I když jsem tento recept nazvala feferonový salát, u nás doma mu nikdo neřekne jinak, nežli feferoňák. Celá moje rodina, snad jenom kromě mojí sestry, miluje pálivé a právě feferoňák odstartoval moji lásku k chilli. Už si ani nepamatuji, kdy jsme poprvé tento salát u nás uvařili. Vzpomínám si akorát proč. Jelikož jsme ho jedli na kila a v obchodech bychom se nedoplatili, zkusili jsme si ho párkrát udělat domácí. Světe div se, ono se to povedlo.

Pokaždé když po dlouhých cestách přijedu zpátky domů, je to první jídlo, které si u mě moji rodiče objednávají (ano, až tak jsme na něm závislí). S přibývajícími chutěmi světa, se již nejedná o moje neoblíbenější jídlo, ale pokaždé když ho uvařím, se po něm slehne zem.

Musím se přiznat, že feferonky jsou již na mě málo pálivé, a aby měl salát požadované grády, přidávám tam vietnamské papričky anebo pár kapek domácí chilli omáčky. Možná bych tedy měla recept přejmenovat na chilli salát, ale to by ztratilo ono kouzlo rodinného receptu.

Suroviny

na pořádně velkou mísu / příprava cca 30 minut

  • 1 sklenice krájených nakládaných kapií + lák podle chuti
  • 400 g 45 % eidamu (někdy dávám goudu)
  • 1 sklenička zavařených cibulek
  • ½ balení mraženého hrášku
  • ½ balení mražené kukuřice
  • ½ skleničky feferonek (+další chilli podle chuti)
  • 2 bílé papriky
  • 2 střední cibule
  • ½ skleničky oleje (slunečnicový nebo olivový)
  • 2 lžíce octa
  • sůl, pepř, nové koření, bobkový list
Postup
  1. Požadované množství hrášku a kukuřice dáme do misky rozmrznout.
  2. Do hrnce nalijeme vodu, ocet, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a pár kuliček nového koření. Přendáme na plotýnku. Mezitím si nakrájíme bílou papriku na větší kusy a cibuli nahrubo a vysypeme do hrnce. Přivedeme k bodu varu a vaříme zhruba 10 minut. Poté scedíme a vyndáme koření.
  3. Feferonky zbavíme stopek a semínek. Feferonky a chilli dle chuti rozmixujeme dohladka s olejem a s trochou laku z feferonek a kapií. Osolíme a opepříme.
  4. Cibulky si pokrájíme na třetiny. Sýr nekrájíme, nýbrž trháme a žmouláme mezi prsty na menší kousky.
  5. Všechno postupně smícháme ve velké míse. Necháme chvíli odpočinout a dochutíme solí, popřípadě lakem s kapií nebo cibulek.
  6. Feferoňák podáváme s pečivem, nejlépe odleželý do druhého dne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *