Mexická kuchyně je pro mě výzvou v otázce pálivosti, ale zároveň mě baví její ingredience jako limetka, koriandr, římský kmín, chilli, fazole, avokádo, měkoučké tortilly a salsy nepřeberných odstínů a chutí. Zatím mám procestovanou Střední Ameriku, ale Mexiko je hned další na řadě.

Mexické pokrmy jsou připravované z čerstvých surovin a kultura stolování je zejména založena na pouličním občerstvení, takže si na každém kroku můžete dát něco nového a ulicemi se vždy line svůdná vůně místních specialit. Mexická kuchyně je rychlá na přípravu, snadná i pro začínající kuchaře a kuchařky a přitom nabízí dokonalou souhru chutí a vůní, kterou ocení rodina k večeři, ale i kamarádi na mejdanu.

Vsadím se, že většina z vás narazila na tematické týdny v Lidlu. Pro mě osobně je mexický, ten nejzajímavější. Pokaždé si nakoupím pořádnou zásobu, abych měla jistotu, že i když doma nic dalšího nebude a dostanu chuť na něco dobrého, budu mít kam sáhnout.

Samozřejmě si raději vařím jídlo z čerstvých surovin, ale v rámci možností, nebo když se mi jednoduše nechce, plechovka fazolí, nějaká ta tortilla, mix koření či salsy, se vždycky hodí. I přestože dané produkty mnohdy varují “extra pálivé”, pokaždé přidávám domácí chilli omáčku nebo čerstvé chilli papričky. Koneckonců jedná se o mexickou kuchyni.

Zrovna jsem byla u rodičů na návštěvě, když jsme s taťkou dostali chuť na něco pálivého. Jaká to shoda náhod, že v Lidlu zrovna probíhal mexický týden! A tak jsem šla nakupovat a vytvořila 3 chody: guesadillu, burrito a zapečené nachos.

Quesadilla

Quesadilla je mexická klasika, která má styl, krásnou vůni a křupavou tortillu navrchu. Existují desítky variací a je tedy na vás jaké ingredience použijete. Pokaždé by ale nemělo chybět guacamole a zakysaná smetana k podávání.

Suroviny

na 4 porce / příprava cca 30 minut + pečení

  • 4 tortilly
  • 125 g cheddaru (ze stálé nabídky značky Valley Spire, je výborný a není zbytečně předražený)
  • 2 červené papriky
  • 1 červená cibule
  • 1 rajče
  • koření na quesadillu
  • čerstvý koriandr (nemusí být, ale je to lepší)
  • na podávání zakysaná smetana a guacamole
Postup
  1. Troubu přehřejeme na maximum a dáme péct papriky, dokud slupka nezačne dělat černé puchýře. Upečenou papriku vyndáme a vložíme ji do uzavřené nádoby nebo igelitového sáčku na 10 minut. Poté oloupeme, vyndáme jadřinec, nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme.
  2. Mezitím si nahruho nastrouháme sýr, najemno nasekáme cibuli a na kostičky nakrájíme rajčata.
  3. Připravíme si na talíři tortillu, na kterou nejprve po celé ploše nasypeme sýr, poté okořeníme, poklademe cibulí, paprikou rajčaty a nasekaným koriandrem. Opět zasypeme sýrem a přikryjeme tortillou. Takto připravíme i další tortillu.
  4. Opékáme na kontaktním grilu, nebo na mírném plamenu na pánvi z obou stran (tortillu při opékání na pánvi je potřeba zatížit talířem, aby se nám spekly vrstvy sýru dohromady).
  5. Opečenou tortillu nakrájíme na čtvrtiny a ještě teplé podáváme se zakysanou smetanou a guacamole.

Burrito s fazolemi

Burrito je jeden z nejznámějších pokrmů mexické kuchyně. Je tvořen tortillou, na kterou se umístí libovolná náplň, a vše se zaroluje do válce, jehož konce jsou na rozdíl od wrapu založeny, aby jednotlivé kousky náplně nevypadávaly. Takto připravené burrito se obvykle zapéká nebo smaží. Jedná se o jedno z nejbáječnějších rychlých občerstvení do ruky (s výjimkou zapečené varianty s omáčkou a sýrem, která se podává s příborem a konce nemusí být zabalené).

Pokrm údajně vynalezl v roce 1910 mexický restauratér, který ho pojmenoval burrito (v překladu oslík), kvůli jeho tvaru připomínající balíky převážené na oslím hřbetě.

Burrito se vždy balí do tortill z pšeničné mouky s náplní dle libosti. Ovšem tradiční náplň je většinou grilované maso, rozmačkané fazole a někdy se přidává i uvařená rýže, kukuřice, rajčata, salát či sýr. K dochucení se podávají chilli omáčky, různé salsy, zakysaná smetana a nesmí opět chybět guacamole. V tomto receptu jsem masovou náplň nahradila sójou, ale stejně dobře chutná burrito jenom s fazolemi.

Suroviny

na 4 burrita / příprava cca 60 minut

fazolová náplň

  • 2 konzervy chilli fazolí
  • čerstvé chilli papričky podle chuti nebo chilli omáčka
  • kořenící směs (používám například chilli con carne)

sójová směs

  • 2 hrníčky uvařeného sójového granulátu
  • 1 červená cibule
  • chilli paprička
  • sklenička pálivé salsy nebo jiné omáčky
  • kořenící směs (podle chuti)
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • lžička třtinového cukru
  • šťáva z 1/2 limetky

na balení

  • hrst strouhaného cheddaru
  • sklenička zavařených jalapeños
  • čerstvý koriandr
Postup
  1. Nejprve si uvaříme sójový granulát.
  2. Cibuli nakrájíme najemno a papričky nasekáme. Na oleji osmažíme nejprve dorůžova cibuli, poté přidáme nasekané papričky, koření a 1 minutu restujeme. Přidáme hotovou sóju a smažíme dalších 10 minut.
  3. Přidáme pálivou omáčku, limetkovou šťávu a třtinový cukr (můžeme použít i med, někdy dávám na ozvláštnění kousek čokolády na vaření). Na mírném plamenu dusíme pod pokličkou cca 20 minut. Podle chuti dokořeníme.
  4. Mezitím, co se nám dusí sója, si připravíme fazole. Konzervu vysypeme do hrnce, přidáme nasekané chilli papričky a koření dle chuti. Přivedeme k bodu varu a vaříme tak dlouho, až nám vznikne hustá směs. Poté vezmeme šťouchadlo na brambory a fazole jemně rozmačkáme.
  5. Doprostřed tortilly naneseme nejprve vrstvu sóji, poté fazole a nakonec jalapeños papričky a koriandr.
  6. Zabalené tortilly postupně vkládáme do zapékající mísy. Zbylé směsi smícháme dohromady a zalijeme tortilly. Vydatně posypeme strouhaným cheddarem.
  7. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C, než se sýr roztaví a zezlátne.

TIP! Burrito můžeme zabalit pouze s fazolovou směsí, jalapeños, zakysanou smetanou, ledovým saláte, uvařenou rýží a salsou dle chuti, bez dalšího zapékání. Ovšem v tomto případě je chutnější ještě fazole uvařit na cibulovém základu a dochutit lžičkou mletého římského kmínu.

Zapečené nachos

Neuvěřitelně rychlý recept potěší každou návštěvu anebo je skvělou svačinou k televizi.

Suroviny

na 1 zapékací misku / příprava cca 20 minut + 10 mnut pečení

  • 1 sáček nachos
  • 1 menší červená cibule
  • 1 rajče
  • mistička jalapeños
  • 100 g strouhaného cheddaru

na podávání

  • guacamole
  • salsa podle chuti
  • koriandr na ozdobu
Postup
  1. Cibuli nakrájíme najemno, rajčata a jalapeños na kostičky.
  2. Nachos smícháme v zapékací misce s cheddarem a nakrájenou cibulí, rajčetem a jalapeños.
  3. Zapečeme v předem vyhřáté troubě na 220 °C cca 10 minut.
  4. Servírujeme ještě teplé se salsou a guacamole.
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments