Zdravý životní styl nemusí hned znamenat nakupovat drahé cizokrajné superpotraviny. U nás roste spoustu plodin, které bychom také mohli označit za superfood, a není nic snazšího, než-li si doma během celého ruku pěstovat vitamínovou bombu – klíčky! V našich jídlech se moc často klíčky semen neobjevují. Je to velká škoda. Naklíčený hrách, čočka a další dobroty v sobě ukrývají vitaminy a minerály v takové koncentraci, že vás doslova “nakopnou” na celý den.

Jak to vlastně funguje?

Semena obsahují spoustu prospěšných látek, které si ovšem střeží jako oko v hlavě. Obsahují totiž takzvané inhibitory, které semeno chrání před trávicími procesy a zajišťují mu, že bude životaschopné i v okamžiku, kdy projde trávicím traktem. Ovšem ve chvíli, kdy jej namočíme do vody, semeno “probudíme”. Semeno uvolní trávicí inhibitory, začne klíčit a zároveň tak zvyšovat svoji nutriční hodnotu až o 500 %.

100 + 1 důvod proč klíčit

Při procesu klíčení semeno vytváří velké množství energie potřebné k vývoji nové rostliny a tím vzrůstá množství vitamínů B, C, K, železa, hořčíku a jiných minerálů. Dále vznikají aminokyseliny a mastné kyseliny. Olistěné výhonky navíc obsahují chlorofyl, ceněný pro své detoxikační účinky. Kromě výrazného zvýšení živin, živých enzymů, minerálů, vitamínů a bílkovin, je klíčení skvělé kvůli lepší stravitelnosti a vyššímu obsahu vlákniny. V neposlední řadě objevíte naprosto nové chutě a úžasné přísady do salátů, závitků, polévek, pomazánek či hlavních chodů.

Co klíčit

Klíčit se dá téměř vše od obilovin, luštěnin, přes ořechy či semínka zeleniny. Co se ke klíčení naopak nehodí, tak jsou například jáhly, které vyžadují tepelnou úpravu nebo mák, který klíčením hořkne.

1. Luštěniny

Asi nejběžnější na klíčení jsou právě luštěniny. Vybírejte vždy neloupané a nepůlené luštěniny jako například čočku, hrách, cizrnu, pohanku, nebo moje nejoblíbenější mungo. Na fazole ale raději zapomeňte, obsahují jedovatou látku, která se spolehlivě ničí teprve varem, proto se konzumují jedině převařené.

2. Obiloviny

Nabobtnat až předkličovat můžete i různé obiloviny, ze kterých pak lze vařit vydatné kaše, pudingy či přílohu k zelenině. Pokaždé je třeba odstranit vodu z klíčení, jelikož se do ní uvolňuje kyselina fytová, která tělu naopak minerální látky odebírá.

3. Semínka

Důležité je používat semínka určená ke klíčení, která nejsou chemicky ošetřena. Nejčastěji se klíči například semínka vojtěšky Alfa-Alfa, ředkvičky, hořčice, pískavice, slzovky, rukoly, řeřichy, brokolice, slunečnice atd.

Klíčící nádoby

Na trhu je hned několik možností. Vyrábějí se v keramické, plastové, skleněné i silikonové podobě. Nejjednodušší nádoby začínají na ceně 200 korun, ale mohou se vyšplhat až na několik tisíc. Všechny nádoby fungují na podobném principu. Do spodní části se nalije voda. Na misku přijde sítko, na které se nasypou předem namočená semena, a celá nádoba se uzavře, aby klíčky měly dostatek vlhka a tepla. Ovšem zjednodušenou verzi si můžete vyrobit sami. Nasnadě jsou hned dvě možnosti jak si vyrobit domácí klíčírnu a nejlepší je na tom fakt, že nemusíte být kutil, abyste jejich výrobu zvládli.

