Podzim s sebou přináší spoustu báječných ingrediencí do kuchyně a právě vlašské ořechy jsou jedny z mých nejoblíbenějších. Na zahradě rodičů máme hned dva krásné vlašáky, které nám každým rokem nadělí kila tohoto plodu ve tvaru našeho nejdůležitějšího orgánu – mozku. Není to náhoda, ořechy totiž podporují dobrou náladu a paměť.

Každý den hrstka ořechů pro zdraví

Rozhodně nešetřete vlašáky až na pečení cukroví, kromě toho, že si na nich pochutnáte, tak i svému tělu dodáte řadu prospěšných látek. Ořechy jsou zdrojem mononenasycených kyselin, minerálních látek jako například hořčík, fosfor a draslík, také obsahují vitamíny B1, B2, kyselinu listovou, vitamín E, betakaroten a menší podíl vitamínu C. Dále pozitivně ovlivňují hladinu tuků v krvi, pomáhají ke snížení cholesterolu, příznivě působí i na kvalitu vlasů a pokožky.

Rozmanité uplatnění vlašáků

Vlašské ořechy se hodí nejenom na pečení, ale i na přípravu nejrůznějších pomazánek, dipů či omáček. Mnoho národů ořechy používá k přípravě tradičních pokrmů, ale troufám si říci, že Gruzínci v tomto směru vynikají nad všemi ostatními. Jejich nejtypičtější pokrmy obsahují ořechy a například lilková rolka s ořechovou pomazánkou a granátovými zrnky, byla pro mě opravdovým gastro zážitkem. V budoucnu se s vámi podělím i o tento jedinečný recept.

Rady a tipy jak na to

Výsledek vypadá možná složitě, ale přípravu dipů zvládne úplně každý. S vlašskými ořechy se dá navíc kombinovat téměř cokoliv, takže třeba objevíte i svou oblíbenou ingredienci, se kterou si připravíte vlastní variantu. Já jsem si zvolila běžně dostupné druhy zeleniny, kterou jsem barevně nakombinovala tak, aby lahodila i očím.

Je na vás jak výsledný výtvor uplatníte a budete servírovat – jednoduše jako pomazánku na vaše oblíbené pečivo, které doporučuji předem opéct, křupavost dodává jemné pomazánce příjemný kontrast, nebo během rodinných oslav či party s kamarády jako dipy, které necháte v misce, a budete je servírovat s nakrájenými zeleninovými tyčinkami (mrkev a řapíkatý celer) a s oblíbenými krekry a slanými tyčinkami.

  • Základem každé pomazánky jsou ořechy, citrusy, čerstvé bylinky a pečená zelenina.
  • Pomazánky by měly být vždy výrazné a trošku nakyslé od čerstvě vymačkané šťávy citrusů.
  • Ořechy lze připravit hned dvěma způsoby – necháte je ve vodě 30 minut nabobtnat, tím ořechy „probudíte“ budou lépe stravitelné a budou obsahovat více tělu prospěšných látek, nebo je necháte na plechu v troubě opéct cca 15 minut. Což sice není tak zdravá, ale o to chutnější varianta.
  • Pokud budete dělat více dipů najednou, jednoduše pečte všechnu zeleninu společně, akorát dbejte na jednotlivé časy pečení. To samé platí i o vlašákách – všechny pečte/namočte najednou, rozmixujte a pak podle poměru rozdělte.
  • Jedná se o překvapivě jednoduchou přípravu – jakmile máte upečenou zeleninu, stačí všechny ingredience rozmixovat v robotu nebo tyčovým mixérem a pomazánka je na světě.
  • Důležité je nechat dipy v lednici alespoň pár hodin uležet.

Bohužel pro vás nemám foto postup, pomazánky jsem připravovala již na rozjeté party s půllitrem piva v levé ruce a mixérem v pravé, takže jsem byla ráda, že jsem si alespoň ukořistila fotografii výsledku (a nerozmixovala si prst, což se mi už jednou stalo), než se do dipů všichni pustili. Nicméně pomazánky jsem určitě nedělala naposledy, sklidily pozitivní ohlasy, takže fotopostup přidám příště!

