Mexická kuchyně je pro mě výzvou v otázce pálivosti, ale zároveň mě baví její ingredience jako limetka, koriandr, římský kmín, chilli, fazole, avokádo, měkoučké tortilly a salsy nepřeberných odstínů a chutí. Zatím mám procestovanou Střední Ameriku, ale Mexiko je hned další na řadě.
Mexické pokrmy jsou připravované z čerstvých surovin a kultura stolování je zejména založena na pouličním občerstvení, takže si na každém kroku můžete dát něco nového a ulicemi se vždy line svůdná vůně místních specialit. Mexická kuchyně je rychlá na přípravu, snadná i pro začínající kuchaře a kuchařky a přitom nabízí dokonalou souhru chutí a vůní, kterou ocení rodina k večeři, ale i kamarádi na mejdanu.
Vsadím se, že většina z vás narazila na tematické týdny v Lidlu. Pro mě osobně je mexický, ten nejzajímavější. Pokaždé si nakoupím pořádnou zásobu, abych měla jistotu, že i když doma nic dalšího nebude a dostanu chuť na něco dobrého, budu mít kam sáhnout.
Samozřejmě si raději vařím jídlo z čerstvých surovin, ale v rámci možností, nebo když se mi jednoduše nechce, plechovka fazolí, nějaká ta tortilla, mix koření či salsy, se vždycky hodí. I přestože dané produkty mnohdy varují “extra pálivé”, pokaždé přidávám domácí chilli omáčku nebo čerstvé chilli papričky. Koneckonců jedná se o mexickou kuchyni.
Zrovna jsem byla u rodičů na návštěvě, když jsme s taťkou dostali chuť na něco pálivého. Jaká to shoda náhod, že v Lidlu zrovna probíhal mexický týden! A tak jsem šla nakupovat a vytvořila 3 chody: guesadillu, burrito a zapečené nachos.
Quesadilla
Quesadilla je mexická klasika, která má styl, krásnou vůni a křupavou tortillu navrchu. Existují desítky variací a je tedy na vás jaké ingredience použijete. Pokaždé by ale nemělo chybět guacamole a zakysaná smetana k podávání.
Suroviny
na 4 porce / příprava cca 30 minut + pečení
- 4 tortilly
- 125 g cheddaru (ze stálé nabídky značky Valley Spire, je výborný a není zbytečně předražený)
- 2 červené papriky
- 1 červená cibule
- 1 rajče
- koření na quesadillu
- čerstvý koriandr (nemusí být, ale je to lepší)
- na podávání zakysaná smetana a guacamole
Postup
- Troubu přehřejeme na maximum a dáme péct papriky, dokud slupka nezačne dělat černé puchýře. Upečenou papriku vyndáme a vložíme ji do uzavřené nádoby nebo igelitového sáčku na 10 minut. Poté oloupeme, vyndáme jadřinec, nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme.
- Mezitím si nahruho nastrouháme sýr, najemno nasekáme cibuli a na kostičky nakrájíme rajčata.
- Připravíme si na talíři tortillu, na kterou nejprve po celé ploše nasypeme sýr, poté okořeníme, poklademe cibulí, paprikou rajčaty a nasekaným koriandrem. Opět zasypeme sýrem a přikryjeme tortillou. Takto připravíme i další tortillu.
- Opékáme na kontaktním grilu, nebo na mírném plamenu na pánvi z obou stran (tortillu při opékání na pánvi je potřeba zatížit talířem, aby se nám spekly vrstvy sýru dohromady).
- Opečenou tortillu nakrájíme na čtvrtiny a ještě teplé podáváme se zakysanou smetanou a guacamole.
Burrito s fazolemi
Burrito je jeden z nejznámějších pokrmů mexické kuchyně. Je tvořen tortillou, na kterou se umístí libovolná náplň, a vše se zaroluje do válce, jehož konce jsou na rozdíl od wrapu založeny, aby jednotlivé kousky náplně nevypadávaly. Takto připravené burrito se obvykle zapéká nebo smaží. Jedná se o jedno z nejbáječnějších rychlých občerstvení do ruky (s výjimkou zapečené varianty s omáčkou a sýrem, která se podává s příborem a konce nemusí být zabalené).
Pokrm údajně vynalezl v roce 1910 mexický restauratér, který ho pojmenoval burrito (v překladu oslík), kvůli jeho tvaru připomínající balíky převážené na oslím hřbetě.
Burrito se vždy balí do tortill z pšeničné mouky s náplní dle libosti. Ovšem tradiční náplň je většinou grilované maso, rozmačkané fazole a někdy se přidává i uvařená rýže, kukuřice, rajčata, salát či sýr. K dochucení se podávají chilli omáčky, různé salsy, zakysaná smetana a nesmí opět chybět guacamole. V tomto receptu jsem masovou náplň nahradila sójou, ale stejně dobře chutná burrito jenom s fazolemi.
Suroviny
na 4 burrita / příprava cca 60 minut
fazolová náplň
- 2 konzervy chilli fazolí
- čerstvé chilli papričky podle chuti nebo chilli omáčka
- kořenící směs (používám například chilli con carne)
sójová směs
- 2 hrníčky uvařeného sójového granulátu
- 1 červená cibule
- chilli paprička
- sklenička pálivé salsy nebo jiné omáčky
- kořenící směs (podle chuti)
- 1 lžička mletého římského kmínu
- lžička třtinového cukru
- šťáva z 1/2 limetky
na balení
- hrst strouhaného cheddaru
- sklenička zavařených jalapeños
- čerstvý koriandr
Postup
- Nejprve si uvaříme sójový granulát.
- Cibuli nakrájíme najemno a papričky nasekáme. Na oleji osmažíme nejprve dorůžova cibuli, poté přidáme nasekané papričky, koření a 1 minutu restujeme. Přidáme hotovou sóju a smažíme dalších 10 minut.
- Přidáme pálivou omáčku, limetkovou šťávu a třtinový cukr (můžeme použít i med, někdy dávám na ozvláštnění kousek čokolády na vaření). Na mírném plamenu dusíme pod pokličkou cca 20 minut. Podle chuti dokořeníme.
- Mezitím, co se nám dusí sója, si připravíme fazole. Konzervu vysypeme do hrnce, přidáme nasekané chilli papričky a koření dle chuti. Přivedeme k bodu varu a vaříme tak dlouho, až nám vznikne hustá směs. Poté vezmeme šťouchadlo na brambory a fazole jemně rozmačkáme.
- Doprostřed tortilly naneseme nejprve vrstvu sóji, poté fazole a nakonec jalapeños papričky a koriandr.
- Zabalené tortilly postupně vkládáme do zapékající mísy. Zbylé směsi smícháme dohromady a zalijeme tortilly. Vydatně posypeme strouhaným cheddarem.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C, než se sýr roztaví a zezlátne.
TIP! Burrito můžeme zabalit pouze s fazolovou směsí, jalapeños, zakysanou smetanou, ledovým saláte, uvařenou rýží a salsou dle chuti, bez dalšího zapékání. Ovšem v tomto případě je chutnější ještě fazole uvařit na cibulovém základu a dochutit lžičkou mletého římského kmínu.
Zapečené nachos
Neuvěřitelně rychlý recept potěší každou návštěvu anebo je skvělou svačinou k televizi.
Suroviny
na 1 zapékací misku / příprava cca 20 minut + 10 mnut pečení
- 1 sáček nachos
- 1 menší červená cibule
- 1 rajče
- mistička jalapeños
- 100 g strouhaného cheddaru
na podávání
- guacamole
- salsa podle chuti
- koriandr na ozdobu
Postup
- Cibuli nakrájíme najemno, rajčata a jalapeños na kostičky.
- Nachos smícháme v zapékací misce s cheddarem a nakrájenou cibulí, rajčetem a jalapeños.
- Zapečeme v předem vyhřáté troubě na 220 °C cca 10 minut.
- Servírujeme ještě teplé se salsou a guacamole.