Vajíčka na stovky způsobů – to my moc rádi. Obzvlášť pak ty domácí, zakoupené přímo u místních na zahradě. Navíc od té doby, co jsem začala s pečením vlastního kváskového chleba, jsme nesnídali ani nic jiného. Bohužel jsem se musela s mým několikaměsíčním kváskem, který s námi procestoval v dodávce tisíce kilometrů, před pár týdny rozloučit. A právě tohle byla jedna z našich posledních snídaní.
Tradiční míchaná vajíčka jsem tentokrát doplnila o žampiony, kmín a lžičku kurkumy, která podtrhne jejich sytě žlutou barvu. Míchanici mám nejraději v pořádné vrstvě na nasucho opečeném kváskovém chlebu. Pokud mám ráno minutku navíc, dopřeju si ho s krátce orestovanou zeleninou (například proužky mrkve, papriky, cherry rajčátka…) lehce zakápnutou balzamikovým octem.
A nakonec nesmí chybět moje závislost – chilli omáčka. Ale to už záleží pouze na vás. Moje hranice pálivosti se stále nebezpečně posouvá.
Suroviny
na 1 porci / příprava 10 minut
- 2 – 3 vajíčka
- 2 větší žampiony nakrájené na kostičky
- ½ malé cibule nakrájené najemno
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička kurkumy
- hrstka nakrájené jarní cibulky
- lžíce másla
- sůl a pepř
na podávání
- kváskový (bezlepkový) chleba
- opečená mrkev nebo cherry rajčátka s balzamikovým octem
- semínka (slunečnicová, dýňová…)
Postup
- Na másle si dozlatova opečeme nakrájenou cibuli a žampiony – během smažení osolíme a opepříme.
- Poté přidáme kmín a kurkumu, další minutku za stálého míchání prosmažíme, zmírníme plamen a vyklepneme vejce. Necháme chvilku jen tak smažit a až poté mícháme do uvaření vajec.
- Nakonec přimícháme nasekanou jarní cibulku.
- Podáváme na (opečeném) chlebu s orestovanou nakrájenou mrkví nebo cherry rajčátky, zakápnuté balzamikovým octem. Nakonec posypeme semínky.