V poslední době, zejména během zimního období jsem si oblíbila jídla ze sladkých brambor, také známých pod jménem batát. I přestože je u nás běžně k mání, málokdo ho v kuchyni používá, nebo dokonce zná.

Jeho sladkou, krémovou konzistenci jsem si zamilovala. Osobně mi připomíná něco mezi klasickou bramborou a dýní. Dají se z něho připravit velice zajímavé a chutné recepty, nebo ho jen tak použít na přípravu super mís.

V následujícím receptu hraje prim batát pečený, který jsem až po okraj napěchovala kořeněnou směsí z červené čočky. O svěžest se v tomto případě postará křupavý nakyslý salát z červeného zelí a řepy. Takže vše ladí nejenom chuťově, ale i barevně.

Zřídkakdy se mi u plněné brambory, v tomto případě batátu, podaří odhadnout poměr náplně, která mi ve většině případů přebývá. Ale jelikož je směs chutná sama o sobě, vždy si najde své uplatnění i mimo bramboru. Třeba jako dip, doplněk k super mísám nebo jako kaše podávána například s čerstvým flatbreab.

Suroviny

na 3 menší batáty / příprava 30 minut + 30 minut pečení

  • 3 menší batáty
  • 1 menší cibule
  • kousek pórku
  • 1 řapík celeru
  • 2 stroužky nasekaného česneku
  • 1 lžíce nasekaného zázvoru
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • ½ lžičky drceného římského kmínu
  • ½ lžičky drceného koriandru
  • ⅓ hrnku červené čočky
  • hrstka mungo klíčků
  • 1 menší rajče
  • 1 lžíce nasekaného koriandru
  • 1 lžíce nasekané máty
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • kokosový olej
  • sůl a pepř

na salát

  • 1 miska červeného zelí
  • 1 mrkev
  • ½ menší červené řepy
  • ½ menší červené cibule
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 menší kyselé jablko
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • hrstka nasekaných vlašských ořechů
  • olivový olej
  • 1 lžička medu nebo třtinového cukru
  • sůl a pepř

na podávání

  • jogurt (nemusí být)
  • limetka
  • koriandr
  • ořechy
Postup
  1. Nejprve si upečeme batáty do měkka (cca po dobu 30 minut, dle velikosti) v rozpálené troubě na 220°C.
  2. Mezitím si připravíme náplň. Na oleji si zpěníme najemno nakrájenou cibuli s pórkem. Poté přidáme na kostičky nakrájený řapíkatý celer a smažíme dalších 5 minut. Nyní přidáme nasekaný česnek, zázvor, chilli papričku, prosmažíme za stálého míchání a nakonec přisypeme koření – římský kmín a koriandr. Přidáme nakrájené rajče, mungo klíčky, červenou čočku, osolíme, opepříme a zalijeme vodou, tak aby bylo všechno tak akorát ponořené. Vaříme do změknutí čočky a poté přidáme nasekané bylinky (koriandr a mátu) a dochutíme limetkovou šťávou a solí.
  3. Během vaření čočky si připravíme salát – nakrouhané červené zelí smícháme s nastrouhanou řepou, mrkví, na plátky nakrájenou cibulí, octem, hořčicí, olejem, medem, nasekanými ořechy, solí a pepřem. Zamícháme, necháme alespoň 15 minut uležet a poté přimícháme nakrájené jablko a petrželku.
  4. Upečenou bramboru z vrchu nakrojíme a vydlabeme – tuto část přidáme do směsi, zamícháme a nacpeme zpět do brambory až po okraj.
  5. Plněnou pečenou bramboru podáváme ozdobenou jogurtem, ořechy společně se zeleninovým salátem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *