0051

Cuketa je další úžasnou královnou letní kuchyně, která se dá připravit na tisíce způsobů. Roste jako z vody a v sezoně vás i mile překvapí její cena. Patří do stejné rodiny jako okurka, dýně či jejich sladký příbuzný meloun. Obsahuje přes 90 % vody, přičemž zbytek složení tvoří vláknina, antioxidanty a vitamíny jako A, B a E. Cuketa je bohatá na draslík, který podporuje zdraví očí a srdce. V neposlední řadě je skvělým parťákem při hubnutí a detoxikaci.

Nejlepší jsou mladé pevné lesklé plody, které není potřeba loupat. Cuketa potřebuje dýchat, nenechávejte ji tedy zabalenou v igelitovém sáčku.

Cuketa patří společně s rajčaty, paprikou a lilkem k hlavním přísadám ve Středomořské kuchyni. Turecká kuchyně se neobejde bez cukety, a dokonce tu najdeme i vynikající plněné cuketové květy! Nejednou, mě naše laskavá sousedka obdarovala právě tímto tradičním pokrmem a dalšími delikatesami z cukety. Jediné co jsem dokázala nabídnout já, byly bramboráky s cuketou. Samozřejmě že měli úspěch, ale tím zpracování cukety v Čechách končí.

Suroviny

Čerstvou cuketou mě celou sezónu zásobovala moje sousedka, až v takovém množství, že jsem ji nestíhala zpracovávat. Začala jsem tedy hledat alternativy jak ji uchovat na delší časy. Tak vlastně vznikl recept na nakládanou cuketu, která je skvělá jako svačinka s čerstvým pečivem nebo jako příloha, třeba ke grilování. Důležité je nechat cuketu uležet alespoň 2 – 3 dny a poté nám v ledničce vydrží až několik měsíců.

Koření

Suroviny

2 menší zavařovací sklenice / příprava cca 30 minut

  • 2 středně velké cukety
  • 4 zelené papriky
  • 2 cibule (červená i žlutá)
  • anýz, bobkový list, celý pepř a sůl
  • vinný ocet
  • olivový olej
  • voda
Postup
  1. Omytou cuketu nakrájíme na centimetr silné plátky, pokud je cuketa větší tak ještě překrojíme na půlky či čtvrtiny. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenké měsíčky, papriku na kolečka.
  2. Pánev pokapeme olivovým olejem a přidáme cuketu. Posolíme a přiklopené pár minut opékáme z obou stran. Osmaženou cuketu dáme stranou.
  3. Poté si na pánvi krátce podusíme papriku a cibuli, osolíme. Můžeme přidat i celý česnek. Připravenou směs přemístíme do misky.
  4. V zavařovací sklenici smícháme olej s octem a vodou v poměru 1:1:1 (sklenici uzavřeme víčkem a vše pořádně protřepeme).
  5. Do sklenice postupně vkládáme vrstvu opečené cukety, koření (pepř, bobkový list a anýz) a směs zeleniny (cibule a papriky). Takto opakujeme až po okraj.
  6. Zeleninu zalijeme připraveným vinným roztokem.
  7. Necháme uležet alespoň pár dní.
  8. Takto naložená cuketa nám vydrží v ledničce až několik měsíců.

TIP! Místo opékání zeleniny ji můžeme krátce ogrilovat v troubě nebo na ohni a tím docílíme uzeného aroma.

avatar