Luštěniny miluju o tom žádná a zejména poslední dobou jim kralují právě mungo fazolky. A to dokonce hned několik druhů, které se dají sehnat v místních indických obchodech. Moje experimentování tak neskončilo pouze u klíčení, voňavého dhalu, nebo fermentovaných palačinek. Dnes je to o vláčných placičkách, hodně kořeněných, podávaných s vařenou zeleninou, chutney a hromadou čerstvé zeleniny a semínek.

S mungem se skvěle a hlavně jednoduše pracuje. Navíc směs nepotřebuje mouku, aby držela pohromadě, takže se jedná o ideální jídlo pro ty z vás, kdo trpí alergií, nebo chce jednoduše omezit lepek ve svém jídelníčku. Nabobtnané a krátce provařené fazolky stačí rozmixovat s vařeným bramborem, cibulí, česnekem, přidat koření, lněné vajíčko a je to.

Křupavý kontrast placiček jsem na talíři vyvážila vařenou zeleninou, krátce spařeným zdejším „špenátem“, mangold, přidala omáčky, chutney a hned jsme měli hezčí zbytek odpoledne.

Suroviny

na cca 15 malých placiček / příprava 30 minut + nabobtnání munga

  • 1 miska namočeného munga (použila jsem směs 2 druhů a zbytku čočky z večeře)
  • 1 cibule nakrájená najemno
  • 3 stroužky nasekaného česneku
  • 1 lněného vajíčko (mix rozmixovaných semínek s vodou v poměru 1:3)
  • 1 lžíce oblíbené masaly (indická kořenící směs)
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička sušených bylinek nebo pár lžic čerstvých
  • 1 vrchovatá lžička chilli pasty (nebo třeba harrisy)
  • kokosový olej na smažení
  • sůl a pepř

na podávání

  • vařené brambory a mrkev + pár kousků do placiček
  • dušená zelenina
  • čerstvá zelenina (paprika, rajče, řepa, jarní cibulka…)
  • semínka
  • oblíbené omáčky (osobně jsem použila chipotle a mango chutney)
Postup
  1. Namočené mungo uvaříme stejně jako těstoviny – al dente.
  2. Dále si dáme vařit přílohu – brambory a mrkev.
  3. Uvařené mungo rozmixujeme s ⅓ česneku, cibule a pár kousky brambor. Smícháme se zbytkem surovin – cibule, česnek, lněné vajíčko, masala, kurkuma, uzená paprika, bylinky, chilli pasta, sůl a pepř.
  4. Vytvarujeme placičky, které smažíme na slze kokosového oleje z obou stran dozlatova.
  5. Placičky podáváme na lůžku oblíbené dušené zeleniny, s bramborem, mrkví, ozdobené čerstvou zeleninou, semínky a omáčkami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *