Hutné, pálivé, kořeněné kari můžu na tisíce způsobů, ale speciální místo na mém pomyslném žebříčku, zaujímá právě to lilkové. Lilek do sebe totiž nasákne báječnou chuť kari a vytvoří vláčný kontrast ke zbytku křupavé zeleniny.

Kari je jedna z našich nejoblíbenějších jednohrncovek a kvůli snadné a rychlé přípravě se jedná o nejčastější jídlo během našeho života a cestování v dodávce. Další ingrediencí, která nám ve Vanilce nikdy nechybí, je tedy i kari pasta. Tu většinou kupuju přímo u zdroje v asijských supermarketech. Barvy kari pasty pak střídáme jako roční období.

TIP! V receptu si hravě vystačíte pouze s kari pastou, ale jestli máte stejně jako já radši výraznější, jemně nasládlou variantu, přidejte ještě lžíci kari koření. Lilek se nejrychleji uvaří, když ho krátce prosmažíte s pastou, ale stejně tak ho lze do hrnce přihodit až s ostatní zeleninou.

Suroviny

na 4 porce / příprava 30 minut

  • 1 lilek
  • 5 žampiónů nakrájených na plátky
  • 1 střední cibule nakrájená na plátky
  • 1 střední brambora nakrájená na kostky
  • 1 mrkev nakrájená na kostky
  • miska něčeho zeleného (špenát, mangold…)
  • 3 poctivé lžíce kari pasty
  • 1 konzerva (400 ml) kokosového mléka
  • 1 lžíce kari koření
  • ½ lžíce koriandrových semínek
  • sůl a třtinový cukr na dochucení
  • olej

na podávání

  • rýže
  • čerstvý koriandr
Postup
  1. Na oleji si krátce osmažíme na kostky nakrájený lilek, přidáme kari pastu, kari koření, koriandr, prosmažíme a zalijeme kokosovým mlékem a cca 1 ½ konzervy vody.
  2. Nyní do hrnce přidáme nakrájené žampiony, mrkev a brambory. Vaříme doměkka.
  3. Dochutíme solí a cukrem, zamícháme pokrájený špenát/mangold a necháme minutku povařit.
  4. Lilkové kari podáváme s rýží.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *