Telefon ukazuje 10 hodin. Budím se s kocovinou do dalšího krásného slunečného dne na horách. Ještě před dvěma dny to byly francouzské Alpy, dnes užívám zasněžených kopců v Krkonoších.

Zbývá nám posledních 14 dní do odjezdu na Zéland, které si máme v plánu pořádně užít. Ale jak se ještě ráno ukázalo, moje plány dostaly úplně jiný směr, spíše zajímavou odbočku.

Na messengeru mám novou zprávu a s překvapením si ji musím přečíst hned dvakrát. Vyhledala si mě dramaturgyně pořadu Sama doma. Prý mají tematiku košťálová zelenina a zaujala jí moje brokolicová kuchařka, moje bakalářská práce.

Po třech měsících, kdy jsem spustila blog, jsem nenacházela slov. Popravdě jsem tomu ani nevěřila. Nicméně na rozmýšlení mám pár hodin, takže jsem sebrala veškerou odvahu a pozvání přijala. Natáčení je již tento pátek, tedy ani ne za 3 dny, takže v podstatě ani nemám čas být nervózní.

Cestou na Sněžku jsem si vymyslela menu, večer si ho narychlo vyzkoušela a ve čtvrtek večer už jsem odjížděla s taškou plnou surovin a nastupující nervozitou do Brna. Ovšem nikoliv kvůli natáčení, ale na zážitkový welness, kousek za Brnem.

Asi je to osud. V Brně jsme měli zarezervovaný hotel již od ledna. Tudíž nejenom že jsem měla cestu do Brna již tak naplánovanou, ale jednalo se o jediný volný den, který jsem před odjezdem měla.

Jakmile mi na email přišel okruh otázek, vlastně poprvé jsem si uvědomila, že je to opravdu tak. Zítra budu vařit v živém vysílání v televizi. Najednou se cítím nepřipravená, úplně neschopná a už hledám únikové cesty jak z toho ven. Lituji každé minuty, kterou jsem nevěnovala přípravě a propadám hysterii.

Přes noc jsem se moc nevyspala a s posledním nákupem před příjezdem do budovy České televize mám pocit, že se mi vybubnuje srdce z hrudi ven. Ovšem stačilo překročit práh studia, tam se mě ujal báječný kolektiv pořadu Sama doma, a zahnal moji nervozitu do kouta.

Během cestování jsem vařila ve všemožných podmínkách, ale ve studiu bez vody, odkládacího prostoru a v přímém přenosu opravdu ne. Navíc každý můj recept jsem musela rozmixovat a pan režisér mi dal pouhé dvě minuty z celého natáčení.

Každá minuta plyne svým vlastním tempem a před posledním vstupem mi je jasné, že to nestihnu, ne pokud nebudu moci použít mixér! Takže i přes zákaz režiséra mixuji arašídovou omáčku. Jakmile ho použiju, běží za mnou asistentka režiséra a přípravu mi zakazuje.

Na nervozitu není čas, na dochucení či zdobení taky ne, takže servíruji v posledních vteřinách vysílání. Je to za mnou.

Nemohu uvěřit, že jsem to zvládla. Bez spálení, nadávek a aniž bych měla na internetu zaznamenaný 10 minutový trapas.

Ovšem největším zadostiučiněním byl moment, kdy se vypla kamera a celý štáb, moderátorky a každý, kdo měl co dočinění s pořadem, přiběhl k mému kuchařskému pultu, popadl příbor a s plnou pusou začali chválit moje uvařené jídlo. I zarytí masožravci, kteří se těšili na kachnu a ne brokolici.

Uvařená jídla jsem si chtěla zdokumentovat, ale ani ne za 10 minut je všechno fuč, což byl pro mě jeden z nejpříjemnějších pocitů, který jsem kdy zažila! Čert vem fotky. Navíc o dokumentaci se postaral fotograf televize, takže přeci jen mám celý proses zdokumentovaný.

Od natáčení jsem raději nic neočekávala, ale nakonec jsem odcházela ze studia s neuvěřitelným zážitkem, který mě velmi obohatil! A s pocitem úspěšně vyhrané bitvy, se loučím s celým kolektivem pořadu. Ale ne napořád. Jsem pozvaná na další díl po návratu ze Zelándu. Dnešek už nemůže být lepší!

No a vlastně jaké jsou ony recepty? Dohromady jsem sestavila tři jídla – polévku z pečeného květáku a sladké brambory, brokolicovou pomazánku s cizrnou a ořechy a brokolici s pikantní arašídovou omáčkou a tempehem.

A jak jsem to vlastně zvládla? Koukněte sem: https://www.ceskatelevize.cz/porady/1148499747-sama-doma/319291310030003/

Polévka z pečeného květáku a sladké brambory

Kdo by neznal tradiční květákovku polévku. Asi každý. Proto jsem se rozhodla uvařit “květákovku” trošku jinak. Hlavním klíčem je pečení květáku s batátem, čímž se propojí jednotlivé chutě, společně s kořením a sladidlem. Koření, zejména uzená paprika, podtrhne chuť pečené zeleniny a med, nebo jiné přírodní sladidlo, pečením zkaramelizuje.

Servírování polévky má hned několik možností – nerozmixovaná varianta, hladké pyré, nebo kombinace obojího (moje nejoblíbenější varianta). Stačí ⅓ polévky rozmixovat dohladka, přidat ke zbytku a tím docílíme hladké, jemné konzistence, ale zároveň ponecháme kousky.

Část pečené zeleniny si vždy dám stranou a polévku servíruji se smetanou (je na vás jestli sójovou nebo kysanou či kokosovým jogurtem), semínky, pokapané domácí chilli omáčkou, citronovou šťávou, olejem a něčím zeleným, třeba petrželkou.

Suroviny

na 4 porce / příprava cca 40 minut

  • 1 květák
  • 1 střední batát
  • ½ pórku
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce nasekaného kořene zázvoru
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 1 ½  litru zeleninového vývaru nebo zeleninový bujón
  • 1 lžíce přírodního sladidla (med, agávový sirup..)
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • olivový olej
  • sůl a pepř

na servírování

  • semínka
  • zakysaná smetana
  • chilli omáčka
  • petrželka
  • olivový olej
  • uzená paprika
  • citrónová šťáva
  • část pečené zeleniny
Postup

Květák si rozdělíme na malé růžičky, oloupaný batát nakrájíme na kostky a smícháme s olivovým olejem a kořením – uzenou paprikou, koriandrem, římským kmínem, sladidlem, solí a pepřem. Pečeme na režim horkovzduch na 220 °C cca 20 minut, dokud nám zelenina nezezlátne po okrajích. Během pečení jednou promícháme.

Mezitím si na oleji zpěníme nasekaný česnek a zázvor, poté přidáme nakrájený pórek a smažíme cca 3 minutky. Poté zalijeme vývarem nebo vodou s bujónem. Osolíme, zamícháme.

Pečenou zeleninu (část si ponecháme na servírování) přidáme do vývaru a necháme 10 minut probublávat, aby se chutě propojily.

Polévku nyní můžeme rozmixovat na hladký krém nebo dohladka rozmixujeme pouze ⅓, kterou přidáme ke zbytku, čímž docílíme jemné zahuštěné konzistence, ale zároveň ponecháme kousky.

Podle potřeby naředíme/zredukujeme,  dochutíme a podáváme ozdobené zakysanou smetanou, pečenou zeleninou, semínky, petrželkou, paprikou a pokapané chilli omáčkou, olivovým olejem a citronovou šťávou.

Brokolicová pomazánka s cizrnou a ořechy

Kombinace luštěnin, sezónní zeleniny a ořechů je moje oblíbená, a proto jsem si v rámci tématiky připravila variantu s brokolicí.
Nejraději používám cizrnu, ovšem pomazánka je báječná například i s fazolemi, zejména bílými.

Brokolice si uchovává svoje hodnoty a sytě zelenou barvu krátkým spařením, což je tedy nejideálnější příprava. Zelenou barvu lze ještě umocnit namočením do vody s citrónem

Pomazánku lze uchovávat v uzavřené dóze zhruba týden.

Na přípravu pomazánek je vhodnější použít konzervované luštěniny, které jsou měkčí a tím vytvoří jemnější konzistenci.

Do pomazánky jsem se navíc rozhodla přidat sezónní kaštany a vlašské ořechy, přičemž mnohdy kaštany úplně vynechám.

Suroviny

na jednu velkou misku / příprava cca 20 minut

  • ½ brokolice
  • ½ konzervy cizrny
  • ⅓ hrnku vlašských ořechů a pečených oloupaných kaštanů
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • ½ lžičky provensálských bylinek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce nutričního droždí
  • šťáva z ½ pomeranče
  • stroužek česneku
  • sůl a pepř

na servírování

  • cizrna
  • brokolice
  • ořechy
  • zelenina dle chuti (mrkev, řapíkatý celer, ředkvička, okurka…)
  • krekry a sušenky
  • žitný chléb
Postup

Brokolici si rozdělíme na malé růžičky (košťál odkrojíme a použijeme později) a na 5 minut naložíme do citrónové vody (šťáva z ½ citronu a vody) a poté spatříme cca 5 minut.

Mezitím si připravíme zbytek ingrediencí – do mísy si dáme scezenou cizrnu, ořechy, kaštany, římský kmín, bylinky, olivový olej, citronovou a pomerančovou šťávu, česnek sůl a pepř. Rozmixujeme dohladka.

Ke směsi přidáme brokolici a opět mixujeme do kýžené konzistence.

Dochutíme nutričním droždím, popřípadě kořením a servírujeme ozdobené brokolicí, ořechy, pokapané olivovým olejem na talíři se zeleninovým tyčinkami, krekry a zeleninou dle libosti. Nebo jen tak na chleba.

TIP! Zbytek košťálu z brokolice oloupeme, nastruháme a můžeme použít na namazáný chléb.

Brokolice s pikantní arašídovou omáčkou a tempehem

Jako poslední jsem si zvolila recept inspirovaný putováním po Vietnamu. Tamní kuchyně často používá arašídy na přípravu zajímavých omáček s nudlemi a zeleninou. Připravila jsem si tedy vlastní verzi se základem ze sójové omáčky s limetkovou šťávou, harissou, domácí chilli omáčkou, česnekem, octem, zázvorovou šťávou a sezamovým olejem.

Omáčku stačí rozmixovat a podávat. Ovšem ještě lepší je varianta, kdy ji prohřejeme se zeleninou, přidaný med zkaramelizuje a zároveň omáčku zahustí.

Nechtěla jsem ponechat recept pouze o zelenině s omáčkou. Proto jsem se rozhodla přidat můj nejoblíbenější sójový výrobek, tempeh. Z časových důvodů většinou sáhnu po uzené variantě, který pouze obalím ve sladké nebo pálivé paprice a z každé strany opeču.

Neodmyslitelnou součástí receptu je také sezamový olej, který dodá pokrmu báječnou oříškovou příchuť.

Suroviny

na 2 porce / příprava cca 20 minut

  • ½ brokolice
  • 1 uzený tempeh
  • 1 mrkev
  • 1 červená kápie
  • 1 lžička papriky
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • sezamový olej

na arašídovou omáčku

  • 2 vrchovaté lžíce arašídového másla
  • 1 lžička harissy
  • chilli omáčka podle chuti
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce přírodního sladidla (med, agávový sirup..)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce šťávy z kořene zázvoru

na servírování

  • rýže
  • jarní cibulka
  • arašídy
  • rýže
Postup

Tempeh nakrájíme na malé trojúhelníky a obalíme ve sladké paprice. Dáme prozatím stranou.

Brokolici opět rozdělíme/pokrajíme na růžičky a namočíme do citrónové vody. Ostatní zeleninu (mrkev a červenou kapii) na kousky.

Dále si připravíme arašídovou omáčku. Všechny ingredience jednoduše rozmixujeme dohladka s trochou vody (zázvor nastrouháme najemno a vymačkáme z něj šťávu).

Na sezamovém oleji si z obou stran osmažíme nejprve tempeh, poté přidáme ostatní zeleninu (brokolici, mrkev a papriku) a smažíme na nejvyšším plamenu cca 5 minutek, tak aby byla zelenina šťavnatá a křupavá. Nakonec nalijeme omáčku, promícháme a servírujeme na oblíbené rýží posypané arašídy a jarní cibulkou.

avatar
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Miri Madr
Host
Miri Madr

Děkuji holčičko i babička se může učit