Skleněná klíčírna

Dle mého názoru lepší alternativa klíčení. Plastové láhve mohou obsahovat chemikálie, které se můžou uvolňovat při klíčení. A navíc plast je morem pro naši planetu. Na výrobu budete potřebovat:

  • Sklenici – ze začátku vám bude stačit skleněná půllitrová sklenice na zavařování. Pokud si ovšem klíčky zamilujete a budete chtít klíčit větší množství, budete muset sáhnout po větší sklenici. Pro každý druh semene používejte jednu sklenici.
  • Prodyšný netoxický materiál – tyl, pláténko s hrubým tkaním…
  • Gumičku.
  • Semínka ke klíčení.

Jak na to
  1. Semena nasypte do sklenice a pořádně propláchněte vodou. Malá semínka například vojtěšky by měla pokrývat pouze dno, velká semena například mungo, cizrna, by měla sahat maximálně do 1/5 sklenice – rostoucí klíčky několikanásobně zvětší svůj objem. Sklenici naplňte vodou cca do půlky a nechte semena přes noc nasáknout vodou.
  2. Druhý den ráno vodu vylijte luštěniny několikrát propláchněte a poté nechte několik minut nabobtnat. Poté pomocí gumičky připevněte na sklenici pláténko (pokud máte příliš jemné tkaní, budete muset vodu vylít přes cedník), vylijte všechnu přebytečnou vodu a uložte na tmavé místo. Ideální teplota na správné vyklíčení je okolo 20 °C. Když je vyšší, mohou začít semena hnít, a při nízké teplotě jejich klíčení trvá delší dobu. Semena pravidelně proplachujte – minimálně 2 x denně – jinak by se rozmnožily mikroorganismy a plísně a celá práce by přišla vniveč.
  3. Jakmile jsou klíčky dostatečně veliké, zhruba 1-2 cm, můžete je sklidit a uskladnit (viz níže).

TIP! Pokud necháte naklíčené výhonky poslední den na světle zezelenat, budou bohatší i o prospěšný chlorofyl.

Klíčení v PET lahvi
  1. Semena nasypte do PET lahve s vodou, zavíčkujte, lehce protřepejte a vodu vylijte – tento proces několikrát opakujte, dokud se nezbavíte všech nečistot. Semena zalijte vodou a bez víčka nechte na tmavém místě přes noc nabobtnat.
  2.  Druhý den vodu vylijte a několikrát propláchněte. Aby započal proces klíčení, udělejte do dna láhve malé dírky pomocí hřebíku (pozor, aby nebyly větší nežli semena) a opakujte následují proces 2x – 4x denně – láhev naplňte vodou a zavíčkujte, cca 5 – 10 minut nechte semena „napít“, poté nechte odkapat veškerou vodu a bez víčka postavte lahev dírami na talířek, který případně zachytí zbylé kapky a odneste ji zpět na tmavé místo.
  3. Jakmile jste s velikostí klíčků spokojeni, PET lahev rozřízněte a uchovávejte (viz níže).

Jak klíčky uchovávat

Když už budete spokojeni s délkou klíčků, naposledy je pořádně v cedníku propláchněte, nechte je okapat, zavřete do sklenice nebo do dózy a uchovávejte v lednici, kde by klíčky měly vydržet 7 – 14 dní. Nebojte se tedy připravovat rovnou více do zásoby.

Pokud byste chtěli klíčky uchovat ještě na delší dobu, je nutné je uvařit (to se týká luštěnin a obilovin) a naplnit do běžné zavařovací sklenice. Tímto lze získat jakýsi polotovar, z něhož pak můžete připravit například různé polévky, nebo pomazánky.

Rozmanité využití klíčků

Klíčky mají velice široké spektrum využití a jakmile začnete s jejich pěstováním, nebudete chtít přestat! Z klíčků můžete vykouzlit řadu vynikajících receptů, nebo je jednoduše používat jako přílohu k vašemu jídlu. Skvěle doplňují chuť salátů, ale výborné jsou i jen tak na chleba. S konzumací klíčků ovšem začínejte pomalu. Denní množství by nemělo přesáhnout jednu hrst.

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments