Nemůžu si pomoct, já ten hummus prostě zbožňuju. A to na všechny způsoby. Pod rukama mi prošlo už několik desítek příchutí, a i přesto objevuji stále nové, kořeněné a lahodné. Není to ale jenom rozmanitost chutí, co mě na hummusu tak baví, ale i široká škála možností jak hummus servírovat, a kde všude ho uplatnit.

Na plné čáře u mě stále vyhrává ten nejjednodušší způsob použití – a to hummus nazdobený na talíři společně s křupavou cizrnou, krekry a hromadou čerstvé zeleniny. V podstatě takové „hummusové prkýnko“, které se hodí jak na večeři pro dva, tak i jako barevný talíř na párty.

Ovšem často sáhnu po sezónních surovinách a hummus používám podle nálady a okolností.

Další inspirace na tuto cizrnovou dobrotu:

Pokaždé, když mám po ruce ledničku, nikdy mi tam nechybí alespoň jedna dóza připraveného hummusu. Jedině tak můžu ihned uspokojit naléhavý hlad, ale zároveň si udělat i rychlou přílohu (taková teplá cizrnová kaše nemá chybu), zajímavý dresink na salát, nebo báječnou potěrku na domácí kváskový chleba či tortillu.

Jelikož k nám už zavítal podzim a s ním i sklizeň kořenové zeleniny, připravila jsem pro vás recept na hummusu z pečené zeleniny na kari s kokosovým mlékem. Hotové nebe v puse.

Stay safe and make some hummus ♥️.

Hummus s kořenovou zeleninou na kari s kokosovým mlékem

Suroviny

na 4 porce / příprava do 30 minut

základní hummus

  • 2 konzervy scezené cizrny
  • 2 větší stroužky utřeného česneku
  • 3 lžíce tahini
  • cca 3 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • cca ½ hrnku ledové vody
  • sůl

na ochucený hummus

  • 3 střední mrkve
  • 3 střední petržele
  • 1 lžíce kari koření
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • olivový olej
  • cca 3 lžíce kokosového mléka
  • sůl

na podávání

  • krekry
  • oblíbená čerstvá zelenina
Postup
  1. Na kostky nakrájenou mrkev a petržel smícháme s kari, olejem, římským kmínem, medem, zázvorem, solí a upečeme na 180 °C do měkka.
  2. Mezitím si připravíme základní hummus – všechny suroviny rozmixujeme do hladka za postupného přilévání studené vody, dokud nezískáme hladký, hustý krém.
  3. Nakonec základní hummus rozmixujeme s pečenou zeleninou a kokosovým mlékem. Dochutíme citronovou šťávou a solí.
  4. Hotový hummus podáváme s oblíbenou zeleninou (klidně i s částí té pečené), krekry…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *