S každým novým receptem si tuto jedinečnou houbu, hlívu ústřičnou, zamilovávám čím dál více. Tento recept se stal jakousi tradicí. Po dlouhých týdnech na cestách a opětovnému návratu do rodné hroudy, vedou mé kroky na místní market, kde i bez houbaření koupím přes celý rok čerstvou hlívu. Receptů jsem zkusila již několik, ale tento je náš nejoblíbenější!

8 důvodů proč právě hlíva

Hlíva je využívána již po staletí v čínské medicíně a v asijské kuchyni. O největší rozmach se však postarali Němci za první světové války, kteří hlívu pěstovali jako výživné jídlo pro své vojáky.

Hlíva ústřičná díky svým vlastnostem nachází všestranné využití. Není jen zdravou a výtečnou pochoutkou, ale také prostředkem alternativních léčebných metod.

  • Posiluje imunitu – hlíva je naprosto nabitá užitečnými látkami, minerály a vitamíny, které organismus potřebuje pro pevné zdraví a silnou imunitu.
  • Antioxidační účinky – hlíva také vykazuje značné antioxidační účinky, které tak zpomalují proces stárnutí. V tom se shoduje hned několik studií.
  • Zvyšuje tvorbu červených krvinek – v případě, že trpíte chudokrevností, hlíva vám může být opět výborným pomocníkem.
  • Snižuje krevní tlak, cukr v krvi a cholesterol – a u krve ještě chvíli zůstaneme, neboť je hlíva užitečnou zbraní i při boji s vysokým krevním tlakem, cukrovce nebo proti nadměrnému cholesterolu.
  • Působí proti bakteriím, plísním a virům – antibakteriálními, antimykózními a antivirovými účinky vykazují spousty hub a ani u hlívy tomu není jinak.
  • Pomáhá při léčbě bradavic a dalších kožních onemocnění – hlíva mimo jiné obsahuje látky, jako je vitamín B3 neboli niacin, ten pomáhá organismu s ošetřením pokožky a to ať už je podrážděná, zarudlá nebo trpí akné.
  • Potenciální účinky na rakovinové buňky– hlíva je rovněž předmětem studií, zaměřujících se na zabránění nebo zpomalení růstu rakovinových buněk.
  • Kouzlení v kuchyni – hlíva ústřičná patří mezi ty houby, které si nejde nezamilovat! Nejen že má mnoho léčivých účinků, které může využít prakticky každý, ale také si nachází cestu do spousty výtečných receptů!
Suroviny

na 3 – 4 porce / příprava 45 minut

  • 500 g hlívy ústřičné
  • 6 středně velkých brambor
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce celého kmínu
  • hrst slunečnicových semínek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl pepř
  • 1 lžíce másla (vegani vynechají)
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • alobal
Postup
  1. Troubu si předehřejeme na 200 °C a mezitím si dáme vařit brambory – v osolené vodě uvaříme do měkka oloupané na kostky nakrájené brambory.
  2. Do větší mísy rozdělíme hlívu na menší části, přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli, olivový olej, kmín, rozdrcený česnek, slunečnicová semínka, osolíme, opepříme. Pořádně zamícháme a dáme na plech s pečícím papírem.
  3. Pečeme nejprve 20 minut přikryté alobalem a poté dalších cca 15 minut odkryté, dokud nám hlíva nezezlátne.
  4. Uvařené brambory slijeme, přidáme máslo, petrželku a zamícháme.
  5. Upečenou hlívu podáváme s petrželkovými brambory.

TIP! K hlívě se skvěle hodí cibulový salát (recept naleznete v duhové kuchařce v knize brokolice).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *