0052

Lilek nebo také baklažán je jednoznačně jeden z mých nejoblíbenějších druhů zeleniny. V Indii odkud i pochází, ho dokonce nazývají králem zeleniny.Evropě se tato lilkovitá zelenina usídlila až v 16. století. Bohužel ale dodnes ve spoustě zemích, jako i v České Republice, nezískala popularitu, kterou by si zasloužila. Nenechte se zmást různými odstíny a tvary od typické fialové se zelenou čepičkou až po levandulový a úplně bělavý. Každý druh je vynikající a dají se s nimi vykouzlit báječné pokrmy.

Čerstvý lilek a rajčata ze zahrádky

Lilek se dá pěstovat jak v našich podmínkách, tak i zakoupit v skoro každém supermarketu. Cena za kilo je mimo sezonu trochu vyšší, ale určitě stojí za to, si alespoň párkrát za rok udělat radost nějakou dobrotou z této opomíjené zeleniny.

Příprava lilku

Lilek se jí celý i se slupkou, jelikož právě pod ní se nachází nejvíce vitamínů. Lilek se doporučuje před smažením nebo pečením posypat solí či odležet ve slaném roztoku vody, a teprve poté ho dále upravovat, ale popravdě v přípravě necítím žádný rozdíl, až a pár ojedinělých receptů, kde je to naopak nutné.

Spoustu předních šéfkuchařů nedá na tuto surovinu dopustit a říká, že jde o jednu z nejpřátelštějších zelenin k začátečníkům. Skvěle se snoubí s rajčaty, česnekem a bylinkami, rozumí si také s masem včetně ryb. Výtečný je i na grilování. V Turecku, kde jsem se s lilkem setkala prvně, mají prý na úpravu lilku více než tisíc receptů. Právě zde jsem se nechala inspirovat a od té doby lilek tvoří důležitou složku mého jídelníčku.

Postup

Suroviny

3 menší zavařovačky / příprava cca 70 minut

  • 4 středně velké lilky
  • 1 kg zralých rajčat (cca 4 – 5 velkých rajčata)
  • 3 vetší cibule
  • 6 velkých stroužků česneku
  • 2 hrnky čerstvých bylinek – máta, bazalka a petrželka
  • 4 bobkové listy
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 vrchovatá lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • olivový olej
  • sůl, špetka čerstvě mletého pepře
Postup
  1. Nejprve na olivovém oleji dosklovata opečeme najemno nakrájenou cibuli, poté přidáme česnek a na kostky nakrájený lilek. Dalších 5 minut restujeme.
  2. Poté přidáme koření – bobkový list, římský kmín, osolíme a opepříme. Za stálého míchání 1 minutu prosmažíme.
  3. Nakonec přidáme na kostky nakrájená rajčata, a nasekané bylinky. Dalších 5 minut restujeme.
  4. Poté směs zalijeme trochou vody, přidáme cukr, promícháme a přiklopené necháme na mírném plamenu dusit cca 40 minut, dokud se nám lilek nezačne rozpadat. Občas promícháme. V případě, že se voda odpaří, znovu podlijeme.
  5. Dochutíme solí a citronovou šťávou.
  6. Servírujeme buď ještě teplé, anebo přendáme do zavařovacích sklenic, které otočíme dnem vzhůru.
  7. Takto připravený lilek nám vydrží v lednici až několik měsíců. Ovšem po otevření musíme lilek do týdne zkonzumovat, což ale u takové bašty nebude problém.

TIP! Takto připravený lilek je nejlepší jako studený předkrm s bagetou.

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments