Měkká, vláčná, přesto křupavá, teplá a voňavá, přesně taková je placka flatbread. V podstatě se jedná o plochý chleba, který se připravuje po celém světě a má mnoho podob a variant.

Jeho snadná příprava potěší zejména začátečníky, a jeho chuť ocení úplně každý. Flatbread má navíc široké uplatnění, takže se vám bude hodit i nějaká ta zásoba. Výborný je k polévce, jako příloha k salátům, hodí se jako placka na balení nejrůznějších druhů kebabu, nebo jej jednoduše můžete servírovat k nejrůznějším dipům. V neposlední řadě ho lze využít jako netradiční základ na pizzu.

Poprvé jsem se s touto plackou setkala již před několika lety, když jsem žila a pracovala ve Středomoří. Jak Turci, tak i Řekové se bez ní v kuchyni neobejdou a je součástí mnoha tamních pokrmů. Ovšem nikdy jsem nezkusila vlastní přípravu, až do dneška! Zvolila jsem jednoduchou kynutou variantu, která potěší i vegany. Osobně mám raději tenčí, křupavé placky, ale tloušťka a vlastně i tvar se může lišit dle vaší chutě a představivosti.

Podávání placky

Hotové placky jsou vynikající sami o sobě, ale můžete je obměňovat přidáním dalších ingrediencí do základního těsta, jako například sušené či čerstvé bylinky, nebo je můžete servírovat s česnekovým máslem – stačí na mírném plamenu roztavit máslo, přidat rozdrcený česnek, bylinky podle chuti (tymián, rozmarýn, kopr, petrželka), vše krátce prohřát a natřít na právě upečené placky.

Jak placky uchovávat

Placky jsou samozřejmě nejlepší ještě teplé, nicméně je lze skladovat až po dobu 3 dnů. Nejprve je ale nutné, aby vychladly, a poté je uložíme do uzavíratelné plastové dózy nebo igelitového sáčku. Před podáváním vždy placku nutné pokapat vodou a znovu krátce opéct – z každé strany pár vteřin.

Suroviny

na 6 placek / příprava 15 minut + 90 minut kynutí + pár minut pečení

  • 2 hrnky hladké mouky (skvěle se hodí i mouka na pizzu, nebo kynutá těsta)
  • ¾ hrnku teplé vody
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky cukru
  • 1 lžíce olivového oleje + na pomazání těsta a pečení
Příprava těsta
  1. Ve větší míse smícháme mouku, sůl, cukr a droždí. Uprostřed směsi uděláme díru, do které nalijeme teplou vodu, olivový olej a vypracujeme měkké těsto.
  2. Těsto přeneseme na pracovní plochu a hněteme dalších 5 minut. Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme mouku. Vypracujeme vláčné, pružné těsto.
  3. Z uhněteného těsta vytvoříme kouli, kterou pomažeme olivovým olejem, a položíme zpět do mísy. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem (cca 1 hodina).
  4. Vykynuté těsto opět krátce prohněteme, rozdělíme na 6 kousků, ze kterých vytvoříme koule. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočinout.
Pečení placky v troubě
  1. Troubu předehřejeme na 200°C.
  2. Mezitím si připravíme placky – každou kouli nejprve zplacatíme v dlaních, poté ji vyválíme na 3 mm tloušťku a na pomoučněné ploše je necháme ještě 10 minut odpočinout.
  3. Placky pečeme maximálně 2 minutky na lehce olejem potřeném plechu nebo na pečícím papíře, tak aby byla zvrchu křupavá, ale uvnitř stále vláčná.
  4. Podáváme nejlépe ještě teplé.
Pečení placky na pánvi

  1. Postup přípravy a vyválení těsta je stejný jako u pečení v troubě, s tím rozdílem, že olejem potřeme pánev, rozpálíme ji a placku opečeme cca 2 minuty z jedné a minutu z druhé strany.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *