S pečenou, respektive s praženou cizrnou, jsem se setkala již v Turecku. Popravdě mi ale tato úprava příliš nezachutnala – pražením se z cizrny stala moučná, nemastná, neslaná hmota.

Úprava v troubě je daleko chutnější, sice cizrna pečením také trochu zmouční, ale použité koření a olej se postarají o zajímavou příchuť.

Takto připravená cizrna vydrží na studeném místě přes týden a své uplatnění najde například při přípravě „super mís“, salátů či k polévkám. Takže většinou když vařím cizrnu, nasypu do hrnce o trochu víc. Ovšem použít lze i cizrnu z konzervy.

Suroviny

na jednu misku / příprava 5 minut + pečení cca 40 minut

  • miska uvařené cizrny
  • 2 lžičky soli
  • 1 vrchovatá lžička libovolného koření (kari, červená paprika, uzená paprika…)
  • lžíce oleje
Postup

  1. Uvařenou cizrnu necháme okapat a poté pořádně vysušíme v utěrce.
  2. Vysušenou cizrnu smícháme s olejem, solí a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C zhruba 40 minut. Během pečení 3x promícháme.
  3. Ihned po vyjmutí z trouby smícháme cizrnu s kořením a necháme vychladnout.
  4. Skladujeme v lehce uzavřené zavařovací sklenici v chladu, kde nám vydrží minimálně týden.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *