Kosmopolitní město Bengaluru je třetím největším městem Indie, ukryté hluboko v jižním státě Karnataka. Moderní, rychle se rozvíjející město je centrem IT odvětví a domovem statisíců studentů. Bengaluru v překladu znamená vařené fazole a až do roku 2006 bylo známé pod jménem Bangalore.

Energické město s bohatým nočním životem, mezinárodní kuchyní a velkým výběrem zboží, jsem nenavštívila kvůli památkám, nebo letišti ze kterého poletíme zpět domů. Zaujala mě jeho odlišnost a naši hostitelé.

Manželský pár Shrikant a Srujana, nás přijali s otevřenou náručí a jelikož měli volno a k dispozici automobil mohli jsme podnikat výlety po okolí. Bohužel Srujana onemocněla a její starostivý manžel se o ní staral, takže jsme se pohybovali pouze po městě, nikoliv jeho okolí jak bylo v plánu.

Co ve městě podniknout

Znát místní, je tím nejlepším způsobem jak objevovat zákoutí jednotlivých míst a přináší to spoustu výhod. Ať jsou to lokální restaurace, o kterých si turista může nechat zdát, či tradice ke kterým se můžete připojit.

Bez Shrikanta bychom nikdy neobjevili restauraci MTR 1924, která se specializuje na pokrm zvaný dosa, a vaří ty nejlepším pod sluncem. Bohužel mi chybí obrázková dokumentace, jelikož jsme byli všichni hladoví a nechtěla jsme nechat čekat naše hostitele. Pokud ale zavítáte na toto místo, objednejte si degustační menu jako my:

  • neer dosa – rýžová placka se sladkým sosem
  • masala dosa – znamená doslova plněná směsí, nejčastěji brambory a zeleninou
  • chow chow bhath – sladká a slaná polenta
  • akki roti – rýžová placka s koprem

Zbytek odpoledne jsme strávili v netradičním duchu – vybírali jsme sárí pro nevěstu a oblek pro ženicha. Termín svatby byl bohužel až týden po našem odjezdu, takže jsme se svatby nezúčastnili. Přišli jsme tak o šanci na vlastní oči spatřit, co to znamená velká indická svatba.

Náročné a zdlouhavé vybírání sárí se prodloužilo až do večerních hodin. Zástup obchodníků nás obskakovali a tahali jedno sárí za druhým. Pomocí živého modelu, konktrétně mě osobně, se nám podařilo z tisíce druhů sárí vybrat tři. Krásná třpytivá hedvábná sárí v celkové hodnotě přes 20 000 INR, nejsou finální částkou. Rodiče, kteří tradičně svatbu platí, si mnohdy musí vzít hypotéku.

Během našich cest jsme si osvojili pravidlo, že pokud bydlíme u našich hostitelů déle jak dvě noci, chceme je překvapit českým jídlem. Nějakou dobu mi dalo zabrat, než jsem vymyslela bezmasé tradiční jídlo ze surovin, které se dají v Indii zakoupit. Knedlíky zkrachovali na hrubé mouce, smažený sýr na strouhance a sýru a buchta na máku a tvarohu. Nakonec jsem tedy uvařila česnečku a chlupaté knedlíky s cibulkou a zelím.

Pamatujete si článek, kde jsem se zmínila o bhang lassi? Mrazák našeho hostitele neskrýval jenom led na koktejly, ale i směs na Bhang. Dle tradic, které o tomto nápoji kolují, jeho užívání prý očisťuje od hříchů a spojuje s bohem Šívou. Nápoj fungoval, jelikož jsem se propadla do alternativní reality, kde jsem nemohla ovládat svoje tělo ani myšlenky.

Podlesním zážitkem, bez kterého nesmíte město opustit je lokální restaurace s oblíbeným pokrmem thálí, ovšem tentokrát v jeho nejtradičnější podobě. Během našich cest jsem několikrát narazila na různé varianty pokrmu thálí, ale nikde jsem se nesetkala s jeho nekonečnou variantou, tradičně servírovanou na banánovém listu. Jedná se o velice silný gastronomický zážitek! Cena se většinou pohybuje okolo 100 INR a banánový list je vždy plný zeleniny, luštěnin, různých omáček a chutney. Tradičně by se mělo jíst thálí rukama, ale pokud použijete příbor, nikdo se na vás nebude zlobit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *