Hodně dlouho jsem bojovala s přípravou domácí tortilly. Přeci jde jen o placku z mouky a vody, říkala jsme si. Nicméně upéct vláčnou, měkkou tortillu bez chemických pomocníků, jako v případě těch kupovaných, není zrovna lehký úkol.
Fakta o tortille
V Mexiku se peče tortilla převážně z kukuřičné mouky a zmiňována je již v mayských legendách. Pro Evropu tento tradiční chléb/placku objevili až španělští dobyvatelé, během cest po arabských zemích.
Zápis do Guinnessovy knihy rekordů za největší tortillu na světě si v roce 2010 vysloužila mexická metropole, která uvařila tortillu dlouhou obdivuhodných 70 metrů.
Upečené tortilly lze sice skladovat, ale nejlépe se s nimi pracuje za čerstva. Tortilly vždy skladujte v uzavíratelné nádobě, nebo v igelitovém sáčku, ne-li však déle, něž několik dní. Pokud budete tortilly znovu rozpékat, pokapejte je vodou, aby byly po upečení vláčnější.
Pokud máte tortillu, máte možnost si udělat nespočet mexických, španělských ale i tucet dalších pokrmů. Pro mě tortilla symbolizuje jakýsi kulinářský prvek, do kterého zbožňuju balit jídlo (i když někdy mi padá všude okolo).
Suroviny
na 16 tortill / příprava cca 60 minut
- 3 hrníčky hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 1 hrníček teplé vody
- 1/3 hrníčku oleje
Postup
- Nejprve smícháme suché suroviny – mouku, sůl a prášek do pečiva.
- Přidáme zbytek surovin – olej a vodu a pořádně hněteme, alespoň 5 minut. Můžeme použít hnětač.
- Těsto rozdělíme na 16 stejných dílků (dílků lze udělat libovolný počet podle vámi tížené velikosti). Každý z nich stlačíme dlaní na silnější placku a necháme na pomoučněné lince, přikryté čistou utěrkou 15 minut odpočívat.
- Tortilly vyválíme a postupně pečeme na suché pánvi na mírném plamenu. Jakmile se začnou vytvářet bubliny tortilla je upečená (cca 1 minuta).
- Hotové tortilly rovnou vkládáme do uzavíratelné dózy nebo obalu, aby zůstaly vláčné a dobře se nám s nimi později pracovalo. V pokojové teplotě tortilly vydrží 24 hodin a až 1 týden v lednici, popřípadě je lze i zamrazit.