Následující recept má nádech Asie, takže nesmí chybět sojová omáčka a chilli. Ovšem recept jsem nakombinovala s méně tradiční přílohou, tedy květákovou rýží, a na samotnou přípravu použila sezamový olej – jedná se sice o dražší ingredienci, ale jeho plná sezamová chuť stojí za každou utracenou korunu. Tímto vás nechci přemlouvat k jeho koupi, na přípravu lze použít i běžný olej, ale ošidíte tak následující jídlo o zajímavou příchuť.
V Asii, zejména ve Vietnamu, jsem se také naučila používat arašídy, nejenom jako zobání k televizi, ale jako dokonalou přísadu do omáček a sosů. Takovéto recepty se neobejdou bez arašídového másla. To si můžete jednoduše připravit sami doma, anebo ještě jednodušeji koupit již hotové v jakémkoliv supermarketu. Uplatnění pak najde třeba i při přípravě smoothie!
Jak jsem již nakousla na začátku, zvolila jsem trochu netradiční přílohu, a to květákovou rýži. S rýží to vlastně nemá nic společného, v podstatě se jedná o nahrubo nastrouhaný květák, dušený s česnekem a sójovou omáčkou. Rychlá příloha, která ozvláštní jídlo.
Poslední složkou receptu je zelenina. Osobně mám nejraději zelí pak choi, které občas mívají v Lidlu (v zahraničí téměř běžně kdekoliv). Často se ale musím spokojit se zeleninou jako je například brokolice.
Suroviny
na 2 porce / příprava cca 40 minut + 30 minut nakládání
- 1 balení tofu
- pak choi nebo kousek brokolice
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce sójové omáčky
- květáková rýže
- 1 malý květák
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sójové omáčky
arašídový sos
- 1 lžíce arašídového másla
- 1 lžíce sezamového oleje
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce třinového cukru
- 1 lžíce harisy
- 1 lžíce limetkové šťávy
na podávání
- jarní cibulka
- limetka
- chilli omáčka
Postup
- Troubu si rozpálíme na 200°C.
- Tofu vcelku zabalíme do čisté utěrky a zatížíme na cca 5 minut, tím z tofu odstraníme přebytečnou vodu.
- Mezitím si připravíme sos – všechny ingredience rozmixujeme dohladka.
- Vysušené tofu nakrájíme na kostky a dáme péct na 25 minut do předem vyhřáté trouby.
- Mezitím, co se nám peče tofu, si připravíme květákovou rýži – jednoduše květák nahrubo nastrouháme, smícháme s prolisovaným česnekem, sójovou omáčkou a na mírném plamenu pod pokličkou podusíme cca 10 minut. Dochutíme a máme hotovo.
- Upečené tofu naložíme alespoň na 30 minut do připraveného sosu a poté upečeme na pečícím papíru v předem vyhřáté troubě na 200°C dozlatova – dokud nám nezačne cukr v sosu karamelizovat, cca 20 minut.
- Úplně nakonec si připravíme zeleninu (pak choi nebo brokolici), kterou jednoduše zprudka opečeme na sezamovém oleji, zacáknuté sójovou omáčkou.
- Upečené naložené tofu podáváme s brokolicí na květákové rýži ozdobené jarní cibulkou, chilli omáčkou a limetkou.