Kdybyste se mě zeptali, jaká je moje nejoblíbenější snídaně, nejspíš bych si vybrala právě tento recept. Rychlá, zdravá, výživná a krásně barevná snídaně potěší snad každého. A právě obložený žiťák má od každého trochu.

Původně jsem chtěla tento recept pojmenovat obložený šroťák. Vlastně tento pojem u nás zdomácněl natolik, že jakýkoliv žitný chléb se semínky, je prostě šroťák. Hlavním popudem, proč jsem ho takto začala nazývat, je jeho složení. Většina těchto chlebů totiž obsahuje žitný nebo pšeničný šrot, což mě zprvu rozesmálo, ale poté se mi do hlavy vrylo natolik, že mu už jinak neřeknu.

Šroťák, nebo-li žiťák, je velice zdravou náhradou běžného pečiva a hlavně vydrží v lednici až několik týdnů. Dá se připravit na desítky způsobů, například s fazolovou pastou a avokádem, nebo jen tak s bylinkovým máslem a řeřichou. Fantazii se zkrátka meze nekladou! Ovšem mojí neoblíbenější variantou je s hořčicí, čerstvou zeleninou a 8 minutovým vejcem.

Suroviny

na 4 žiťáky / příprava 10 minut

  • 4 plátky žitného, semínkového chleba
  • 1 – 2 vejce
  • 1 menší mrkev
  • 1 rajče
  • kousek okurky
  • hořčice, může být i dijonská
  • sůl a pepř
  • hrstka čerstvé nasekané petrželky
Postup

  1. Nejprve si uvaříme 8 minutové vejce.
  2. Mezitím, co se nám vaří vejce, si nahrubo nastrouháme mrkev, rajče a okurku nakrájíme na plátky.
  3. Žitný chléb natřeme hořčicí, posypeme nastrouhanou mrkví, poklademe plátky zeleniny a nakonec nakrájeným vejcem.
  4. Osolíme, opepříme a podáváme posypané nasekanou petrželkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *