Popravdě jsem v životě neochutnala tradiční masový guláš (alespoň si to nepamatuju), ale atmosféra s ním spojená mě natolik baví, že miluju připravovat ty vlastní, bezmasé. A když takový mají i v rodné zemi guláše, v Maďarsku, tak proč vlastně ne?

Základ připravuju vesměs pokaždé stejně, a to na hromadě cibule, uzené a pálivé paprice a akorát měním zeleninu podle sezóny – v létě paprika, v zimně třeba kořenová zelenina. Často přidávám i černé pivo, protože takový guláš na pivu, nemá prostě chybu. A jako správný závislák na pálivém, sáhnu pokaždé po chilli v jakékoliv podobě – od sušených papriček, které hodím do základu, přes chilli omáčku, po nasekané čerstvé k podávání.

TIP! Guláš jsem už dávno přestala zahušťovat moukou. Místo toho sáhnu raději po červené čočce nebo osvědčené najemno nastrouhané bramboře.

Suroviny

na 4 porce / příprava cca 40 minut

  • 1 vrchovatý plecháček naloženého sójového masa
  • 1 cibule nakrájená najemno
  • 1 mrkev nakrájená na kolečka
  • 1 petržel nakrájená na kostky
  • 1 menší řepa nakrájená na kostky
  • 1 najemno nastrouhaná brambora (+ na kostky nakrájená)
  • 1 hrnek/plechovka oblíbených fazolí
  • rajčatový protlak
  • ½ lžíce uzené papriky
  • 2 lžíce (pálivé) papriky
  • 1 lžíce kmínu
  • 1 lžíce majoránky
  • 3 bobkové listy
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • olivový olej
  • sůl a pepř
Postup
  1. Na oleji si dozlatova osmažíme sójové maso a dáme stranou. Ve stejném hrnci si dále pozvolna osmažíme dozlatova cibuli (když mám naspěch smažím dohromady). Poté do hrnce přidáme uzenou a pikantní papriku, kmín, párkrát promícháme a zalijeme cca 1 ¼ litrem vody nebo vývarem (v dodávce většinou sáhnu po zeleninovém bujónu nebo podravce). Přidáme osmažené sójové maso, rajčatový protlak, bobkový list, osolíme opepříme a zamícháme nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, řepu a nastrouhanou bramboru).
  2. Necháme probublávat do změknutí zeleniny.
  3. Nakonec přidáme fazole, utřený česnek, petrželku a majoránku.
  4. Dochutíme a podáváme s cibulí a čerstvým chlebem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *