Thajská kuchyně je senzační, pestrá, levná a celosvětově proslulá svými ostrými jídly, které rozbrečely nejednoho turistu. Chuťové spektrum je nesmírně bohaté, a pokud váš jazyk přežije dávku chilli, oceníte umění smísit všech pět základních elementů chuti do jednoho sousta. Ani po dvou měsících cestování, jsem se nepřejedla desítek druhů nudlí či ohnivého kari ochuceného tradičními ingrediencemi jako bazalka, koriandr, česnek, zázvor, limetová šťáva, kokosové mléko či sójová omáčka.

Kam na kurz

Během našeho měsíčního putování jsem si místní gastronomii zamilovala a toužila jsem se naučit jejímu umění. Chiang Mai, které je už po desetiletí známým centrem vzdělávacích kurzů, je tím nejideálnějším místem. Po celém městě se nachází nespočet agentur, které nabízejí půl denní nebo celodenní kurzy vaření.

Opět jsem využila recenzí a nakonec zvolila Thai Farm cooking school. Cena kurzu (1 300 THB/osoba) je sice o něco vyšší než u ostatních škol, ale peníze navíc se nám vrátili v podobě užitečných rad, nádherného prostředí a skvělého kolektivu. Samotný kurz navíc probíhá za městem na ekologické farmě, kde vládne báječná atmosféra.

Oblékáme zástěry a jde se na věc

Kurz začíná již po snídani. Nejprve se jede na místní trh, kde nás naše instruktorka, Ruta, seznámila se všemi thajskými ingrediencemi. Rodinná farma se nachází necelou hodinku za městem. Po příjezdu jsme obdrželi slušivé červené zástěry, slamák a Ruta nás provedla po okolí jejich farmy.

Dozvěděli jsme se jak jednotlivé suroviny rostou, jak se zpracovávají a samozřejmě všechno jsme museli ochutnat nebo očichat. Při rezervaci kurzu si každý může vybrat jednotlivé pokrmy, dohromady 5 jídel, a to vždy i ve vegetariánské alternativě.

Moje uvařené dobroty

Jako první jsem se naučila vyrobit pravou thajskou kari pastu. Kari stejně jako ostatní thajské pokrmy hýří všemi možnými chutěmi, barvami, překvapivými kořeněnými tóny i čistými a osvěžujícími podtóny. Žádné sypké koření v pytlíku od Vitany, ale čerstvé suroviny, hmoždíř, desítky minut bouchání a tření vykouzlí základ na jedno z nejlepších a nejpopulárnějších thajských jídel.

Červená kari pasta

Suroviny

na 1 – 2 porce / příprava 10 minut + 20 minut namáčení

  • 2 – 3 sušené červené chilli papričky (namočené cca 20 minut ve vodě)
  • 2 červené chilli papričky Bird‘s Eye
  • 1 lžíce nasekané šalotky
  • 1 lžička nasekaného galangalu
  • ½ lžičky nastrouhané kůry z kafirové limetky
  • 1 lžička nasekaného česneku
  • 1 lžíce nasekané citronové trávy
  • ¼ lžička římského kmínu
  • ¼ lžičky koriandrových semínek
  • ¼ lžičky soli

 Zelená kari pasta

Suroviny

na 1 – 2 porce / příprava 10 minut

  • 2 – 3 čerstvé dlouhé zelené papričky
  • 2 zelené chilli papričky Bird‘s Eye
  • 1 lžíce nasekané šalotky
  • 1 lžička nasekaného galangalu
  • ½ lžičky nastrouhané kůry z kafirové limetky
  • 1 lžička nasekaného česneku
  • 1 lžíce nasekané citronové trávy
  • ¼ lžička římského kmínu
  • ¼ lžičky koriandrových semínek
  • ¼ lžičky soli

Žlutá kari pasta

Suroviny

na 1 – 2 porce / příprava 10 minut + 20 minut namáčení

  • 1 sušená červená chilli paprička (namočené cca 20 minut ve vodě)
  • 3 červené chilli papričky Bird‘s Eye
  • 1 lžíce nasekané šalotky
  • 1 lžička nasekaného galangalu
  • ½ lžičky nastrouhané kůry z kafirové limetky
  • 1 lžička nasekaného česneku
  • 1 lžíce nasekané citronové trávy
  • ¼ lžička římského kmínu
  • 1 lžička nasekané kurkumy (může být i prášek)
  • 1 lžička žlutého kari prášku
Postup
  1. Pravá kari pasta by se měla připravovat v kamenném hmoždíři – všechny ingredience se smíchají dohromady a třeme tak dlouho, než nám vznikne hladká pasta. Pokud doma nevlastníte hmoždíř nebo se vám jednoduše nechce s pastou dělat ručně, lze použít i tyčový mixér.
  2. Z hotové kari pasty lze vykouzlit nespočet variací jídel. Základem pokrmu je vždy kokosové mléko a voda 1:1, olej, rybí a sójová omáčka, cukr, listy kafirové limetky a thajské sladké bazalky. V hrnci zahřejeme 5 lžic kokosového mléka, přidáme lžičku oleje a připravenou kari pastu. Na mírném plameni mícháme, dokud se nám směs nespojí. Přidáme kuře, nebo tofu a zeleninu podle chuti (brokolice, květák, brambory, mrkev, dýně). Zalijeme zbytkem kokosového mléka a vody. Zvýšíme plamen a přidáme cukr, sójovou a rybí omáčku. Směs vaříme do změknutí zeleniny. Poté přidáme listy kafirové limetky a sladké thajské bazalky. Před podáváním ozdobíme chilli papričkou.

Bez rýže to nejde

Základem thajské kuchyně je rýže, jejíž příprava podléhá přesným pravidlům. Rýže se musí nejprve důkladně propláchnout a poté již stačí hrnec, voda a ruka – Thajci totiž měří poměr rýže a vody pomocí ruky. Stačí položit ruku na rýži, a jakmile je voda po klouby, je to ideální poměr.

Tom yam polévka

Suroviny

na 1 porci / příprava 10 minut

  • 1 – 5 nožem rozmačkaných papriček Bird‘s Eye
  • ½ hrníčku nakrájených hub
  • 1 stonek citronové trávy
  • ¼ hrníčku na plátky nakrájeného galangalu
  • ¼ hrníčku nakrájených rajčat
  • 3 listy kafirové limetky
  • 2 lžičky limetkové šťávy
  • 2 lžíce sójové nebo rybí omáčky
  • ½ lžičky cukru
  • ½ lžičky tamarínové pasty
  • 1 ½ hrníčku vody
  • tofu/krevety/ryba/kuře/vepřové podle chuti
  • 1 lžíce nadrobno nakrájené jarní cibulky
  • 1 stonek koriandru
  • ¼ lžičky soli
  • 2 listy thajské petrželky
  • 2 nakrájené šalotky
Postup
  1. Do hrnce nalijeme vodu a přidáme citronovou trávu, galangal, šalotku, rajčata a houby. Přivedeme k bodu varu. Poté přidáme tamarínovou pastu, a chilli papričky. Dochutíme sójovou omáčkou, solí a cukrem. Přidáme maso/tofu. Za stálého míchání vaříme. Nakonec přidáme jarní cibulku, thajskou petrželku, koriandr a kafirové listy a nalijeme limetkovou šťávu.

TIP! Přidáme kokosové mléko v poměru 2:1 s vodou, z receptu odebereme tamarínovou pastu a thajskou petrželku a vykouzlíme vynikající kokosovou polévku.

Sweet and sour – sladkokyselá omáčka s tofu

Suroviny

na 2 porce / příprava 15 minut

  • 2 stroužky najemno nasekaného česneku
  • ¼ hrníčku nakrájené cibule
  • ½ hrníčku nakrájených rajčat
  • ½ hrníčku nakrájeného ananasu
  • ¼ hrnku nakrájené jarní cibulky
  • ½ hrnku zeleniny (květák, brokolice)
  • ½ hrnku nakrájeného tofu nebo kuřete
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 1 lžíce ústřičné omáčky
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 2 lžičky cukru
  • olej, sůl, voda
Postup

1.Na mírném plameni osmažíme česnek, cibuli, kuře nebo tofu osolíme a zvýšíme plamen. Jakmile bude kuře/tofu téměř hotové přidáme rajčata, zeleninu podle chuti, trošku vody, sójovou a ústřičnou omáčku, cukr a protlak. Necháme alespoň 1 minutu provařit, poté přidáme ananas a jarní cibulku. Dochutíme.

Oči by jedli, ale žaludek už prosí o smilování. Nacházíme se teprve za polovinou kurzu a všem už leze jídlo ušima. Bojujeme ale statečně, a vrhli jsme se na přípravu posledních pár jídel.

Smažené jarní závitky

Suroviny

na 6 závitků / příprava 15 minut + 10 minut smažení

  • ¼ hrnku strouhané mrkve
  • ½ hrníčku mungo výhonků
  • ½ hrníčku skleněných nudlí (předem namočené do vody cca 15 minut)
  • ¼ hrníčku najemno nakrájeného tofu/kuřete
  • 1 stonek koriandru
  • sezamový olej, sůl, cukr, sójová omáčka
  • 6 rýžových papírů

na sos

  • 1 červená chilli paprička
  • 2 lžičky rýžového octa
  • 2 lžíce cukru
  • ¼ lžičky soli
  • 1 stružek česneku
  • 1/3 hrníčku vody
  • 1 lžička mouky
Postup
  1. V pánvi zahřejeme olej, přidáme tofu nebo kuře, mrkev, výhonky, cukr, sójovou omáčku a sůl. Za stálého míchání osmažíme. Ztlumíme plamen a přidáme nudle a koriandr. Smažíme dalších 40 vteřin. Odstavíme stranou.
  2. Na přípravu omáčky si připravíme rendlíček, do kterého nalijeme vodu. Přidáme lisovaný česnek, chilli, sůl a cukr. Přivedeme k varu a poté přidáme ocet. V hrníčku smícháme vodu s moukou a přidáme do směsi.

Pad Thai

Suroviny

na 1 – 2 porce / příprava 10 minut

  • 80 g uvařených nudlí
  • 1/3 hrníčku nahrubo nastrouhaní mrkve
  • ½ hrníčku mungo výhonků
  • 1/3 hrníčku nakrájeného tofu/kuřete
  • 2 nakrájené šalotky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce nakrájené jarní cibulky
  • sůl, olej

na omáčku

  • 2 lžičky tamarínové pasty nebo 1 ½ vinného octa
  • 1 ½ lžičky palmového nebo třtinového cukru
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • sušené chilli
  • 1/3 hrníčku vody
  • 1 lžička melasy

na podávání

  • měsíček limetky
  • 2 lžíce pražených arašídů
  • 1 lžíce nakrájené jarní cibulky
Postup
  1. Nejprve si připravíme základ na omáčku. V misce smícháme vodu s tamarínem, cukrem, sójovkou, melasou a chilli práškem.
  2. Do wok pánve nalijeme olej, přidáme tofu, šalotku a špetku soli. Chvilku smažíme. Přesuneme na stranu pánve a na volném místě si osmažíme vejce. Smícháme s tofu a nahrneme opět na stranu pánve. Přidáme nudle a základ na omáčku a zamícháme. Přidáme zbytek ingrediencí – výhonky, mrkev a jarní cibulku. Nudle smícháme ve woku s tofu směsí. Podáváme ozdobené nadrcenými ořechy a plátkem limetky.

Mango s lepivou rýží

Samozřejmě nemůže chybět sladká tečka nakonec. I když všichni zhluboka oddychujeme a jídla máme až po krk, s dezertem jsme se nakonec poprali a zakončili tak pětichodové menu. Přeci jenom jak se říká: “ dezert nejde do žaludku, ale do srdce“.

Suroviny

na 1 porci / příprava 10 minut

  • ½ hrníčku kokosového mléka
  • 1 hrníček uvařené lepivé rýže
  • 1 oloupané a nakrájené mango
  • 2 lžičky palmového nebo třtinového cukru
  • špetka soli
  • 1 pandanový list nebo vanilkový lusk
  • 1 lžíce pečených mungo fazolí nebo arašídů
Postup
  1. V rendlíčku přivedeme k bodu varu kokosové mléko s pandanovým listem. Vypneme a vyndáme pandanový list. Ve směsi necháme rozpustit cukr a sůl. Přidáme hotovou rýži a důkladně promícháme.
  2. Servírujeme s nakrájeným mangem ozdobené restovanými fazolkami nebo ořechy.

Banán s kokosovým mlékem

Suroviny

na 1 porci / příprava 10 minut

  • ½ hrníčku kokosového mléka
  • ½ hrníčku vody
  • 1 lžíce palmového nebo třtinového cukru
  • 2 oloupané banány
  • 1 pandanový list nebo vanilkový lusk
  • špetku soli
  • ½ lžičky opražených sezamových semínek
Postup
  1. Do rendlíčku dáme vodu, kokosové mléko a na několika centimetrové kusy pokrájený pandanový list. Přidáme nakrájený banán a palmový cukr. Vaříme do změknutí banánů.
  2. Dochutíme špetkou soli. Podáváme ozdobené sezamovými semínky.

Kromě spokojených výrazů všech, super zážitku a nových zkušeností jsme si odnesli i kuchařku se všemi recepty. Shrnuto podtrženo, jestli vám zachutnala thajská kuchyně, musíte se zúčastnit kurzu vaření. Slibuji, že nebudete litovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *