Plody kaštanu patří neodmyslitelně k podzimu a jejich neopakovatelnou chuť a vůni jsem si zamilovala. Navíc se dají snadno a rychle připravit a dodají pokrmům báječnou oříškovou příchuť. Využití kaštanů je velmi pestré, ovšem bohužel u nás jsme stále nepřišli na to, jak tento lahodný plod využívat.
Kromě pečené varianty se kaštany nejčastěji konzumují v podobě různých nádivek, pyré a krémů, které se používají jako lahodná a zdravá náplň do cukrovinek či palačinek. Na Korsice a v Itálii se z kaštanů dokonce vyrábí alkohol a lahodné pivo.
Jedlé kaštany a zdraví
Kromě nádherné vůně, báječné chuti a širokého uplatnění, nabízejí kaštany mnoho zdraví prospěšných látek. Působí příznivě na vlasy, kůži, proti únavě a stresu, jako prevence proti respiračním, kardiovaskulárním a jaterním chorobám a také proti poruchám krvetvorby. Obsahují vitamíny A, C, vitamíny skupiny B a spoustu minerálních látek jako draslík, fosfor, hořčík, železo a další.
Jedlé kaštany versus kaštany
Jedlé neboli sladké kaštany jsou plody kaštanovníku setého, kdežto plody stromu jírovec maďal, kterému se u nás lidově říká kaštan, jsou nejedlé kaštany, které se používají pouze na dekoraci nebo na výrobu zvířátek na špejli. Tedy nevím jak v dnešní době, ale za mého dětství jsem vyráběla celou zoologickou zahradu.
V Čechách strom kaštanovníku téměř nenajdeme, výjimkou je Pardubický kraj, takže nezbývá než tyto plody nakupovat v supermarketu, kde se dají zakoupit zhruba od září do února, nebo vakuované během celého roku.
Upéct, nebo uvařit?
Pokud se rozhodnete vařit z čerstvých kaštanů, musí se napřed připravit. Nejjednodušší varianta je vzít malý ostrý nůž a na vypouklé straně plodu vyříznout písmeno X, tak abychom rozřízli slupku až k plodu. Poté je nasnadě několik variant jak lze kaštany upravovat.
- Kaštany pečené v troubě – kaštany naskládáme na plech, řeznou stranou nahoru a pečeme v předem vyhřátě troubě na 200 °C. Jakmile začne slupka hnědnout a otevírat se, zhruba po 15 – 20 minutách, kaštany jsou hotové.
- Kaštany vařené – ve vroucí vodě vaříme kaštany do měkka, cca 10 minut. Poté je zabalíme do utěrky, pomačkáme, abychom narušili slupku, kterou posléze sloupneme.
- Kaštany pečené na pánvi – připravujeme na středním ohni na pánvi s tlustým dnem. Kaštany vyskládáme do jedné řady, pokropíme vodou a přikryjeme pokličkou. Pravidelně prohazujeme, aby se nespálily a opekly ze všech stran. Hotové jsou tehdy, jakmile začnou vonět, jejich kůrka je nahnědlá a občas zasyčí. Doba přípravy zabere zhruba 5 – 10 minut.
TIP! Upečené nebo uvařené kaštany loupeme co nejteplejší, jejich slupka je měkčí a jde lépe odloupnout. Spolu se slupkou se loupou i nahořklá vlákna.
Suroviny
pro 4 – 6 osob / příprava cca 60 minut
- 10 jedlých kaštanů
- ½ dýně hokkaido
- 2 červené cibule
- několik snítek rozmarýnu
- 2 plné hrsti sušených hub
- 1 chilli paprička
- hrst ječných krup
- olivový olej
- sůl
Na podávání
- ½ bochníku chleba
- hrstka lístků rozmarýnu + olivový olej
Postup
- Sušené houby namočíme (klidně i přes noc) do vody.
- Kaštany upečeme v troubě viz výše, oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny.
- Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo a totéž uděláme i s dýní (tu loupat nemusíme) poté, co jsme ji zbavili semínek. Lístky rozmarýnu a chilli papričku nasekáme najemno.
- V hrnci na oleji nejprve osmažíme nakrájenou cibuli a po 2 – 3 minutách přidáme dýni, chilli papričku a rozmarýn. Smažíme dalších pár minut, a poté zalijeme nabobtnanými houbami i s vodou, ve které byly namočené. Přidáme nakrájené kaštany a hrst krup. Přilijeme vodu, aby bylo všechno tak akorát ponořené, a osolíme. Přivedeme k bodu varu, poté snížíme plamen a vaříme 40 minut, dokud nám všechny ingredience nezměknou.
- Troubu si rozpálíme na 200 °C. Chleba si nakrájíme na krajíce, potřeme rozmačkaným rozmarýnem s olejem, osolíme a pečeme dozlatova.
- Polévku buď můžeme nechat rustikální, nebo čtvrtinu polévky rozmixujeme na hladký krém a vrátíme ke zbytku. Tím získáme zajímavý kontrast mezi hladkým krémem a většími kousky v polévce.
- Podáváme s opečeným chlebem, ozdobené olejem (můžeme použít chilli olej) a rozmarýnem.