Veganské alternativy dezertů mě začínají čím dál víc bavit. Nejenom že jsou tak dobré, ale i zdravé a šetrné k naší planetě. Většinu živočišných produktů lze navíc jednoduše nahradit těmi rostlinnými. Například báječnou alternativou másla je avokádo, které vytvoří krémovou konzistenci, nejenom v dnešním receptu, ale třeba i při přípravě pomazánek.

Čokoládovou pěnu z avokáda bych do sebe mohla ládovat jen tak samotnou, ale nejradši ji mám v kombinaci se sezonním ovocem, sušenkami a kokosovou smetanou nebo jogurtem. Přesně tohle kombo s třešněmi jsem vytvořila na sadu, kde jsme pár týdnů pracovali, a hnedka jsme měli hezčí odpoledne s kávou a sladkou tečkou nakonec.

TIP! Krém z avokáda se skvěle hodí i na přípravu veganských dortů, místo toho máslového.

Suroviny

na 4 porce nebo krém na dort / příprava 10 minut

  • 2 velká zralá avokáda
  • 100 g roztavené kvalitní čokolády
  • 2 vrchovaté lžíce kakaa
  • 2 vrchovaté lžíce kokosového krému (lze nahradit cca 4 lžícemi rostlinného mléka)
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • oblíbený „sladič“ (já použila 2 vrchovaté lžíce datlového karamelu)
  • špetka soli

na podávání

  • sezónní ovoce
  • kokosový jogurt
Postup
  1. Všechny ingredience rozmixujeme do hladkého krému – podle potřeby naředíme rostlinným mlékem.
  2. Čokoládovou pěnu podáváme lehce vychlazenou se sezonním ovocem, sušenkami a kokosovým jogurtem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *