Nepřestane mě udivovat, že pokaždé když se vrátím ze zahraničí, chystá se nějaká oslava. Samozřejmě si nestěžuji, o to veselejší jsou návraty do rodné hroudy. Navíc na cestách někdy vařím v bojových podmínkách, takže se vždy s radostí ujmu role kuchařky. Jenomže nikdy nejsem sama. Většinou se role ujme i Standa společně s jeho taťkou, kteří se starají o masitou část jídelníčku. Takže nakonec to dopadá tak, že se navaří hromada jídla, kterou jíme ještě několik dní po oslavě.

Postupem času nejspíš rozšířím vaření i o kategorii party jídlo, protože mám za to, že bych právě zde měla nejvíce příspěvků. Na druhou stranu jsem většinou vůbec ráda, že stihnu menu dokončit, natož ještě v kuchyni pobíhat s foťákem a stativem.

Sestavila jsem 5 jídel, ze kterých si určitě vybere každý. Dokonce i masožraví strávnici! Jelikož jeden z níže uvedených receptů jsou nakládané švestky pečené ve slanině. Jedná se o jediný a nejspíš i poslední masitý recept, se kterým se tu s vámi podělím, a to z jediného důvodu. Standovi zachutnal natolik, že se stal nedílnou součástí menu každé party. Však posuďte sami.

Menu můžete rozšířit o další dobroty, jako například feferonový salát, hummus, zapečené nachos či guacamole. Časově náročnější, ale velice zajímavým pokrmem na party, jsou plněné vinné listy, které jsem připravovala již několikrát, ale ani jednou nenafotila. Recept tedy nechám až do dalšího dílu Party menu.

Přeji mnoho zábavy a příjemné posezení s přáteli.

Dip z pečeného lilku

Suroviny

na 1 misku / příprava 15 minut + 1 hodina pečení

  • 2 střední lilky
  • 1 červená paprika
  • 1 malá červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 – 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička čerstvě mletého římského kmínu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • hrstka nasekané petrželky

Postup

  1. Celé lilky, propíchané párkrát vidličkou, papriku dáme na plech a pečeme v troubě předehřáté na maximum cca 1 hodinu než nám slupka zeleniny začne černat. Ke konci pečení přidáme do trouby i celý neoloupaný česnek.
  2. Upečené papriky zabalíme do igelitového sáčku a lilky si podélně rozpůlíme a necháme 5 minut odpočinout.
  3. Papriku oloupeme a vyjmeme jadřinec, lilek podélně rozkrojíme, vydlabeme dužinu lžící a česnek oloupeme. (vykapanou tekutinu již nepoužíváme, aby byl dip dostatečně hustý).
  4. Lilek a česnek rozmačkáme vidličkou na menší kousky, papriku nakrájíme na kratší nudličky.
  5. Pečenou zeleninu smícháme s olejem, solí, pepřem, citronovou šťávou, římským kmínem a nasekanou petrželkou
  6. Pomazánku necháme alespoň 30 minut odležet v lednici a podáváme s čerstvým pečivem.

TIP! Zeleninu můžeme i ogrilovat a tím docílíme lahodné uzené chuti. Pomazánku také můžeme rozmixovat a tím docílíme krémové konzistence.

Šneci se špenátem

Suroviny

na 1 plech / příprava 30 minut + 20 minut pečení

  • 1 balení listového těsta (250 g) + hladká mouka na podsypání
  • 1 balení mraženého listového špenátu
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g krémové nivy nebo gorgonzoly
  • hrstka slunečnicových semínek
  • olej, sůl, pepř
Postup
  1. Na oleji si osmažíme najemno nakrájenou cibuli, přidáme prolisovaný česnek a mražený špenát, podlijeme trochou vody, osolíme, opepříme a pod pokličkou necháme špenát roztát. Na mírném plamenu necháme povařit, dokud nám nevznikne hustá směs.
  2. Listové těsto rozválíme na několik milimetrů silný obdélníkový plát a po celé jeho délce (kromě 2 cm okraje na jedné delší straně plátu) ho poklademe vychladlým špenátem a posypeme nastrouhanou nivou.
  3. Plát srolujeme a nakrájíme na 2 centimetry silné plátky.
  4. Poklademe na plech, vyložený pečícím papírem, a posypeme slunečnicovými semínky.
  5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 20 minut.

Sýrové vrtulky

Suroviny

příprava cca 20 minut + 20 minut pečení

  • 1 balení listového těsta
  • pár lžic nastrouhaného parmezánu
  • hrubá sůl, celý kmín
  • 1 rozšlehané vajíčko na potření
Postup
  1. Listové těsto rozválíme a nakrájíme na pásky cca 2 x 8 cm. Stočíme je do ruliček, tak že protilehlé konce začneme točit do protisměru. Klademe je na plech vyložený pečícím papírem.
  2. Stočené vrtulky potřeme vejcem, posypeme parmezánem, hrubou solí a kmínem.
  3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C cca 20 minut, nebo dokud nám vrtulky nezezlátnou.

Nakládané švestky pečené ve slanině

Suroviny

příprava cca 30 minut + naložení švestek

  • 200 g sušených švestek
  • 150 g slaniny
  • rum na naložení švestek (nejlepší je Captain Morgan)
  • párátka

Postup

  1. Do zavařovací skleničky přes noc naložíme švestky do rumu, tak aby byly ponořené.
  2. Naložené švestky obalíme v plátcích slaniny a na spoji propíchneme párátkem.
  3. Na suché pánvi opečeme z obou stran. Ihned podáváme.

Caprese

Tradiční jednoduchý salát v barvách italské vlajky, původem z Kampánie.

Suroviny

1 velký talíř / příprava 20 minut

  • 2 balení mozzarelly
  • 3 větší rajčata
  • olivový olej
  • 1 lžíce octa balsamico
  • čerstvá bazalka, nebo bazalkové pesto
  • sůl, pepř
  • bageta na podávání
Postup
  1. Mozzarellu a rajčata nakrájíme na tenké plátky. Poklademe střídavě na větší talíř.
  2. Polijeme olejem, octem, posolíme, opepříme a ozdobíme lístky bazalky (pro intenzivnější aroma, nejprve požmouláme v prstech), nebo bazalkovým pestem
  3. Podáváme s křupavou bagetou.

Mini sendviče

Suroviny

na 20 mini sendvičů / příprava 30 minut

  • 5 plátků (celozrnného) maxi toustového chleba
  • 1 pomazánkové máslo
  • 100 g brynzy
  • hrstka sušených rajčat
  • hrstka nasekaných vlašských ořechů
  • sůl, pepř
  • rukola

na podávání

  • párátka
  • 10 cherry rajčátek

Postup

  1. Pomazánkové máslo našleháme s brynzou solí, pepřem a přidáme na kousky nakrájená sušená rajčata.
  2. Z jedné strany namažeme toustový chléb, posypeme nasekanými ořechy, poklademe rukolou a přiklopíme druhým, také namazaným, plátkem chleba.
  3. Sendvič nakrájíme na 4 dílky, šikmo.
  4. Každý sendvič poklademe cherry rajčátkem a propíchneme párátkem.

393 thoughts on “Party menu vol. 1”

  1. mexican border pharmacies shipping to usa [url=http://mexicanpharma.icu/#]mexican pharma[/url] mexican mail order pharmacies

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *