Tradiční arabský pokrm, falafel, provází historii lidstva již od dob faraonů v Egyptě, kde byl připravován z fazolí fava. Dnes se jedná o nejznámější veganské jídlo do ruky, na které narazíte po celém světě, ale údajně se ty nejlepší připravují v Izraeli. Už jenom kvůli tamnímu křupavému falafelu zabaleného v mekoučké pitě, se tam musím vydat – stejně jako je v USA pojem hamburger, nebo v Británii fish and chips, v Izraeli je to právě falafel. Jelikož to ale potrvá ještě nějaký ten pátek, než uskutečním svojí vysněnou pouť za tím nejlepším falafelem, hledám ten vlastní.

Prozatím jsem skončila u dnešního receptu. Tajemství konzistence falafelu, tak aby držel a byl vláčný i bez přidání vajíčka nebo mouky, spočívá v použití nevařené, pouze přes noc namočené cizrny! Konzervu nebo uvařenou tady prostě neuplatníte. Pak už jen stačí přidat hromadu čerstvých bylinek, koření, cibuli, česnek, všechno rozmixovat a usmažit. Ať v podobě koulí, nebo třeba placiček. S mixováním to ovšem nesmíte přehnat, ať to nedopadne tak, že budete smažit hummus! Správná konzistence by měla být podobná „kašovitějšímu“ tabboulehu. Nejlepší je usmažit jeden zkušební, a pokud směs nedrží pohromadě, zkuste ji více pomixovat nebo přidat do směsi škrob či cizrnovou mouku.

TIP! Aby byl falafel napovrchu co nejkřupavější, obalte ho před smažením v kukuřičném škrobu.

K falafelu neodmyslitelně patří mekoučká placka (často používám tortillu pita chléb nebo flatbread), čerstvá zelenina, hummus a pikantní omáčka. Ale kombinovat se dá snad úplně se vším. Osobně jsem zvolila moji novou nejoblíbenější variantu tabboulehu, a to z květáku.

Suroviny

na cca 20 falafelů / příprava 20 minut + bobtnání přes noc

na falafel

  • 4 hrnky přes noc namočené cizrny (cca 1 ⅔ hrnku sušené)
  • ½ hrnku nasekaných bylinek (petrželka, koriandr, máta…), ale jde to i bez nich
  • 1 najemno nakrájená cibule
  • 1 nasekaná chilli paprička
  • 1 lžíce nasekaného zázvoru
  • 4 stroužky nasekaného česneku
  • 1 lžíce drceného římského kmínu
  • 1 lžíce drcených koriandrových semínek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • kukuřičný škrob a sezam na obalení
  • olej na smažení
  • sůl a pepř

na květákový tabbouleh

  • 3 hrnky nahrubo nastrouhaného (nebo pomixovaného) květáku
  • ½ hrnku nasekaných bylinek (petrželka, máta, bazalka…)
  • 5 lžic citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce pokrájených rozinek
  • sůl a pepř

na podávání

Postup
  1. Nejprve si připravíme květákový tabbouleh, aby nám uležel. Všechny suroviny, kromě oleje, smícháme dohromady, dochutíme solí a pepřem a dáme do ledničky. Před podáváním smícháme s olivovým olejem.
  2. Na falafel si nejprve rozmixujeme cizrnu (pokud nemáte drcené koření, rozmixujeme ho společně s cizrnou), poté přidáme ostatní suroviny a ještě párkrát zapulzujeme mixérem. Vytvoříme koule nebo oválné placičky, které těsně před smažením vyválíme ve směsi škrobu a sezamu (doporučuju osmažit jeden zkušební a pokud nedrží pohromadě, stačí přidat trošku škrobu).
  3. Falafel podáváme s květákovým tabboulehem, chilli omáčkou (nebo jinou oblíbenou), čerstvou zeleninou a s hromadou guacamole nebo hummusu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *