Původně jsem zamýšlela pojmenovat následující recept luštěninová sekaná, ale nejenže nerada používám názvy spojené s masovými pokrmy na ty vegetariánské, ale stejně tak je pojmenování nádivka přesnější. Slovo nádivka má v tomto případě symbolizovat voňavý, šťavnatý a nasládlý pokrm.

O vůni se postarají ořechy, o šťavnatost batáty a o nasládlou chuť omáčka. Tu lze připravit klidně i do zásoby. V lednici vydrží několik týdnů, přičemž najde široké uplatnění – hodí se jako doplněk ke grilování, na naložení tofu či sóji nebo jednoduše zastoupí využití kečupu.

Pokud používáte neloupané čerstvé kaštany, nezapomeňte je správně zpracovat.

Nádivka může mít víceméně jakýkoli tvar, ale praktické a zároveň lahodící očím je použití podélné formy, například té na chléb. Poradit se dá ale i bez ní. Osobně jsem použila platovou dózu, kterou jsem vyložila pečícím papírem. Směs stačí pořádně upěchovat a před pečením vyklepat. Stejně jako bábovičku na pískovišti.

Nádivku lze servírovat jako jednohubky na chlebu s hořčicí a kyselou okurkou nebo jako hlavní chod se šťouchanými brambory či se salátem (doporučuji kombinaci s rukolou a avokádem).

Suroviny

na jednu sekanou cca na 4 – 6 porcí / příprava 40 minut + 40 minut pečení

  • 1 hrnek uvařené čočky
  • 1 hrnek uvařené cizrny
  • 1 střední batát
  • 1 hrnek směsi kaštanů a vlašáků
  • 3 sušená rajčata naložená v oleji
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrnek (bezlepkové) strouhanky
  • 2 vrchovaté lžíce hořčice
  • 2 vrchovaté lžíce protlaku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička worcesteru
  • hrstka čerstvých bylinek (oregano, tymián, petrželka, šalvěj…)
  • sůl, pepř
  • olivový olej

omáčka na potření

  • ½ konzervy celých rajčat
  • ⅓ hrnku třtinového cukru
  • 1 malá cibule
  • 1 měsíček citronu
  • 4 lžíce vinného octa
  • 1 lžička worcesterové omáčky
  • pár kapek tabasca
  • sůl, pepř
  • 1 hřebíček
  • špetka mleté skořice a muškátového oříšku
Postup
  1. Nejprve si dáme vařit omáčku – všechny ingredience dáme do menšího hrnce (rajčata, cukr, pokrájenou cibuli, citron, ocet, worcester, tabasco a koření) a vaříme na mírném plamenu cca 30 minut. Pokud je omáčka příliš hustá naředíme ji trochou vody. Poté vše důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme a máme hotovo.
  2. Mezitím, co se nám vaří omáčka, si připravíme sekanou. Začneme tím, že si rozpálíme troubu na 180°C. Poté si nakrájíme cibuli najemno, oloupaný batát na plátky a vše osmažíme na olivovém oleji. Nejprve minutku zprudka, poté plamen zmírníme, přidáme worcesterovou omáčku, sůl a pod pokličkou dusíme, dokud nám brambory nezměknou (cca 15 – 20 minut).
  3. Mezitím, co se nám dusí brambory, si připravíme zbytek ingrediencí – v míse rozmixujeme dohladka ořechy (trochu si necháme na posypání), přidáme luštěniny, bylinky, prolisovaný česnek, sušená rajčata, protlak, hořčici, strouhanku, sójovou omáčku, sůl, pepř a nakonec přimícháme hotové batáty. Pořádně promícháme.
  4. Polovinu směsi rozmixujeme dohladka, vrátíme zpátky do mísy a promícháme (nejlépe rukama).
  5. Formu vyložíme pečícím papírem a napěchujeme sekanou (pokud formu stejně jako já nevlastníte, viz tip výše). Nakonec ji potřeme připravenou omáčkou, posypeme ořechy a pečeme zhruba 30 minut na 180°C.
  6. Podáváme se šťouchanými brambory nebo salátem.

avatar