Našla jsem novou, nejoblíbenější úpravu květáku! Sice nedám dopustit na květákovou polévku nebo vindaloo, ale kořeněný, křupavý a zároveň vláčný květák s BBQ omáčkou pečený v troubě je naprostá bomba. Nejradši ho jím rukama, servírovaného na talíři s křupavou zeleninou a česnekovou sójanézou.

Květák je super zelenina, se kterou ráda experimentuju. Často se používá i jako náhrada masa a to převážně v pečené variantě. Dokonce se dělají i květákové steaky. Nevím, co vedlo kuchaře zrovna k takovému názvu (přijde mi to vcelku hloupé nazývat květák steakem), nicméně pečený květák vcelku nebo nakrájený na podélné kusy a pečený s kořením je také senzační úprava.

V receptu používám koupenou BBQ omáčku, jelikož se dají na Zélandu sehnat opravdu dobré a kvalitní, nemám potřebu se trápit s přípravou vlastní. Ale samozřejmě domácí je domácí.

Suroviny

na 1 plný talíř / příprava 10 minut + 40 minut pečení

  • 1 menší hlava květáku
  • ¾ skleničky rýžové nebo kukuřičné mouky
  • rostlinné mléko
  • 1 lžička uzené papriky
  • sůl a pepř

na BBQ omáčku

  • 4 lžíce BBQ omáčky
  • ½ skleničky rajčatového pyré nebo pár lžic protlaku
  • chilli omáčka podle chuti
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 2 lžíce roztaveného másla nebo rostlinného oleje (olivový, kokosový)
  • sůl na dochucení

na česnekovou sójanézu

  • kelímek sójanézy
  • 1 lžička česnekové pasty
  • 1 lžíce nakrájené kyselé okurky
  • 1 lžíce nasekané jarní cibulky
  • pepř

na podávání

Postup
  1. Do mísy nasypeme mouku, sůl, pepř a papriku a pomocí metly přimícháme mléko, tolik, aby nám vznikla hustá kasička.
  2. Květák si rozdělíme na menší růžičky a vložíme do mísy se vzniklou kašičkou. Pořádně promícháme, aby se květák obalil že všech stran.
  3. Obalený květák rozprostřeme na plech s pečícím papírem, tak aby se jednotlivé růžičky nedotýkaly (jinak se spečou dohromady) a pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C, dokud nám nezačne květák zlátnout, cca 15 – 20 minut.
  4. Mezitím, co se nám peče květák si připravíme BBQ omáčku a sójanézu – všechny ingredience smícháme dohromady, dochutíme solí.
  5. Opečený květák obalíme v připravené BBQ omáčce a vložíme zpět do trouby. Pečeme opět na 200°C dokud nezačnou hnědnout okraje.
  6. Podáváme se sójanézou a křupavou zeleninou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *