Vajíčka na stovky způsobů – to my moc rádi. Obzvlášť pak ty domácí, zakoupené přímo u místních na zahradě. Navíc od té doby, co jsem začala s pečením vlastního kváskového chleba, jsme nesnídali ani nic jiného. Bohužel jsem se musela s mým několikaměsíčním kváskem, který s námi procestoval v dodávce tisíce kilometrů, před pár týdny rozloučit. A právě tohle byla jedna z našich posledních snídaní.

Tradiční míchaná vajíčka jsem tentokrát doplnila o žampiony, kmín a lžičku kurkumy, která podtrhne jejich sytě žlutou barvu. Míchanici mám nejraději v pořádné vrstvě na nasucho opečeném kváskovém chlebu. Pokud mám ráno minutku navíc, dopřeju si ho s krátce orestovanou zeleninou (například proužky mrkve, papriky, cherry rajčátka…) lehce zakápnutou balzamikovým octem.

A nakonec nesmí chybět moje závislost – chilli omáčka. Ale to už záleží pouze na vás. Moje hranice pálivosti se stále nebezpečně posouvá.

Suroviny

na 1 porci / příprava 10 minut

  • 2 – 3 vajíčka
  • 2 větší žampiony nakrájené na kostičky
  • ½ malé cibule nakrájené najemno
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • hrstka nakrájené jarní cibulky
  • lžíce másla
  • sůl a pepř

na podávání

  • kváskový (bezlepkový) chleba
  • opečená mrkev nebo cherry rajčátka s balzamikovým octem
  • semínka (slunečnicová, dýňová…)
Postup
  1. Na másle si dozlatova opečeme nakrájenou cibuli a žampiony – během smažení osolíme a opepříme.
  2. Poté přidáme kmín a kurkumu, další minutku za stálého míchání prosmažíme, zmírníme plamen a vyklepneme vejce. Necháme chvilku jen tak smažit a až poté mícháme do uvaření vajec.
  3. Nakonec přimícháme nasekanou jarní cibulku.
  4. Podáváme na (opečeném) chlebu s orestovanou nakrájenou mrkví nebo cherry rajčátky, zakápnuté balzamikovým octem. Nakonec posypeme semínky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *