Jestli sledujete moje články, tak moc dobře víte, že jsem blázen do pálivého jídla. Mým snem je procestovat Mexiko, a tam se teprve uvidí, jak moc jsem na pálivé, spíše hořlavé jídlo zvyklá. Jelikož chilli je součástí spousty mých receptů neobejdu se i bez kvalitní omáčky, kterou často nahrazuji čerstvé papričky.

Trošku podrobněji jsem se o papričkách zmínila již v článku Nakládané chilli papričky. Nicméně dnes mám v plánu uvařit hodně pálivou, ale vynikající chilli omáčku. Popravdě na chilli omáčky je odborník spíše Standa, ale pokaždé se jedná o společný projekt, který má rozdávat radost, ale většinou jsou to spíše slzy, pot a bolest.

Výroba chilli omáček není žádná věda a ani časově náročná aktivita. Na výrobu můžete použít víceméně jakékoliv papričky, zde platí pouze jediné pravidlo – čím pálivější papričky, tím pálivější omáčka. Osobně jsem použila mix vietnamských a habanero papriček.

Jedná se o univerzální omáčku, kterou lze používat na dochucování pokrmů, ale i jen tak k jakémukoliv jídlu. A pokud uděláte omáčku dostatečně pálivou, v pokojové teplotě vydrží až několik měsíců.

Suroviny

Na 1/2 zavařovací sklenice / příprava cca 20 minut + 1 týden fermentování + cca 1 hodina vaření

  • 1 napěchovaná zavařovací sklenice různých druhů chilli papriček
  • 2 lžičky mořské soli
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 8 stroužků česneku
  • 1 malá cibule
  • 1/2 hrnku vinného octa
Postup
  1. V hmoždíři rozdrtíme sůl a cukr a necháme rozpustit ve vodě (cca v 1/2 litru).
  2. Chilli papričky omyjeme a odstřihneme šťopky. Takto připravené papričky vrstvíme do zavařovací sklenice společně s celým oloupaným česnekem. Poté zalijeme až po okraj připravenou ochucenou vodou, tak aby byly všechny papričky zcela ponořené.
  3. Naplněnou sklenici potáhneme potravinovou fólií (nebo igelitovým sáčkem) a zagumičkujeme. Připravenou směs necháme fermentovat po dobu 1 týdne na chladném a temném místě.
  4. Poté přelijeme směs do mixéru, přidáme ocet, oloupanou a nahrubo pokrájenou cibuli. Mixujeme několik minut, dokud nám nevznikne hladká směs.
  5. Rozmixovanou směs přelijeme do hrnce a přivedeme k bodu varu. Poté plamen zmírníme a za občasného míchání zredukujeme zhruba na polovinu.
  6. Poté opět rozmixujeme.
  7. Pokud je omáčka příliš kyselá, můžeme ji dochutit třtinovým cukrem. Takto hotovou omáčku plníme do předem připravených nádob.
  8. Omáčku lze uchovávat v pokojové teplotě, jelikož chilli je jeden z nejlepších konzervantů. Čestné místo tak má vždy i malá lahvička přímo na našem jídelním stole.
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments