
Po sezóně na sadu mi zbylo pár kousků kiwi, které jsem se rozhodla uplatnit v trochu nevšedním, ale o to výživnějším a chuťově báječném smoothie.
Základem je několik druhů ovoce, které si můžete nakombinovat jak je libo, ale nikdy by nemělo chybět avokádo a banán. Ty totiž dodají smoothie krémovější konzistenci a plnější chuť. Pokud nemáte rádi špenát, klidně ho přeskočte, ale já ho ve smoothie miluju a navíc mě dokáže nakopnout stejně jako Pepka námořníka. K tomu ještě pár ořechů, chia semínek a mám energie na rozdávání!
Ale za nejlepší objev považuji datlový karamel – jednoduchou a zdravou náhradu, za cukrovou klasiku. Stačí rozmixovat datle s vodou na krémovou konzistenci a je hotovo. Je to tak jednoduché, že nechápu, proč mě to nenapadlo už dřív. V receptu uvádím větší množství nežli je potřeba, protože si jsem jistá, že ho s chutí uplatníte i jinde, třeba do ranního müsli, na palačinku, či jen tak samotné.

Suroviny
na 2 pořádné porce cca 4 skleničky / příprava 10 minut
- 4 kiwi
- 1 banán
- 2 mandarinky
- 1 avokádo
- 1 mango
- hrstka špenátu
- 1 hrnek ořechového mléka
- ½ lžíce chia semínek
- 1 lžíce ořechů (kešu, vlašské, lískové…)
na datlový karamel
- 10 datlí
- teplá voda
na podávání
- 4 lžíce kokosového jogurtu nebo krému
- chia semínka
- kakaové boby
Postup
- Nejprve si připravíme datlový karamel – datle smícháme s trochou teplé vody, necháme 5 minut nabobtnat a rozmixujeme do hladké krémové konzistence.
- Mezitím si dohladka rozmixujeme všechny ingredience na smoothie.
- Smoothie podáváme ve sklenici s vrstvou kokosového jogurtu a ozdobené chia semínky, kakaovými boby a datlovým karamelem.
