Hummus bych do sebe mohla ládovat horem dolem, jak klasiku, tak i jeho nejrůznější obměny. Rozhodla jsem se využít sezóny dýní a její kořeněnou, pečenou verzi použila do základního hummusu. A jelikož se pomalu ale jistě blíží i sklizeň u nás doma, rozhodně ho musíte vyzkoušet.

Pečená dýně dodá hummusu příjemně nasládlou chuť a přidané koření exotickou vůni. Navíc se opět jedná o rychlé a výživné jídlo, které najde své uplatnění jak na večírku pro přátele, tak i jako lehké zobání k televizi.

Suroviny

na 1 misku / příprava 5 minut + 15 – 20 minut pečení

  • ¼ dýně cca 300 gramů
  • 1 plechovka scezené cizrny
  • 2 lžíce tahini pasty
  • 1 stroužek česneku
  • po půl lžičce následující koření – celý koriandr, anýz, římský kmín, rozmarýn
  • ¼ lžičky uzené papriky
  • dvě špetky skořice
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • olivový olej
  • sůl a pepř

na podávání

  • zeleninové tyčinky (mrkev, okurka, řapíkatý celer, paprika…)
  • krekry a sušenky
Postup
  1. Troubu si rozpálíme na 200°C.
  2. V míse si smícháme na kostky nakrájenou dýni s olivovým olejem, kořením (koriandr, anýz, římský kmín, rozmarýn, uzená paprika, skořice) a podle chuti osolíme a opepříme. Pečeme dozlatova cca 15 – 20 minut.
  3. Upečenou dýní rozmixujeme společně s cizrnou, tahini, česnekem, citronovou šťávou a 5 -7 lžícemi olivového oleje, tak abychom získali jemnou, hustou konzistenci.
  4. Dochutíme solí, citronovou šťávou, či tahini pastou a podáváme s oblíbenou zeleninou a krekry.

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments