Cuketa je další úžasnou královnou letní kuchyně, která se dá připravit na tisíce způsobů. Roste jako z vody a v sezoně vás i mile překvapí její cena. Patří do stejné rodiny jako okurka, dýně či jejich sladký příbuzný meloun. Obsahuje přes 90 % vody, přičemž zbytek složení tvoří vláknina, antioxidanty a vitamíny jako A, B a E. Cuketa je bohatá na draslík, který podporuje zdraví očí a srdce. V neposlední řadě je skvělým parťákem při hubnutí a detoxikaci.
Nejlepší jsou mladé pevné lesklé plody, které není potřeba loupat. Cuketa potřebuje dýchat, nenechávejte ji tedy zabalenou v igelitovém sáčku.
Cuketa patří společně s rajčaty, paprikou a lilkem k hlavním přísadám ve Středomořské kuchyni. Turecká kuchyně se neobejde bez cukety, a dokonce tu najdeme i vynikající plněné cuketové květy! Nejednou, mě naše laskavá sousedka obdarovala právě tímto tradičním pokrmem a dalšími delikatesami z cukety. Jediné co jsem dokázala nabídnout já, byly bramboráky s cuketou. Samozřejmě že měli úspěch, ale tím zpracování cukety v Čechách končí.
Čerstvou cuketou mě celou sezónu zásobovala moje sousedka, až v takovém množství, že jsem ji nestíhala zpracovávat. Začala jsem tedy hledat alternativy jak ji uchovat na delší časy. Tak vlastně vznikl recept na nakládanou cuketu, která je skvělá jako svačinka s čerstvým pečivem nebo jako příloha, třeba ke grilování. Důležité je nechat cuketu uležet alespoň 2 – 3 dny a poté nám v ledničce vydrží až několik měsíců.
Suroviny
2 menší zavařovací sklenice / příprava cca 30 minut
- 2 středně velké cukety
- 4 zelené papriky
- 2 cibule (červená i žlutá)
- anýz, bobkový list, celý pepř a sůl
- vinný ocet
- olivový olej
- voda
Postup
- Omytou cuketu nakrájíme na centimetr silné plátky, pokud je cuketa větší tak ještě překrojíme na půlky či čtvrtiny. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenké měsíčky, papriku na kolečka.
- Pánev pokapeme olivovým olejem a přidáme cuketu. Posolíme a přiklopené pár minut opékáme z obou stran. Osmaženou cuketu dáme stranou.
- Poté si na pánvi krátce podusíme papriku a cibuli, osolíme. Můžeme přidat i celý česnek. Připravenou směs přemístíme do misky.
- V zavařovací sklenici smícháme olej s octem a vodou v poměru 1:1:1 (sklenici uzavřeme víčkem a vše pořádně protřepeme).
- Do sklenice postupně vkládáme vrstvu opečené cukety, koření (pepř, bobkový list a anýz) a směs zeleniny (cibule a papriky). Takto opakujeme až po okraj.
- Zeleninu zalijeme připraveným vinným roztokem.
- Necháme uležet alespoň pár dní.
- Takto naložená cuketa nám vydrží v ledničce až několik měsíců.
TIP! Místo opékání zeleniny ji můžeme krátce ogrilovat v troubě nebo na ohni a tím docílíme uzeného aroma.