Léto u protinožců nebere konce a již několik dní si užíváme krásného slunečného počasí. Ovšem večery už ukazují, že zima brzy převezme kontrolu, takže z naší Vanilky nás většinou vyženou až první hřejivé paprsky.

Využila jsem volného dne mezi sběrem kiwi (takových dnů si vážíme čím dál častěji) a po delší době stihla jídlo i zdokumentovat, nejenom ho sníst…

Den volna většinou trávíme v přímořských městečkách, které se mohou pyšnit krásnými písčitými plážemi. V tu ránu je zapomenut náročný den na sadu a užíváme surfování, nicnedělání a kuchtění. Jedním takovým místem, kam utíkáme za pohodou a dobíjet baterky, je nádherná promenáda Papamoa Beach.

Těstoviny jsou jedním z nejrychlejších a nejjednodušších jídel, které lze ve skromných podmínkách uvařit. Proto nových a neotřelých receptů není nikdy dost. Už nějakou dobu jsem pokukovala po dýni, která se dá sehnat na každém rohu, a navíc za babku. V podstatě se jedná o nejlevnější druh zeleniny, alespoň co se ceny za kilo týče. Tradiční dýňová polévka již proběhla, poté i zeleninové stew ze zbytků, dokonce i rizoto. Ovšem nikdy jsem nezkusila kombinaci dýně a těstovin. Přitom je to tak jednoduché a vynikající! Dýní stačí prosmažit s kořením, uvařit, rozmixovat, zjemnit a na světě je rychlá, zdravá omáčka na těstoviny.

Omáčka je i senzační čistě ve veganské variantě – místo másla použijte olivový olej a sýr nahraďte dvěma lžícemi nutričního droždí.
V receptu jsem cíleně použila kokosové mléko, které zbožňuju. Ráda ho používám místo smetany, zejména tady na Zélandu, kde je dokonce levnější nežli obyčejná či sójová smetana.

Důležitou roli hraje i čerstvý rozmarýn, který si vozím v mém bylinkovém koutku. Čerstvý je čerstvý, ale pokud máte nouzi, použijte klidně i sušený. Nakonec jsem přidala slunečnicová semínka, abych dodala jemné omáčce křupavý kontrast a je hotovo.

TIP! Semínka je nejlepší předem nechat nabobtnat a opět usušit, abychom z nich vytěžili to nejlepší.

Suroviny

na 4 porce / příprava 40 minut

  • cca 400 g (bezlepkových) kolínek
  • 1 plecháček nahrubo nastrouhaného čedaru nebo goudy (vegani nahradí nutričním droždím)
  • pár lžic kokosového mléka nebo smetany
  • 4 plecháčky na kostky nakrájené dýně
  • 1 větší cibule nakrájená najemno
  • 4 oloupané stroužky česneku
  • 1 sušená chilli paprička (nemusí být)
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu (pokrájeného bez stonků)
  • ½ lžičky uzené papriky
  • 2 lžíce másla
  • olivový olej
  • sůl a čerstvě mletý pepř

na podávání

  • čerstvý rozmarýn
  • čerstvě mletý pepř
  • opečená slunečnicová semínka
Postup
  1. Na lžíci másla a olivového oleje si dozlatova osmažíme nakrájenou cibuli, chilli papričku a celý česnek. Poté přidáme dýní, uzenou papriku, osolíme, opepříme a za stálého míchání prosmažíme další 2 minutky. Zalijeme vodou, aby bylo všechno tak akorát ponořené, a vaříme do změknutí dýně – cca 20 minut.
  2. Mezitím si v osolené vodě uvaříme kolínka al dente, která ihned po scezení promícháme se lžící másla.
  3. Jakmile budeme mít dýni uvařenou doměkka, vyjmeme papričku a rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou hustou omáčku.
  4. Nyní nalijeme kokosové mléko, přisypeme nastrouhaný sýr a mícháme, dokud se nám sýr nerozpustí.
  5. Přidáme uvařená kolínka, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
  6. Kolínka podáváme, opepřená, posypaná nasekaným rozmarýnem a slunečnicovými semínky.

TIP! Kolínka lze připravit i ve veganské podobě s použitím olivového oleje místo másla a bez sýru s použitím nutričního droždí.

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments