Inspiraci na tento recept jsem čerpala ve Střední Americe. Během dvouměsíčního cestování po této úžasné části světa, jsme se několik týdnů intenzivně učili španělštinu v místní škole. V rámci výuky byla i možnost bydlet s místními, včetně jídel, která pro nás rodina připravovala. Volba byla pro nás předem jasná. Opět jsem tak mohla během cestování nahlédnout pod pokličku tamní kuchyně a měla možnost ochutnat pokrmy, které byste ani v restauracích nenašli.
Právě zde jsem si oblíbila kombinaci jemně ochucených těstovin a obalené zeleniny s čerstvým salátkem. Do receptu jsem ještě přidala pár dalších ingrediencí, zejména bylinky, které místní vůbec nepoužívají, a tak vznikl tento recept. Kouzlo spočívá v oné kombinaci křupavého lilku obaleného v bylinkové strouhance s jemnými těstovinami a svěžím ředkvičkovým salátem.
Suroviny
na 3 – 4 porce / příprava 20 minut + 1 hodina pocení lilku + smažení
- 1 větší lilek
- 1 vajíčko
- 2 lžíce mouky
- 2 lžíce bílého vína
- ¾ hrnku strouhanky
- 1 lžička provensálských bylinek
- 4 lžíce strouhaného parmezánu
- sůl a pepř
- slunečnicový olej na smažení
na těstoviny
- 1/4 balíčku těstovin
- 1 cibule
- 1 menší červená paprika
- olivový olej
- sůl, pepř
na ředkvičkový salát
- 1 svazek ředkviček
- 1 výhonek jarní cibulky
- šťáva z 1/2 limetky
- sůl, pepř
Postup
- Lilek si nakrájíme na 0,5 cm plátky, posypeme solí a na plechu necháme 1 hodinu „vypotit“. Během pocení je 3x vysušíme papírovou utěrkou.
- Mezitím co nám lilky odpočívají, si připravíme zbytek ingrediencí. Začneme vařením těstovin, které si klasicky uvaříme, tedy al dente v osolené vodě. Na pánvi si na olivovém oleji zhruba 5 minut osmažíme na tenké plátky nakrájenou cibuli a papriku. Osolíme, opepříme a zamícháme do hotových těstovin.
- Na ředkvičkový salát si nahrubo nastrouháme ředkvičky, nebo je nastrouháme pomocí speciální škrabky na nudličky, a smícháme je s nasekanou jarní cibulkou, limetkovou šťávou, solí a pepřem.
- Na obalování lilku rozšleháme vejce s vínem, moukou, špetkou soli a pepře. Dále smícháme suché ingredience – strouhanku, parmezán a bylinky. Vypocené lilky obalujeme nejprve ve vajíčku a poté ve strouhance.
- Smažíme z každé strany na lžíci olivového oleje dozlatova.
- Křupavý lilek podáváme s těstovinami a ředkvičkovým salátem.
TIP! Lilek lze vyměnit za cuketu, která se nemusí “vypotit”.