které jsem se již zmínila v článku Svěží vydatná polévka s kadeřávkem nebo Volské oko s pečeným kadeřávkem.

Tentokrát jsem kadeřávek zkombinovala s cizrnou, připravenou na uzené paprice a zjemněnou smetanou. K cizrně jsem zvolila trochu netradiční přílohu, a to šťouchané brambory s koprem a tahini pastou, která dodá bramborám zajímavou sezamovou chuť. Ovšem uvařit se dají i bez ní.

Osobně brambory neloupu. Nejenom že má slupka zajímavou zemitou chuť, ale obsahuje i spoustu vitamínů. No a nemluvě o tom, že si tím ušetřím čas.

Suroviny

na 4 porce / příprava 30 minut

  • 2 hrnky uvařené cizrny
  • ½ konzervy celých rajčat
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 červená cibule
  • 1 hrnek na kostky nakrájené dýně
  • 2 hrnky pokrájeného kadeřávku
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1 lžička provensálských bylinek
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 4 lžíce (sójové) smetany
  • olivový olej
  • sůl a pepř

na šťouchané brambory

  • 12 středních brambor
  • 3 lžíce másla (vegani vynechají)
  • 2 lžíce nasekaného kopru
  • 1 lžíce tahini pasty (nemusí být)
  • sůl a pepř
Postup
  1. Nejprve si dáme vařit omyté, popřípadě oloupané, nakrájené brambory do osolené vody. Vaříme doměkka
  2. Mezitím si připravíme cizrnu. Na oleji si dorůžova osmažíme najemno nakrájenou cibuli, poté přidáme dýni a chvilku za stálého míchání smažíme.
  3. Nyní přidáme uzenou papriku, pořádně promícháme a přidáme rajčata, protlak, sójovou omáčku, cizrnu, bylinky, sůl a pepř. Promícháme a podle potřeby přidáme vodu – tak aby nám vznikla lehce vodová hustší směs.
  4. Směs necháme na mírném plamenu probublávat, dokud nezhoustne.
  5. Poté přidáme nakrájený kadeřávek, smetanu a necháme dalších cca 5 minut pod pokličkou povařit.
  6. Mezitím si šťouchadlem rozmačkáme brambory s máslem, koprem, solí a pepřem (popřípadě s tahini pastou).
  7. Do hlubokého talíře nandáme vrchovatou naběračku šťouchaných brambor, vyhloubíme důlek, do kterého nandáme cizrnovou směs.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *