Kdybych si měla vybrat jedno jídlo, na kterém jsem závislá, nejspíš by to byl hummus. Možnosti jeho kombinací jsou neuvěřitelně bohaté a stále objevuji nové, barevnější a čím dál tím chutnější.

Hummus je báječný jen tak, na studeno jako pomazánka, nebo předkrm, za tepla jako luštěninová kaše, ale také se skvěle hodí na přípravu nejrůznějších dresinků. Jakmile ho máte jednou připravený v ledničce, máte vždy záruku zdravé vydatné svačiny, ale i báječné přílohy k hlavnímu jídlu nebo mých oblíbených super mís.

Využila jsem čerstvého špenátu (na zahrádce si ho pěstuje majitelka domu, který právě hlídáme), doplnila ho hráškem a vytvořila jsem si tak základ na báječnou, netradiční a živinami nabitou přílohu.

Hrášek je super potravina, se kterou moc ráda pracuju. Baví mě na něm jeho nasládlá chuť, rychlá příprava a dostupnost během celého roku, minimálně v jeho mražené podobě.

Kromě hummusu mám vždy v lednici připravené naložené tofu, aby bylo vždy po ruce, kdykoliv mě popadne chuť. Tofu je totiž samo o sobě nemastné, neslané a je potřeba mu věnovat náležitou péči. Naložené tofu vydrží v ledničce minimálně týden, nemluvě o tom, že s každým dnem nakládání do sebe nacucá ještě více marinády. Tofu a tajemství jeho přípravy, tak že zachutná i zarytým odpůrcům, se budu věnovat v dalším článku.

Naložené tofu jsem tedy doplnila o senzační zelený hummus, přidala čerstvou zeleninu (výborně chutná i s krátce podušenou) a vytvořila tak lehké, chuťově vyvážené jídlo, které je senzační jako oběd i večeře.

Suroviny

na 2 porce / příprava 15 minut + nakládání a pečení tofu

na tofu

  • 1 kostka tofu
  • 1 lžíce koření garam masala
  • 2 lžíce kokosového nebo sezamového oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky

na hummus

  • 1 konzerva cizrny
  • 1 hrnek (mraženého) hrášku
  • miska čerstvého špenátu
  • 2 lžíce tahini pasty
  • 1stroužek česneku
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • olivový olej cca 5 lžic
  • sůl a pepř

na podávání

  • špenát
  • 2 střední mrkve nakrájené na plátky pomocí škrabky
  • citronová šťáva
  • sezamový olej
  • sůl a pepř
  • hrášek
  • sezam
Postup
  1. Začneme naložením tofu, nejlépe den dopředu – z tofu vymačkáme přebytečnou vodu (tofu zabalíme do utěrky a alespoň na 30 minut zatížíme), smícháme ostatní suroviny v uzavíratelné dóze, přidáme vymačkané, na kostky nakrájené tofu, uzavřeme a pořádně protřepeme, tak aby se tofu obalilo v marinádě. Uchováváme v ledničce, klidně i několik dní, pouze sem tam protřepeme.
  2. Všechny ingredience na hummus dáme do mísy a rozmixujeme na hladký krém (při použití mraženého hrášku, ho nejprve musíme propláchnout v horké vodě). Dochutíme solí a citrónovou šťávou.
  3. Naložené tofu pokapeme sezamovým olejem a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C z každé strany, cca 10 – 15 minut, dokud nezezlátne.
  4. Na servírování si nakrájíme pár listů špenátu a mrkev smícháme se sezamem, trochou citronové šťávy, solí, pepřem a olejem.
  5. Na talíř nandáme zelený hummus, který poklademe špenátem, mrkví a nakonec opečeným tofu. Posypeme hráškem, sezamem, pokapeme olejem a podáváme.

TIP! Hummus je senzační i v tepelné úpravě, před podáváním ho tedy můžeme ohřát a servírovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *