Cuketa je velice všestranná zelenina, ze které lze během chvilky vykouzlit jednoduché, ale zároveň báječné pokrmy. Středomořská kuchyně by se bez cukety neobešla a místní z ní umí připravit lahodné placičky, zeleninové koláče, saláty, dušené směsi či její nakládanou variantu.

Ovšem ne vždy je nutné recepty příliš komplikovat a i z pár ingrediencí a za pár minut se dají vykouzlit báječné pokrmy. Cuketu není ani nutné dlouho tepelně upravovat, naopak, osobně mám raději když je cuketa na talíři lehce křupavá.

Suroviny

na 3 – 4 porce / příprava 30 minut

  • 5 malých cuket
  • 1 velká cibule
  • ½ červené papriky
  • 1 lžíce parmezánu
  • 1 lžička italských bylinek
  • sůl

na pyré

  • 2 vetší mrkve
  • 2 větší brambory
  • kousek celeru
  • 1 lžíce kokosového oleje nebo másla
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého libečku
  • sůl, pepř

na podávání

  • opražená slunečnicová semínka
  • hrst nasekané petrželky
Postup
  1. Začneme přípravou zeleninového pyré. V hrnci s vodou si do měkka uvaříme na kostky nakrájenou zeleninu – mrkev brambory a celer. Poté slijeme vodu, přidáme lžíci kokosového oleje, osolíme, opepříme, přidáme čerstvé bylinky a promícháme.
  2. Mezitím, co se nám vaří zelenina, si na olivovém oleji nejprve 2 minutky osmažíme na plátky nakrájenou cibuli, poté přidáme na nudličky nakrájeno cuketu a papriku. Osolíme a přiklopené za občasného míchání smažíme dalších 5 minut. Poté přisypeme bylinky, parmezán a promícháme.
  3. Cuketu podáváme se zeleninovým pyré, posypané slunečnicovými semínky a nakrájenou petrželkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *