Cuketa je velice všestranná zelenina, ze které lze během chvilky vykouzlit jednoduché, ale zároveň báječné pokrmy. Středomořská kuchyně by se bez cukety neobešla a místní z ní umí připravit lahodné placičky, zeleninové koláče, saláty, dušené směsi či její nakládanou variantu.
Ovšem ne vždy je nutné recepty příliš komplikovat a i z pár ingrediencí a za pár minut se dají vykouzlit báječné pokrmy. Cuketu není ani nutné dlouho tepelně upravovat, naopak, osobně mám raději když je cuketa na talíři lehce křupavá.
Suroviny
na 3 – 4 porce / příprava 30 minut
- 5 malých cuket
- 1 velká cibule
- ½ červené papriky
- 1 lžíce parmezánu
- 1 lžička italských bylinek
- sůl
na pyré
- 2 vetší mrkve
- 2 větší brambory
- kousek celeru
- 1 lžíce kokosového oleje nebo másla
- 1 lžíce nasekaného čerstvého libečku
- sůl, pepř
na podávání
- opražená slunečnicová semínka
- hrst nasekané petrželky
Postup
- Začneme přípravou zeleninového pyré. V hrnci s vodou si do měkka uvaříme na kostky nakrájenou zeleninu – mrkev brambory a celer. Poté slijeme vodu, přidáme lžíci kokosového oleje, osolíme, opepříme, přidáme čerstvé bylinky a promícháme.
- Mezitím, co se nám vaří zelenina, si na olivovém oleji nejprve 2 minutky osmažíme na plátky nakrájenou cibuli, poté přidáme na nudličky nakrájeno cuketu a papriku. Osolíme a přiklopené za občasného míchání smažíme dalších 5 minut. Poté přisypeme bylinky, parmezán a promícháme.
- Cuketu podáváme se zeleninovým pyré, posypané slunečnicovými semínky a nakrájenou petrželkou.