S pečenou paprikou

Suroviny

na jednu misku / příprava 10 minut + pečení cca 40 minut

  • 3 červené papriky
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička medu
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce harisy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička kajenského pepře
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • sůl, pepř

na podávání

  • olivový olej
  • ořechy
  • jarní cibulka
Postup
  1. Troubu přehřejeme na maximum a dáme péct papriky, dokud slupka nezačne dělat černé puchýře. Upečenou papriku vyndáme a vložíme ji do uzavřené nádoby nebo igelitového sáčku na 10 minut. Poté vyndáme jadřinec a oloupeme.
  2. Mezitím, co se nám peče paprika, si připravíme ořechy – buď necháme nabobtnat nebo vložíme na plech a dáme na 10 – 15 minut péct k paprice. Poté ořechy rozmixujeme dohladka.
  3. K rozmixovaným ořechům vložíme zbytek ingrediencí – citronovou šťávu, med, rajčatový protlak, harisu, pokrájený česnek, kajenský pepř, římský kmín, osolíme a opepříme.
  4. Do směsi nakonec přidáme oloupané papriky, rozmixujeme dohladka, dochutíme a necháme v lednici alespoň pár hodin odpočinout.
  5. Podáváme ozdobené jarní cibulkou, ořechy a pokapané olivovým olejem.

S pečenou řepou, pomerančem a kozím sýrem

Suroviny

na jednu misku / příprava 10 minut + cca 1 hodina pečení

  • 2 červené řepy
  • ½ hrnku vlašských ořechů
  • ½ pomeranče
  • 1 lžička nasekaného rozmarýnu
  • 1 lžička balsamikového octa
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • sůl, pepř

na podávání

  • kozí sýr
  • pomerančová kůra
  • olivový olej
  • rozmarýn
  • ořechy
Postup
  1. Oloupanou řepu vložíme každou zvlášť do alobalu, společně se zbytkem ingrediencí – plátkem pomeranče, rozmarýnem, balsamikovým octem, sójovou omáčkou, solí a pepřem, kromě vlašských ořechů. Pečeme na maximum cca 50 minut nebo do změknutí řepy.
  2. Stejně jako v předchozím receptu si připravíme ořechy a poté je dohladka rozmixujeme.
  3. Upečenou řepu rozmixujeme společně s pečeným pomerančem bez kůry a šťávou, kterou během pečení pustila. Dochutíme a dáme uležet do ledničky.
  4. Podáváme ozdobené kozím sýrem, pomerančovou kůrou, rozmarýnem, ořechy a pokapané olivovým olejem.

Z pečené dýně s koriandrem

Suroviny

na jednu misku / příprava 10 minut + 30 minut pečení

  • ½ menší dýně hokaido
  • ½ hrnku vlašských ořechů
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička sušeného koriandru
  • 1 lžička uzené papriky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • ¼ hrnku nasekaného koriandru
  • olivový olej
  • sůl a pepř

na podávání

  • římský kmín
  • koření paprika
  • ořechy
  • čerstvý koriandr
  • olivový olej
Postup
  1. Dýni neloupeme, pouze omyjeme, odstraníme semínka a nakrájíme na kostky a v míse smícháme s olejem a kořením –  římským kmínem, sušeným koriandrem, uzenou paprikou, solí a pepřem. Pečeme na maximum cca 20 – 30 minut do změknutí a opečení dýně.
  2. Opět si stejně jako v předchozím receptu připravíme ořechy a poté je dohladka rozmixujeme se zbytkem surovin – citronovou šťávou a čerstvým koriandrem. Necháme odpočinout v ledničce.
  3. Podáváme ozdobené ořechy, římským kmínem, uzenou paprikou, čerstvým koriandrem a pokapané olivovým olejem.

Z pečeného lilku a česneku s tahini pastou

Suroviny

na jednu misku / příprava 10 minut + cca 50 minut pečení

  • 1 lilek
  • ½ hrnku vlašských ořechů
  • 1 lžíce tahini pasty
  • 1 vrchovatá lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžička opraženého a nadrceného římského kmínu
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a pepř

na podávání

  • limetková kůra
  • troška chilli
  • ořechy
  • petrželka
  • cherry rajčátka
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej
Postup
  1. Celý lilek lehce propícháme vidličkou a dáme společně s celým neoloupaným česnekem (společně i s česnekem na podávání) péct do trouby vyhřáté na maximum. Česnek pečeme krátce cca 15 minut, lilek dalších 30 minut, dokud nezačne černat slupka.
  2. Stejně jako v předchozím receptu si připravíme ořechy a poté je dohladka rozmixujeme.
  3. Poté přidáme oloupaný lilek (bez tekutiny, kterou lilek vypotí), tahini pastu, smetanu, limetkovou šťávu, 3 stroužky oloupaného pečeného česneku, římský kmín, sůl a pepř. Rozmixujeme dohladka a dáme do ledničky uležet.
  4. Podáváme ozdobené cherry rajčátky, limetkovou kůrou, ořechy, petrželkou, upečeným česnekem a pokapané olivovým olejem.

avatar