Na Tureckou kuchyni nedám dopustit, zejména na snídaně, které si Turci umějí užívat plnými doušky. Stůl se vždy prohýbá pod tíhou báječných sýrů, oliv všech barev, čerstvé zeleniny, domácích marmelád a v neposlední řadě lahodných pokrmů z vajec. Jedním takovým je i menemen.
Jedná se o fantastické, jednoduché a rychlé jídlo z jedné pánve, které může být servírováno po celý den. Základní recept vždy obsahuje cibuli, zelenou papriku, chilli, rajčata a vejce. Ale existuje i mnoho obměn, se kterými jsem se setkala zejména v Istanbulu a v Antálii, jako například s ovčím sýrem či tradiční tureckou klobásou. V podstatě by se dalo říci, že se jedná o tureckou, pro mě chutnější, verzi našeho leča.
Suroviny
na 2 porce / příprava 20 minut
- 4 vejce
- 1 menší cibule
- 1 bílá nebo zelená paprika
- 1 rajče
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička chilli vloček
- ½ lžičky soli
- špetka pepře
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce rajského protlaku (někdy vynechávám)
- 2 lžíce čerstvě nasekané petrželky
Postup
- Nejprve si na másle osmažíme dorůžova najemno nakrájenou cibuli. Poté přidáme nasekaný česnek a na kostičky nakrájenou papriku, smažíme další 2 minuty a přidáme na kostičky nakrájené rajče, protlak, oregano, chilli, sůl a pepř. Rajčata nám pustí šťávu, kterou za stálého míchání necháme odpařit.
- Plamen zmírníme na minimum a přidáme vejce. Mícháme, dokud se nám vejce neudělají.
- Nakonec zamícháme rajčatový protlak, posypeme petrželkou, zamícháme a podáváme s čerstvým pečivem.
TIP! Posledním krokem můžeme do vajec přidat čerstvý ovčí nebo kozí sýr.