Inspiraci na tento recept jsem čerpala ve Střední Americe. Během dvouměsíčního cestování po této úžasné části světa, jsme se několik týdnů intenzivně učili španělštinu v místní škole. V rámci výuky byla i možnost bydlet s místními, včetně jídel, která pro nás rodina připravovala. Volba byla pro nás předem jasná. Opět jsem tak mohla během cestování nahlédnout pod pokličku tamní kuchyně a měla možnost ochutnat pokrmy, které byste ani v restauracích nenašli.

Právě zde jsem si oblíbila kombinaci jemně ochucených těstovin a obalené zeleniny s čerstvým salátkem. Do receptu jsem ještě přidala pár dalších ingrediencí, zejména bylinky, které místní vůbec nepoužívají, a tak vznikl tento recept. Kouzlo spočívá v oné kombinaci křupavého lilku obaleného v bylinkové strouhance s jemnými těstovinami a svěžím ředkvičkovým salátem.

Suroviny

na 3 – 4 porce / příprava 20 minut + 1 hodina pocení lilku + smažení

  • 1 větší lilek
  • 1 vajíčko
  • 2 lžíce mouky
  • 2 lžíce bílého vína
  • ¾ hrnku strouhanky
  • 1 lžička provensálských bylinek
  • 4 lžíce strouhaného parmezánu
  • sůl a pepř
  • slunečnicový olej na smažení

na těstoviny

  • 1/4 balíčku těstovin
  • 1 cibule
  • 1 menší červená paprika
  • olivový olej
  • sůl, pepř

na ředkvičkový salát

  • 1 svazek ředkviček
  • 1 výhonek jarní cibulky
  • šťáva z 1/2 limetky
  • sůl, pepř

Postup
  1. Lilek si nakrájíme na 0,5 cm plátky, posypeme solí a na plechu necháme 1 hodinu “vypotit”. Během pocení je 3x vysušíme papírovou utěrkou.
  2. Mezitím co nám lilky odpočívají, si připravíme zbytek ingrediencí. Začneme vařením těstovin, které si klasicky uvaříme, tedy al dente v osolené vodě. Na pánvi si na olivovém oleji zhruba 5 minut osmažíme na tenké plátky nakrájenou cibuli a papriku. Osolíme, opepříme a zamícháme do hotových těstovin.
  3. Na ředkvičkový salát si nahrubo nastrouháme ředkvičky, nebo je nastrouháme pomocí speciální škrabky na nudličky, a smícháme je s nasekanou jarní cibulkou, limetkovou šťávou, solí a pepřem.
  4. Na obalování lilku rozšleháme vejce s vínem, moukou, špetkou soli a pepře. Dále smícháme suché ingredience – strouhanku, parmezán a bylinky. Vypocené lilky obalujeme nejprve ve vajíčku a poté ve strouhance.
  5. Smažíme z každé strany na lžíci olivového oleje dozlatova.
  6. Křupavý lilek podáváme s těstovinami a ředkvičkovým salátem.

TIP! Lilek lze vyměnit za cuketu, která se nemusí “vypotit”.

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments