Kadeřávek je báječná nevšední surovina, o které jsem se již zmínila v článku Svěží vydatná polévka s kadeřávkem nebo Volské oko s pečeným kadeřávkem.
Tentokrát jsem kadeřávek zkombinovala s cizrnou, připravenou na uzené paprice a zjemněnou smetanou. K cizrně jsem zvolila trochu netradiční přílohu, a to šťouchané brambory s koprem a tahini pastou, která dodá bramborám zajímavou sezamovou chuť. Ovšem uvařit se dají i bez ní.
Osobně brambory neloupu. Nejenom že má slupka zajímavou zemitou chuť, ale obsahuje i spoustu vitamínů. No a nemluvě o tom, že si tím ušetřím čas.
Suroviny
na 4 porce / příprava 30 minut
- 2 hrnky uvařené cizrny
- ½ konzervy celých rajčat
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 červená cibule
- 1 hrnek na kostky nakrájené dýně
- 2 hrnky pokrájeného kadeřávku
- 1 lžíce uzené papriky
- 1 lžička provensálských bylinek
- 1 lžíce sójové omáčky
- 4 lžíce (sójové) smetany
- olivový olej
- sůl a pepř
na šťouchané brambory
- 12 středních brambor
- 3 lžíce másla (vegani vynechají)
- 2 lžíce nasekaného kopru
- 1 lžíce tahini pasty (nemusí být)
- sůl a pepř
Postup
- Nejprve si dáme vařit omyté, popřípadě oloupané, nakrájené brambory do osolené vody. Vaříme doměkka
- Mezitím si připravíme cizrnu. Na oleji si dorůžova osmažíme najemno nakrájenou cibuli, poté přidáme dýni a chvilku za stálého míchání smažíme.
- Nyní přidáme uzenou papriku, pořádně promícháme a přidáme rajčata, protlak, sójovou omáčku, cizrnu, bylinky, sůl a pepř. Promícháme a podle potřeby přidáme vodu – tak aby nám vznikla lehce vodová hustší směs.
- Směs necháme na mírném plamenu probublávat, dokud nezhoustne.
- Poté přidáme nakrájený kadeřávek, smetanu a necháme dalších cca 5 minut pod pokličkou povařit.
- Mezitím si šťouchadlem rozmačkáme brambory s máslem, koprem, solí a pepřem (popřípadě s tahini pastou).
- Do hlubokého talíře nandáme vrchovatou naběračku šťouchaných brambor, vyhloubíme důlek, do kterého nandáme cizrnovou směs.