Další ujeté kilometry nás zavedly do úžasné oblasti Whangarei. Tato oblast nabízí spoustu nádherných pláží, romantických zátok, ale i nepřeberné množství treků. Od jednoduchých pár minutových až po náročnější několikahodinové. Strávili jsme zde několik dní a vybrali si to nejlepší.
Nejprve jsme brouzdali centrem města – Town Basin, kde jsem konečně vyzkoušela můj nový longboard, poté jsme se vydali na nádherný trek na nejvyšší vrchol, horu Manaia a celý výlet zakončili surfováním a kempováním na úžasné pláži Ocean Beach, odkud pochází i další recept z mojí skromné kuchyňky v naší dodávce Vanilka. Tentokrát mi v hrnci bublal lilek.
Dlouhé roky jsem vždy lilek před samotným vařením „potila“ (lilek se vydatně posolí, tím začne pouštět šťávu, kterou stačí osušit ubrouskem), ale jak mě ujišťuje více a více uvařených receptů z této sytě fialové zeleniny, není to vlastně potřeba. Kouzlo spočívá v dušení – lilek se nejprve zprudka osmaží, poté se posolí, přiklopí a několik minut se nechá podusit. To odvede všechnu potřebnou práci.
Lilek sám o sobě má spoustu vitamínů, ale aby bylo jídlo ještě výživnější přidala jsem do směsi červenou čočku, která ji zahustí a dodá tělu potřebné bílkoviny.
Důležitou roli hraje i koření. V tomto případě jsem zvolila indickou směs garam masala, která jídlo dokonale ochutí. K tomu lžíci tamarindové pasty, která „rozpohybuje“ všechny chutě uvnitř hrnce a dodá jídlu příjemně nakyslý konec.
Popravdě jsem se dlouho vyhýbala používání tamarindu. Pokaždé když jsem zahlédla cenovku na regálech, přešla mě chuť a raději jsem ho nahradila citrónem nebo octem. Ale chtě nechtě není to prostě ono. Tamarind je navíc velice zdravý a jedna sklenička této pasty vám vydrží pěkně dlouho, takže se nejedná o bůhví jakou investici. Navíc v porovnání s cenami citrónů u nás na Zélandu je pro mě daleko výhodnější skočit k Číňanům pro tamarind.
Hotová směs chutná nejlépe s voňavou jasmínovou rýží, ale i studená třeba na křupavou bagetku.
Suroviny
na 3 porce / příprava 10 minut + cca 30 minut vaření
- 1 lilek
- 2 střední cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 plechovka rajčat
- 1 vrchovatá lžička koření garam masala
- 2 bobkové listy
- 3 lžíce nasekaného koriandru
- 2 hrsti červené čočky
- olivový olej
- 1 lžíce přírodního sladidla
- 1 lžíce tamarindové pasty
- sůl a pepř
Postup
- Lilek si nakrájíme na cca 1 – 2 cm kousky. Vložíme do pánve s olejem a za stálého míchání smažíme cca minutku. Poté vydatně osolíme, promícháme, snížíme plamen a přiklopíme. Lilek dusíme cca 5 minut, během kterých ho občas promícháme.
- Jakmile lilek zvláční, přidáme na plátky nakrájenou cibuli, oloupaný a nožem bouchnutý česnek a smažíme dozlatova. Nakonec přihodíme bobkový list, koření garam masala, několikrát promícháme a přidáme rajčata, cca 2 hrnky vody a čočku. Promícháme a necháme na středním plameni probublávat, dokud nám nezměkne čočka a směs nezhoustne.
- Během dušení směs dochutíme přírodním sladidlem, solí, tamarindem a přidáme koriandr.
- Dušený lilek podáváme s koriandrem a rýží.