Plody kaštanu patří neodmyslitelně k podzimu a jejich neopakovatelnou chuť a vůni jsem si zamilovala. Navíc se dají snadno a rychle připravit a dodají pokrmům báječnou oříškovou příchuť. Využití kaštanů je velmi pestré, ovšem bohužel u nás jsme stále nepřišli na to, jak tento lahodný plod využívat.

Kromě pečené varianty se kaštany nejčastěji konzumují v podobě různých nádivek, pyré a krémů, které se používají jako lahodná a zdravá náplň do cukrovinek či palačinek. Na Korsice a v Itálii se z kaštanů dokonce vyrábí alkohol a lahodné pivo.

Jedlé kaštany a zdraví

Kromě nádherné vůně, báječné chuti a širokého uplatnění, nabízejí kaštany mnoho zdraví prospěšných látek. Působí příznivě na vlasy, kůži, proti únavě a stresu, jako prevence proti respiračním, kardiovaskulárním a jaterním chorobám a také proti poruchám krvetvorby. Obsahují vitamíny A, C, vitamíny skupiny B a spoustu minerálních látek jako draslík, fosfor, hořčík, železo a další.

Jedlé kaštany versus kaštany

Jedlé neboli sladké kaštany jsou plody kaštanovníku setého, kdežto plody stromu jírovec maďal, kterému se u nás lidově říká kaštan, jsou nejedlé kaštany, které se používají pouze na dekoraci nebo na výrobu zvířátek na špejli. Tedy nevím jak v dnešní době, ale za mého dětství jsem vyráběla celou zoologickou zahradu.

V Čechách strom kaštanovníku téměř nenajdeme, výjimkou je Pardubický kraj, takže nezbývá než tyto plody nakupovat v supermarketu, kde se dají zakoupit zhruba od září do února, nebo vakuované během celého roku.

Upéct, nebo uvařit?

Pokud se rozhodnete vařit z čerstvých kaštanů, musí se napřed připravit. Nejjednodušší varianta je vzít malý ostrý nůž a na vypouklé straně plodu vyříznout písmeno X, tak abychom rozřízli slupku až k plodu. Poté je nasnadě několik variant jak lze kaštany upravovat.

  • Kaštany pečené v troubě – kaštany naskládáme na plech, řeznou stranou nahoru a pečeme v předem vyhřátě troubě na 200 °C. Jakmile začne slupka hnědnout a otevírat se, zhruba po 15 – 20 minutách, kaštany jsou hotové.
  • Kaštany vařené – ve vroucí vodě vaříme kaštany do měkka, cca 10 minut. Poté je zabalíme do utěrky, pomačkáme, abychom narušili slupku, kterou posléze sloupneme.
  • Kaštany pečené na pánvi – připravujeme na středním ohni na pánvi s tlustým dnem. Kaštany vyskládáme do jedné řady, pokropíme vodou a přikryjeme pokličkou. Pravidelně prohazujeme, aby se nespálily a opekly ze všech stran. Hotové jsou tehdy, jakmile začnou vonět, jejich kůrka je nahnědlá a občas zasyčí. Doba přípravy zabere zhruba 5 – 10 minut.

TIP! Upečené nebo uvařené kaštany loupeme co nejteplejší, jejich slupka je měkčí a jde lépe odloupnout. Spolu se slupkou se loupou i nahořklá vlákna.

Suroviny

pro 4 – 6 osob / příprava cca 60 minut

  • 10 jedlých kaštanů
  • ½ dýně hokkaido
  • 2 červené cibule
  • několik snítek rozmarýnu
  • 2 plné hrsti sušených hub
  • 1 chilli paprička
  • hrst ječných krup
  • olivový olej
  • sůl

Na podávání

  • ½ bochníku chleba
  • hrstka lístků rozmarýnu + olivový olej
Postup
  1. Sušené houby namočíme (klidně i přes noc) do vody.
  2. Kaštany upečeme v troubě viz výše, oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny.
  3. Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo a totéž uděláme i s dýní (tu loupat nemusíme) poté, co jsme ji zbavili semínek. Lístky rozmarýnu a chilli papričku nasekáme najemno.
  4. V hrnci na oleji nejprve osmažíme nakrájenou cibuli a po 2 – 3 minutách přidáme dýni, chilli papričku a rozmarýn. Smažíme dalších pár minut, a poté zalijeme nabobtnanými houbami i s vodou, ve které byly namočené. Přidáme nakrájené kaštany a hrst krup. Přilijeme vodu, aby bylo všechno tak akorát ponořené, a osolíme. Přivedeme k bodu varu, poté snížíme plamen a vaříme 40 minut, dokud nám všechny ingredience nezměknou.
  5. Troubu si rozpálíme na 200 °C. Chleba si nakrájíme na krajíce, potřeme rozmačkaným rozmarýnem s olejem, osolíme a pečeme dozlatova.
  6. Polévku buď můžeme nechat rustikální, nebo čtvrtinu polévky rozmixujeme na hladký krém a vrátíme ke zbytku. Tím získáme zajímavý kontrast mezi hladkým krémem a většími kousky v polévce.
  7. Podáváme s opečeným chlebem, ozdobené olejem (můžeme použít chilli olej) a rozmarýnem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *