Další ujeté kilometry nás zavedly do úžasné oblasti Whangarei. Tato oblast nabízí spoustu nádherných pláží, romantických zátok, ale i nepřeberné množství treků. Od jednoduchých pár minutových až po náročnější několikahodinové. Strávili jsme zde několik dní a vybrali si to nejlepší.

Nejprve jsme brouzdali centrem města – Town Basin, kde jsem konečně vyzkoušela můj nový longboard, poté jsme se vydali na nádherný trek na nejvyšší vrchol, horu Manaia a celý výlet zakončili surfováním a kempováním na úžasné pláži Ocean Beach, odkud pochází i další recept z mojí skromné kuchyňky v naší dodávce Vanilka. Tentokrát mi v hrnci bublal lilek.

Dlouhé roky jsem vždy lilek před samotným vařením “potila” (lilek se vydatně posolí, tím začne pouštět šťávu, kterou stačí osušit ubrouskem), ale jak mě ujišťuje více a více uvařených receptů z této sytě fialové zeleniny, není to vlastně potřeba. Kouzlo spočívá v dušení – lilek se nejprve zprudka osmaží, poté se posolí, přiklopí a několik minut se nechá podusit. To odvede všechnu potřebnou práci.

Lilek sám o sobě má spoustu vitamínů, ale aby bylo jídlo ještě výživnější přidala jsem do směsi červenou čočku, která ji zahustí a dodá tělu potřebné bílkoviny.

Důležitou roli hraje i koření. V tomto případě jsem zvolila indickou směs garam masala, která jídlo dokonale ochutí. K tomu lžíci tamarindové pasty, která “rozpohybuje” všechny chutě uvnitř hrnce a dodá jídlu příjemně nakyslý konec.

Popravdě jsem se dlouho vyhýbala používání tamarindu. Pokaždé když jsem zahlédla cenovku na regálech, přešla mě chuť a raději jsem ho nahradila citrónem nebo octem. Ale chtě nechtě není to prostě ono. Tamarind je navíc velice zdravý a jedna sklenička této pasty vám vydrží pěkně dlouho, takže se nejedná o bůhví jakou investici. Navíc v porovnání s cenami citrónů u nás na Zélandu je pro mě daleko výhodnější skočit k Číňanům pro tamarind.

Hotová směs chutná nejlépe s voňavou jasmínovou rýží, ale i studená třeba na křupavou bagetku.

Suroviny

na 3 porce / příprava 10 minut + cca 30 minut vaření

  • 1 lilek
  • 2 střední cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 plechovka rajčat
  • 1 vrchovatá lžička koření garam masala
  • 2 bobkové listy
  • 3 lžíce nasekaného koriandru
  • 2 hrsti červené čočky
  • olivový olej
  • 1 lžíce přírodního sladidla
  • 1 lžíce tamarindové pasty
  • sůl a pepř
Postup
  1. Lilek si nakrájíme na cca 1 – 2 cm kousky. Vložíme do pánve s olejem a za stálého míchání smažíme cca minutku. Poté vydatně osolíme, promícháme, snížíme plamen a přiklopíme. Lilek dusíme cca 5 minut, během kterých ho občas promícháme.
  2. Jakmile lilek zvláční, přidáme na plátky nakrájenou cibuli, oloupaný a nožem bouchnutý česnek a smažíme dozlatova. Nakonec přihodíme bobkový list, koření garam masala, několikrát promícháme a přidáme rajčata, cca 2 hrnky vody a čočku. Promícháme a necháme na středním plameni probublávat, dokud nám nezměkne čočka a směs nezhoustne.
  3. Během dušení směs dochutíme přírodním sladidlem, solí, tamarindem a přidáme koriandr.
  4. Dušený lilek podáváme s koriandrem a rýží.
avatar