Chvílemi si neodpustím pár nadávek, kam nás to průvodce zavezl. Ale na nezpevněnou, prašnou, kamenitou cestu jsme rázem zapomněli po příjezdu do Mimiwhangata Coastal Reserve. Společnost nám dělali pouze volně se pasoucí krávy a jejich občasné bučení. Jinak jsme v celé oblasti nepotkali živou duši. Přilehlá pláž navíc láká k surfování a okolní kopečky k příjemné procházce. Našli jsme další nádherné místo, kde jsem se rozhodla uvařit oběd.

Zpracovala jsem zbytek fazolek, které mi zbyly od husté smetanové polévky, k tomu přidala ještě papriku pro barevnost a šťavnatost, dále cizrnu pro potřebné proteiny a živiny a v neposlední řadě tzv. Marmite.

Marmite je jakási slaná, chuťově hodně výrazná pomazánka, vyráběná na Zélandu, ale pod stejným jménem i v Británii. Vyrábí se z kvasnic, které vznikají kvašením piva, a proto je skvělým zdrojem zejména vitamínů skupiny B. Ovšem její chuť si buď zamilujete nebo ji budete nesnášet!

Osobně jsem se s touto pomazánkou setkala v Anglii, kde mi ji ukázala moje ségra. A popravdě, tenkrát jsem patřila do druhé skupiny! Když jsem však po příjezdu na Zéland zjistila, že mají místní variantu, dala jsem ji po více jak deseti letech druhou šanci. A musím uznat, že ji začínám přicházet na chuť. Stále si ji nedokážu představit namazanou na toust, ale skvěle se hodí jako zdravé a zajímavé dochucovadlo do polévek či omáček.

Její chuť je specifická, a ne každý si ji oblíbí. V tom případě ji lze nahradit sójovou omáčkou zahuštěnou trochou škrobu a pro intenzivní chuť můžete přidat pomerančovou a zázvorovou šťávu.

Suroviny

na 2 porce / příprava cca 20 minut

  • 1 plechovka cizrny
  • 1 paprika (pro barevnost lze použít mix) nakrájená na proužky
  • miska fazolek cca 120 g
  • 1 menší cibule nakrájená na plátky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička nasekaného zázvoru
  • 1 vrchovatá lžička Marmite
  • ½ lžičky uzené papriky
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • 2 sušené papričky
  • olej (nejlépe sezamový)
  • sůl
  • polenta na podávání
Postup
  1. Na lžíci sezamového oleje si zprudka opečeme cizrnu s chilli papričkami. Jakmile nám cizrna začne zlátnout, přisypeme uzenou papriku, římský kmín a trochu soli. Párkrát promícháme a dáme stranou.
  2. Do hrníčku přidáme vrchovatou lžičku Marmite nalijeme do půlky vodu a mícháme, dokud se nám nerozpustí. Přidáme prolisovaný česnek a dáme stranou.
  3. Na pánev si opět nalijeme olej, na kterém dosklovata opečeme cibuli se zázvorem. Poté přidáme nakrájenou papriku, krátce opečeme a nakonec přidáme pokrájené fazolky. Smažíme cca 3 minutky, tak aby nám fazole zvláčněly, ale zelenina byla stále křupavá.
  4. Nyní přidáme opečenou cizrnu, nalijeme připravený sos a za stálého míchání zredukujeme. Dochutíme solí a podáváme s s uvařenou polentou.

TIP! Polentu servíruji s máslem, salátem a čerstvými bylinkami.

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments