Čas tu plyne opravdu záhadným tempem. Už jsou tomu téměř dva měsíce, co jsme sbírali kiwi a já mám stále posledních pár kousků v zásobě (za to vděčím i kamarádům, kteří na sadu vydrželi o pár týdnů déle).

Už nějakou dobu jsem pokukovala po chia semínkách. Ty se skvěle hodí na přípravu veganské verze „pudinku“ což je záruka jednoduché a výživné snídaně či svačiny. Pokud navíc máte hektická rána, jedná se i o senzační jídlo s sebou – stačí chia promíchat s mlékem, rovnou navrstvit oblíbené suroviny, zavřít skleničku a jupí máte senzační, výživnou svačinu na cestu.

S chia semínkama mě baví pracovat, stejně tak jako je druhý den spráskat k snídani. Dlouhé uležení jim dopřeje dostatek času nabobtnat v gelové mini kuličky a podle poměru tekutiny a semínek si lze vytvořit různou hustotu.

Chia pudink ve většině případů připravuju dvěma způsoby:

  1. Rostlinné mléko nejprve rozmixuju s ovocem a poté přidám semínka.
  2. Rostlinné mléko smíchám se semínkama a pokladu čerstvým ovocem.

Obě varianty mám moc ráda, takže je někdy míchám dohromady a posypu oblíbenými surovinami. Možností je tedy spousta a každý si tak může najít tu svou nejoblíbenější, kterou lze báječně měnit se sezónním ovocem.

Suroviny

na 2 porce / příprava 10 minut + uležení do druhého dne

  • 5 lžic cca ¼ hrnku chia semínek
  • ½ plechovky cca 1 hrnek kokosového mléka
  • 2 lžičky medu (vegani vynechají)
  • 2 kiwi

na podávání

  • kokosový jogurt
  • kiwi
  • granola (bezlepkáči vynechají)
  • chia semínka
  • čokoláda, kakaové boby
  • datlový karamel
Postup

Verzí jak následující recept podávat je hned několik. Záleží pouze na vás a kdy a kde budete chia pudink připravovat – na sváču s sebou se hodí uzavíratelná, zavařovací sklenice, doma si můžete pudink vychutnat z misky, nebo nazdobit jako zdravý dezert do skleničky.

  1. Ve vámi zvolené nádobě promícháme polovinu všech ingrediencí (mléko, med a chia semínka), uzavřeme/překryjeme a necháme do druhého dne v lednici odpočinout.
  2. Zbývající mléko rozmixujeme s jedním oloupaným kiwi a smícháme se zbytkem chia semínek a medu.
  3. Sklenice můžeme rovnou nazdobit zbývajícím kiwi, jogurtem, granolou, semínky, medem či čokoládou, uzavřít a ráno nezapomenout vzít z lednice s sebou.
  4. Nebo si vychutnat snídani v klidu doma a nazdobit si ji podle libosti až druhý den před podáváním.
Varianty servírování
  1. Na dno skleničky dáme vrstvu rozmačkaného kiwi, poté vrstvu chia pudinku, opět kiwi a nakonec čepičku jogurtu zasypanou granolou a pokapanou medem.
  2. Na dno skleničky nasypeme granolu, poté přidáme chia pudink s rozmixovaným kiwi, hrany skleničky ozdobíme karamelem, jogurtem a postrouháme čokoláda a posypeme kakaovými boby.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *