Pečení cukroví nabírá na obrátkách, zatímco u nás přichází léto. Adventní atmosféra jako by se vytratila a s ní i příprava těchto sladkých vánočních jednohubek. Cukroví mám navíc spojené se starým dobrým tuzemákem, kdy s každou nalitou lžící do těsta, kopnu jednoho panáka. A tak zatímco většina peče o sto šest, já si plácám moje oblíbené koule. Ne tak ledajaké, ale energií nabité!

Energie zabalená na cesty. Ta se hodí. Rozhodně během putování po Zélandu, který je doslova prošpikován pěšími trasami. Takže i když zrovna neplánujeme žádný výšlap, vždycky se nějaký naskytne a mnohdy nás překvapí svou velkolepostí.

A právě na tyto účely mám v batohu připravenou sváču, většinou v podobě ovoce, nejrůznějších tyčinek a nebo po domácku uplácáných koulí – Navíc tahle zdravá energií nabitá jednohubka nabízí tolik obměn!

Základem koulí je ořechové/arašídové máslo a rozmixované datle, což vytvoří pojivou část, do které lze přidat všechno možné – pomletá semínka, ořechy, sušené, ale i čerstvé ovoce a koření podle libosti, od skořice, přes kurkumu po sušený zázvor nebo třeba koriandr atd.

Hotové koule ještě podle nálady a dostupných ingrediencí obalím ve směsi semínek, ořechů, kokosu nebo třeba jen kakau a skladuju v uzavíratelné piksle, odkud mizejí podezřele rychle, takže za pár dní „kouluju“ znovu.

Suroviny

na cca 20 koulí / příprava 10 minut

  • ¾ hrnku namletých semínek (slunečnicová, dýňová, sezamová, lněná, chia…)
  • 1 hrnek vypeckovaných datlí
  • ½ hrnku strouhaného sušeného kokosu
  • 1 poctivá lžíce arašídového másla
  • 2 lžíce kakaa
  • ½ lžičky skořice
  • 1 lžíce zázračného prášku (matcha, spirulina…)
Postup
  1. Datle necháme 5 minut „změknout“ v trošce horké vody. Poté je rozmixujeme dohladka a smícháme s ostatními surovinami.
  2. Ze směsi vytvarujeme koule o velikosti vlašského ořechu (pokud je směs příliš sypká, přidáme ořechové máslo), které můžeme obalit v kokosu, kakau, konopných semínkách atd.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *