Ještě před tím, než jsme si koupili naší dodávku, Vanilku, jsme měli v plánu si pořídit gril a během dlouhých, stále teplých slunečných dní v Aucklandu jsme snili o tom, co si ogrilujeme jako první. Ovšem po pár dnech naší cesty jsme zjistili, že by to byla zbytečná investice, jelikož snad každý distrikt se může pochlubit veřejným elektrickým, nebo plynovým grilem, který je k dispozici v krásném prostředí parků.

Jeden takový jsme si vyhlídli za městem Thames s panoramatem přilehlé pláže a zelených kopců v dáli. Krávy, ovce slepice, kohouty a koně dnes vystřídali poletující rackové, kteří hladově kroužily okolo nás.

Během našich pracovních sezón ve Středomoří se staly grilovačky pravidelnou společenskou událostí. Zkoušela jsem desítky nejrůznějších receptů a na gril jsem házela i suroviny méně obvyklé, jako například ovoce. Stejně ale nedám dopustit na grilovanou zeleninu s originálním dresinkem a křupavým salátem.

Cestou přes Auckland jsme měli štěstí a náhodou narazili na nedělní market ve čtvrti Avondale – obrovský výběr zeleniny, ovoce, bylinek, všemožných tvarů a barev, co si jen dokážete představit. A to za skvělé ceny! Nadšená s úlovkem jsem si to se dvěma plnými taškami štrádovala do auta a v duchu vymýšlela, co s tou nakoupenou nádherou vymyslím.

Vznikl tak první a určitě ne poslední recept na novozélandské grilování, které si ale stejně tak můžete dopřát kdekoli jinde na světě. Ovšem počasí mělo na naše grilování jiný názor. Jakmile jsem začala servírovat, strhla se průtrž mračen, takže jsem si pořídila jednu rychlou, zbrklou fotku, kde mi na památku zůstaly zvěčněné dešťové kapky a utíkali jsme se schovat pod nedaleký přístřešek. Večer nám to ale příroda vynahradila nádherným západem slunce.

Na grilování lze použít jakoukoliv oblíbenou zeleninu. Já osobně se neobejdu bez lilku, cukety a hub, které vždy doplním o další suroviny, které najdu okolo.

Ovšem co je nenahraditelné, je dresink – pikantní, výrazný, zauzený, nasládlý, kořeněný. Prostě báječný dresink z arašídového másla, BBQ omáčky a z pár dalších ingrediencí, který se postará o senzační zpestření zeleniny, ale i dalších pokrmů – omáčka na tofu či tempeh či třeba dip na namáčení jarních závitků.

Pak už stačí dokrájet salát a ozdobit vším, co máte rádi. Osobně jsem přihodila avokádo, klíčky, bylinky a bylo hotovo.

Suroviny

na 2 – 4 porce / příprava 30 minut

na zeleninu

  • 1 lilek nakrájený na podélné plátky
  • 1 cuketka nakrájená na kolečka
  • 1 mrkev nakrájená na kolečka
  • 1 červená paprika nakrájená na proužky
  • 4 žampiony nakrájené na plátky
  • ½ cibule nakrájená na měsíčky
  • další zelenina dle libosti
  • olej
  • sůl

na dresink

  • 2 lžíce arašídového másla s kousky arašídů
  • 1 lžíce chilli omáčky typu Sriracha
  • 1 lžíce BBQ omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 1 lžička zázvorové šťávy
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce nasekaného koriandru
  • troška vody

na saláty

  • pár listů ledového salátu
  • avokádo
  • klíčky
  • okurka
  • máta
  • citrón
  • olivový olej
  • sůl a pepř

na podávání

  • jarní cibulka
  • arašídy
  • (bezlepkové) pečivo
  • olivový olej
  • sůl a pepř
Postup
  1. Pokrájenou zeleninu vložíme do mísy, zakápneme olejem, posolíme a promícháme – nejjednodušší způsob je mísu přiklopit talířem a pořádně protřepat.
  2. Dále si připravíme dresink – všechny ingredience dáme do zavařovací skleničky, uzavřeme a třepeme tak dlouho, dokud se nám vše nespojí dohromady.
  3. Další důležitou součástí grilování je i salát. V tomto případě jsem smíchala nakrájenou okurku s mátou, citronovou šťávou, solí a pepřem. A jelikož miĺuju avokádo, připravila jsem ho s pár listy ledového salátu a klíčky, jednoduše přelité olivovým olejem, zakápnuté citronovou šťávou, osolené a řádně opepřené.
  4. Připravenou zeleninu ogrilujeme a podáváme přelitou dresinkem, ozdobenou jarní cibulkou, arašídy se saláty a opečeným pečivem.

TIP! Pokud se chcete vyhnout pečivu, grilovaná zelenina bude chutnat báječně i s kuskusem smíchaným s bylinkami, citronovou šťávou a olivovým olejem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *