Už jsme téměř nakousli šestý měsíc našeho putování po Novém Zélandu. Jak ten čas tady nádherně utíká… Během této doby jsem uvařila jídel jak nikdy předtím, když nepočítám dětství a začátky mého experimentování v kuchyni. To jsem musela, jinak bych pošla hladem. Česká gastronomie toho bez masa tenkrát, téměř před dvaceti lety, moc nenabízela.

Práce delegátky ze mě také kuchařku neudělala, jelikož jsme mohli využívat stravování na 5 * hotelech po celém Středomoří, kde jsme měli vždy dveře, nejenom do restaurace, otevřené. No a po návratu domů jsem si užívala domácí stravu od rodičů, nemluvě o kamarádech, které jsme po Čechách navštěvovali.

Putování po Zélandu je tedy pro mě i jedna velká kulinářská cesta. Konečně mám čas a prostředky k realizaci nejrůznějších receptů, které jsem během let cestování nastřádala, ale i těch, které vznikají čirou náhodou v kombinaci s prázdnou špajzkou. Mám čas si srovnat tu hromadu inspirace a vytvořit z ní nové, bezmasé recepty, které budou (doufám) inspirovat další jedince a skeptické masožravce.

Poslední měsíce jsem vařila pouze ze zeleniny a luštěnin, nadešel tedy čas zařadit i pár receptů ze sójových výrobků, v tomto případě tofu. Popravdě jsem si v poslední době oblíbila spíš uzený tempeh, který tofu z mého jídelníčku téměř vystrčil. Tempeh je totiž tak dobrý i bez nakládání a díky fermentaci daleko zdravější. Ovšem na Zélandu je to vcelku drahá záležitost, takže jsem skončila opět u tofu, zakoupeného za pár korun v čínském supermarketu. Takové tofu je ovšem hodně nasáklé vodou, a bez chuti. Je to prostě hmota, která potřebuje náležitou péči, aby se z ní dalo vykouzlit chutné jídlo.

Jak si poradit s tofu

Stejně jako u sójového masa, platí i u tofu, že čím více kroků přípravě věnujeme, tím bude chutnější. Proto ho nejprve zbavím přebytečné vody, obalím v kukuřičné mouce, upeču dozlatova a pak nechám naložené v lednici minimálně do druhého dne.

Moje nejoblíbenější marináda na vesměs jakékoliv sójové výrobky je mix sójové a chilli omáčky s nastrouhaným zázvorem a česnekem. Někdy ještě přihodím uzenou papriku, římský kmín či jiné oblíbené koření, které se postará o senzační chuť, kterou dokáže tofu vsáknout jako houba.

Naložené tofu pak opeču v troubě dokřupava (na pánvi lze také, ale tofu se bude připékat, alespoň k těm, co používám já) a mám hotový základ na spoustu jídel – od polévky, přes zeleninová jídla až po supermísy.

Dnes jsem se rozhodla tofu ponechat jako hlavní surovinu a doplnila ho zajímavou přílohou, křupavým salátem a lahodnou studenou kokosovou omáčkou.

Jako přílohu, o které je řeč, jsem využila den starou rýži smíchanou se spařenou brokolicí, což je opravdu senzační. Stejně jako třeba rýže květáková! Standovi jsem ještě osmažila vejce od sousedky a šup sem s dalším obědem nebo večeří.

Suroviny

na 2 porce / příprava 30 minut + naložení tofu

na tofu

  • 1 kostka tofu
  • 4 lžíce sójové omáčky (použila jsem mix normální a sladké)
  • 1 lžíce chilli omáčky
  • 1 lžíce najemno nastrouhaného zázvoru
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • hrstka arašídů

na brokolicovou rýži

  • ½ brokolice
  • 1 ½ hrnku uvařené rýže (basmati, celozrnné…)
  • 1 lžíce oleje (kokosový, sezamový)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř

na salát

  • 1 nastrouhaná mrkev
  • hrstka mungo klíčků
  • 1 lžíce nasekaného koriandru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sezam
  • sůl a pepř

na omáčku

  • 3 lžíce (kokosového) jogurtu
  • 1 lžička tahini pasty
  • 1 lžička citronové šťávy
  • chilli omáčka podle chuti
  • sůl a pepř

na podávání

  • vajíčko (vegani vynechají)
  • koriandr
Postup
  1. Nejprve si naložíme tofu. Pomocí utěrky vymačkáme přebytečnou vodu, poté ho nakrájíme na kostky, které obalíme v kukuřičné mouce a upečeme v troubě dozlatova (lze opéct i na pánvi). V uzavíratelné dóze smícháme sójovou a chilli omáčku, zázvor, česnek a nakonec přidáme opečené tofu. Necháme nakládat – čím déle tím lépe.
  2. Na brokolicovou rýži si nasekáme brokolici, včetně šťakle, kterou minutku opečeme na oleji. Osolíme a opepříme, přilijeme citronovou šťávu a přiklopené necháme dusit další 2 minutky. Smícháme s uvařenou rýží a podle chuti osolíme.
  3. Na salát smícháme všechny ingredience dohromady, stejně tak i na omáčku.
  4. Naložené tofu upečeme krátce a prudce v troubě nebo na pánvi společně s arašídy.
  5. Tofu podáváme na brokolicové rýží se salátem a polité kokosovou omáčkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *