Měkká, vláčná, přesto křupavá, teplá a voňavá, přesně taková je placka flatbread. V podstatě se jedná o plochý chleba, který se připravuje po celém světě a má mnoho podob a variant.
Jeho snadná příprava potěší zejména začátečníky, a jeho chuť ocení úplně každý. Flatbread má navíc široké uplatnění, takže se vám bude hodit i nějaká ta zásoba. Výborný je k polévce, jako příloha k salátům, hodí se jako placka na balení nejrůznějších druhů kebabu, nebo jej jednoduše můžete servírovat k nejrůznějším dipům. V neposlední řadě ho lze využít jako netradiční základ na pizzu.
Poprvé jsem se s touto plackou setkala již před několika lety, když jsem žila a pracovala ve Středomoří. Jak Turci, tak i Řekové se bez ní v kuchyni neobejdou a je součástí mnoha tamních pokrmů. Ovšem nikdy jsem nezkusila vlastní přípravu, až do dneška! Zvolila jsem jednoduchou kynutou variantu, která potěší i vegany. Osobně mám raději tenčí, křupavé placky, ale tloušťka a vlastně i tvar se může lišit dle vaší chutě a představivosti.
Podávání placky
Hotové placky jsou vynikající sami o sobě, ale můžete je obměňovat přidáním dalších ingrediencí do základního těsta, jako například sušené či čerstvé bylinky, nebo je můžete servírovat s česnekovým máslem – stačí na mírném plamenu roztavit máslo, přidat rozdrcený česnek, bylinky podle chuti (tymián, rozmarýn, kopr, petrželka), vše krátce prohřát a natřít na právě upečené placky.
Jak placky uchovávat
Placky jsou samozřejmě nejlepší ještě teplé, nicméně je lze skladovat až po dobu 3 dnů. Nejprve je ale nutné, aby vychladly, a poté je uložíme do uzavíratelné plastové dózy nebo igelitového sáčku. Před podáváním vždy placku nutné pokapat vodou a znovu krátce opéct – z každé strany pár vteřin.
Suroviny
na 6 placek / příprava 15 minut + 90 minut kynutí + pár minut pečení
- 2 hrnky hladké mouky (skvěle se hodí i mouka na pizzu, nebo kynutá těsta)
- ¾ hrnku teplé vody
- 7 g sušeného droždí
- 1 lžička soli
- ½ lžičky cukru
- 1 lžíce olivového oleje + na pomazání těsta a pečení
Příprava těsta
- Ve větší míse smícháme mouku, sůl, cukr a droždí. Uprostřed směsi uděláme díru, do které nalijeme teplou vodu, olivový olej a vypracujeme měkké těsto.
- Těsto přeneseme na pracovní plochu a hněteme dalších 5 minut. Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme mouku. Vypracujeme vláčné, pružné těsto.
- Z uhněteného těsta vytvoříme kouli, kterou pomažeme olivovým olejem, a položíme zpět do mísy. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem (cca 1 hodina).
- Vykynuté těsto opět krátce prohněteme, rozdělíme na 6 kousků, ze kterých vytvoříme koule. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočinout.
Pečení placky v troubě
- Troubu předehřejeme na 200°C.
- Mezitím si připravíme placky – každou kouli nejprve zplacatíme v dlaních, poté ji vyválíme na 3 mm tloušťku a na pomoučněné ploše je necháme ještě 10 minut odpočinout.
- Placky pečeme maximálně 2 minutky na lehce olejem potřeném plechu nebo na pečícím papíře, tak aby byla zvrchu křupavá, ale uvnitř stále vláčná.
- Podáváme nejlépe ještě teplé.
Pečení placky na pánvi
- Postup přípravy a vyválení těsta je stejný jako u pečení v troubě, s tím rozdílem, že olejem potřeme pánev, rozpálíme ji a placku opečeme cca 2 minuty z jedné a minutu z druhé strany.