Našla jsem novou, nejoblíbenější úpravu květáku! Sice nedám dopustit na květákovou polévku nebo vindaloo, ale kořeněný, křupavý a zároveň vláčný květák s BBQ omáčkou pečený v troubě je naprostá bomba. Nejradši ho jím rukama, servírovaného na talíři s křupavou zeleninou a česnekovou sójanézou.
Květák je super zelenina, se kterou ráda experimentuju. Často se používá i jako náhrada masa a to převážně v pečené variantě. Dokonce se dělají i květákové steaky. Nevím, co vedlo kuchaře zrovna k takovému názvu (přijde mi to vcelku hloupé nazývat květák steakem), nicméně pečený květák vcelku nebo nakrájený na podélné kusy a pečený s kořením je také senzační úprava.
V receptu používám koupenou BBQ omáčku, jelikož se dají na Zélandu sehnat opravdu dobré a kvalitní, nemám potřebu se trápit s přípravou vlastní. Ale samozřejmě domácí je domácí.
Suroviny
na 1 plný talíř / příprava 10 minut + 40 minut pečení
- 1 menší hlava květáku
- ¾ skleničky rýžové nebo kukuřičné mouky
- rostlinné mléko
- 1 lžička uzené papriky
- sůl a pepř
na BBQ omáčku
- 4 lžíce BBQ omáčky
- ½ skleničky rajčatového pyré nebo pár lžic protlaku
- chilli omáčka podle chuti
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 2 lžíce roztaveného másla nebo rostlinného oleje (olivový, kokosový)
- sůl na dochucení
na česnekovou sójanézu
- kelímek sójanézy
- 1 lžička česnekové pasty
- 1 lžíce nakrájené kyselé okurky
- 1 lžíce nasekané jarní cibulky
- pepř
na podávání
- zelenina (mrkev, řapíkatý celer)
- petrželka
- chilli omáčka
Postup
- Do mísy nasypeme mouku, sůl, pepř a papriku a pomocí metly přimícháme mléko, tolik, aby nám vznikla hustá kasička.
- Květák si rozdělíme na menší růžičky a vložíme do mísy se vzniklou kašičkou. Pořádně promícháme, aby se květák obalil že všech stran.
- Obalený květák rozprostřeme na plech s pečícím papírem, tak aby se jednotlivé růžičky nedotýkaly (jinak se spečou dohromady) a pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C, dokud nám nezačne květák zlátnout, cca 15 – 20 minut.
- Mezitím, co se nám peče květák si připravíme BBQ omáčku a sójanézu – všechny ingredience smícháme dohromady, dochutíme solí.
- Opečený květák obalíme v připravené BBQ omáčce a vložíme zpět do trouby. Pečeme opět na 200°C dokud nezačnou hnědnout okraje.
- Podáváme se sójanézou a křupavou zeleninou.