Každé roční období s sebou přináší jiné sezonní plody či zeleninu, a kromě krásně zbarveného listí, je to právě vůně pečených kaštanů a sklizeň ořechů, kvůli kterým miluju podzim. Důvodů by se samozřejmě našlo ještě více, ale loupat ořechy z našeho několik desítek let starého ořešáku, a připravit z nich kdejaký pokrm, mě nikdy nepřestane bavit.

Ořechy, a jejich příznivý vliv na náš organismus

Je vědecky prokázáno, že ořechy dokážou pozitivně ovlivnit naši náladu, dodat potřebnou energii a navodit příjemné pocity. Ke všemu jsou zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, nenasycených tuků a obsahují spoustu vitaminů a minerálů. Působí na srdeční a cévní choroby, regulují krevní tlak a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Příznivě ovlivňují dráhy ledvin, plic, tlustého střeva.

Jednoduše řečeno, ořechy patří mezi nejzdravější potraviny. Ovšem stejně jako luštěniny a další semena jsou lépe stravitelné a zdravější po namočení. Ve vodě se probouzí jejich skrytá síla a energie a aktivují se životodárné enzymy. Ořechy stačí namočit na pár hodin, ale nezkazíte nic ani namočením přes noc. Právě naopak!

Ořechové smoothie je příjemnou obměnou ovocné varianty, kterou jsem si zamilovala během podzimních měsíců ke snídani, nebo jako svačinu během dne.

Suroviny

na 2 koktejly / příprava 5 minut + 12 hodin namáčení

  • 1 hrníček rostlinného mléka
  • ½ hrníčku ořechů (vlašské, lískové..)
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce kakaa
  • 3 datle bez pecky
  • špetka soli
  • 8 kostek ledu
Postup
  1. V uzavíratelné nádobě smícháme ořechy s datlemi, zalijeme vodou a necháme alespoň 12 hodin namočené.
  2. Poté nejprve dohladka rozmixujeme namočené ořechy s datlemi i s vodou, kakaem a solí.
  3. Nakonec přidáme led a znovu rozmixujeme.
  4. Poté přidáme chia semínka.
  5. Nyní můžeme směs ještě jednou rozmixovat a rovnou konzumovat, nebo směs nemixujeme a necháme několik desítek minut v lednici, aby nám chia semínka nabobtnala.

TIP! Místo ledu můžeme použít 1 banán a trochu studené vody nebo mléka.

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments