Zatím co se Standou šplháme po zasněžených vrcholcích Jižních Alp, v Česku vrcholí grilovací sezóna. Je tak na čase oprášit jeden z mých starších, téměř zapomenutých receptů na tohohle fešáka. To vám byl tehdy ale nádherný, sluncem zalitý víkend tady u protinožců. Cestou po objevování krás jižního ostrova jsme zakotvili v kouzelném novozélandském městečku Dunedin. Krásné historické budovy se zde mísí s barevnými graffiti od nadaných umělců, písečnými plážemi a zelenými kopečky s dechberoucím výhledem. A abych nezapomněla – jedná se o studentské město, takže si nejspíš dokážete představit zdejší párty scénu. Celý víkend jsme tak strávili surfováním, trekováním a grilováním.

Nemůžu si pomoct, ale rostlinné náhražky masa nejsou prostě to pravé ořechové, takže většinou stejně skončím u nějaké marinované zeleniny. A lilek je bezesporu tou pravou volbou jak nahradit maso na grilu (když nepočítám houby, ty jsou taky božské!).

Na spojení mojí oblíbené marinády a lilku nedám dopustit a tentokrát jsem ho napěchovala do měkoučké housky, s krátce ogrilovanou zeleninou, svěžím kukuřičným salátkem, bylinkovým hummusem a zauzenou omáčkou chipotle. Byla to taková bašta že jsem spráskala oba dva!

Suroviny

na 2 porce / příprava 20 minut

  • 1 menší lilek
  • oblíbená zelenina na grilování (paprika, chřest, červená cibule, cuketa, žampiony…)
  • olivový olej
  • sůl a pepř

na marinádu

  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce bílého octa
  • ½ lžíce oregana
  • ½ lžíce uzené papriky
  • sůl a pepř

na kukuřicový salát

  • 1 plechovka kukuřice
  • 2 nakládané okurky nakrájené na kostičky + 2 lžíce láku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 výhonek jarní cibulky nakrájené na kolečka

na bylinkový hummus

  • základní hummus
  • 3 lžíce pokrájených čerstvých bylinek

na podávání

  • pečivo
  • pečené brambory
  • salát
  • chipotle omáčka
Postup
  1. V uzavíratelné sklenici smícháme všechny ingredience na marinádu, lilek nakrájíme na zhruba 2 centimetry široké plátky, které potřeme připravenou marinádou. Necháme pár minut uležet.
  2. Mezitím si připravíme kukuřicový salát – všechny ingredience smícháme dohromady a dochutíme okurkovým lákem, solí a pepřem.
  3. Dále si připravíme hummus – základní hummus rozmixujeme s čerstvými bylinkami (když nemám po ruce tyčový mixér, nasekám bylinky na co nejjemněji).
  4. Na grilu si z obou stran pozvolna opečeme marinovaný lilek a oblíbenou zeleninou lehce promíchanou s olivovým olejem, solí a pepřem.
  5. Grilovanou zeleninu vrstvíme s ostatními surovinami do hamburgerové housky například v následujícím pořadí – salát, grilovaná zelenina, dresink/omáčka, grilovaný lilek, kukuřičný salát, hummus, omáčka.
  6. Podáváme s pečenými bramborami a vychlazeným lahváčem!

25 thoughts on “Lilkový burger”

  1. It’s the best time to make some plans for the long run and it is time to be happy.

    I’ve learn this post and if I could I want to counsel you some attention-grabbing issues or suggestions.
    Perhaps you can write subsequent articles relating to this article.
    I wish to learn more issues approximately it!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *