Veganské alternativy dezertů mě začínají čím dál víc bavit. Nejenom že jsou tak dobré, ale i zdravé a šetrné k naší planetě. Většinu živočišných produktů lze navíc jednoduše nahradit těmi rostlinnými. Například báječnou alternativou másla je avokádo, které vytvoří krémovou konzistenci, nejenom v dnešním receptu, ale třeba i při přípravě pomazánek.
Čokoládovou pěnu z avokáda bych do sebe mohla ládovat jen tak samotnou, ale nejradši ji mám v kombinaci se sezonním ovocem, sušenkami a kokosovou smetanou nebo jogurtem. Přesně tohle kombo s třešněmi jsem vytvořila na sadu, kde jsme pár týdnů pracovali, a hnedka jsme měli hezčí odpoledne s kávou a sladkou tečkou nakonec.
TIP! Krém z avokáda se skvěle hodí i na přípravu veganských dortů, místo toho máslového.
Suroviny
na 4 porce nebo krém na dort / příprava 10 minut
- 2 velká zralá avokáda
- 100 g roztavené kvalitní čokolády
- 2 vrchovaté lžíce kakaa
- 2 vrchovaté lžíce kokosového krému (lze nahradit cca 4 lžícemi rostlinného mléka)
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- oblíbený „sladič“ (já použila 2 vrchovaté lžíce datlového karamelu)
- špetka soli
na podávání
- sezónní ovoce
- kokosový jogurt
Postup
- Všechny ingredience rozmixujeme do hladkého krému – podle potřeby naředíme rostlinným mlékem.
- Čokoládovou pěnu podáváme lehce vychlazenou se sezonním ovocem, sušenkami a kokosovým jogurtem.